Δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου τέτοια προπονητική σύναξη στο ίδιο πρωτάθλημα. Ζοζέ Μουρίνιο (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Πεπ Γκουαρδιόλα (Μάντσεστερ Σίτι), Αρσέν Βενγκέρ (Αρσεναλ), Γιούργκεν Κλοπ (Λίβερπουλ), Αντόνιο Κόντε (Τσέλσι), Κλαούντιο Ρανιέρι (Λέστερ), μαζί με μια πλειάδα άλλων εξαίρετων κόουτς (Ποκετίνο – Τότεναμ, Κούμαν – Εβερτον, Μπίλιτς – Γουέστ Χαμ, Πιέλ – Σαουθάμπτον, Γκουιντολίν – Σουόνσι, Μόις – Σάντερλαντ, Ματζάρι – Γουτόφορντ, Χάου – Μπόρνμουθ) συγκροτούν την ντριμ τιμ των πάγκων. Μόνο ο Κάρλο Αντσελότι (Μπάγερν Μονάχου) και ο Ντιέγκο Σιμεόνε (Ατλέτικο Μαδρίτης) απουσιάζουν από τους masterminds της μπάλας που θα «παίξουν» εφέτος στη σκακιέρα της πιο πολυαναμενόμενης Πρέμιερ Λιγκ των τελευταίων ετών που αρχίζει το Σαββατοκύριακο. Μιλώντας με σκακιστικούς όρους, φανταστείτε τους γκραν μετρ Γκάρι Κασπάροφ, Μπόμπι Φίσερ, Ανατόλι Καρπόφ, Χοσέ Ραούλ Καπαμπλάνκα, Εμάνουελ Λάσκερ και τον σημερινό 25χρονο παγκόσμιο πρωταθλητή Μάγκνους Κάρλσεν να συμμετέχουν στο ίδιο τουρνουά. Πανδαισία…
Ονομα, φήμη και ίντριγκα


Είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που η λάμψη των προπονητών επισκιάζει τους ποδοσφαιριστές. Είναι η επιβεβαίωση της εξέλιξης ενός αθλήματος στο οποίο πλέον ο κόουτς θεωρείται ο ακρογωνιαίος λίθος σε μια ομάδα. Δεν είναι όμως μόνο το βαρύ όνομα και η φήμη που συνοδεύουν καθένα από τα μέλη τούτης της προπονητικής ελίτ που έχει κατακτήσει τα πάντα στο διάβα της. Κρύβεται και αρκετή ίντριγκα μεταξύ των έξι κορυφαίων κόουτς που χαρακτηρίζονται «γεννημένοι νικητές» και κυρίως απεχθάνονται την ήττα. Το γεγονός αυτό καθιστά την εφετινή Πρέμιερ Λιγκ ένα μοναδικό ποδοσφαιρικό –και όχι μόνο –σόου που αναμένεται να καθηλώσει τους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους.
Πώς να μην αναβιώσει άλλωστε η αέναη διαμάχη του Μουρίνιο με τον Γκουαρδιόλα, που από τα παθιασμένα ισπανικά clasico της Ρεάλ Μαδρίτης με την Μπαρτσελόνα θα ανταμώσουν σαν δυο ξένοι στην ίδια πόλη με φόντο το ντέρμπι του Μάντσεστερ και τη φανατισμένη αντιπαλότητα της Γιουνάιτεντ με τη Σίτι; Πώς να μην ξαναφουντώσει η «αιώνια» κόντρα του Μουρίνιο με τον Βενγκέρ, που προ διετίας έφτασαν να πιαστούν στα χέρια κατά τη διάρκεια ενός ντέρμπι της Τσέλσι με την Αρσεναλ; Και πώς να συγκρατηθούν για να μην μπουν στον χορό των mind games και των φαρμακερών σχολίων οι ενθουσιώδεις και συνάμα εκρηκτικοί Κλοπ και Κόντε, που διψούν για επιτυχίες στην Πρέμιερ Λιγκ;
Από κοντά βρίσκεται ο παμπόνηρος Ρανιέρι, ο οποίος αν και από τους περισσότερους ως το περασμένο καλοκαίρι θεωρείτο ένας αποτυχημένος κόουτς πολυτελείας, απέδειξε ότι στο ποδόσφαιρο ενίοτε κερδίζει κι εκείνος που δεν είναι καλύτερος, που δεν δαπανά τα περισσότερα χρήματα, που δεν διαθέτει βαριά φανέλα, αλλά που απλά συγκροτεί μια καλή ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης. Δίχως φίρμες αλλά με ψυχή χιλίων λεόντων και απέραντο ποδοσφαιρικό θράσος η Λέστερ κατέκτησε την Πρέμιερσιπ την περασμένη σεζόν στη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική έκπληξη όλων των εποχών. Οι Αλεπούδες του Ρανιέρι έχασαν τον πολύτιμο Ν’ Γκολό Καντέ που επέλεξε την Τσέλσι αλλά ενισχύθηκαν με τους εξίσου ανερχόμενους Ναμπαλί Μεντί από τη Νις, Αχμέντ Μουσά από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Μπάρτος Καπούστκα από την Κρακοβία.
Πρωταθλήτρια στις μεταγραφές


Αναμφίβολα η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που την περασμένη σεζόν έμεινε εκτός τετράδας Τσάμπιονς Λιγκ, κέρδισε τον (άτυπο) τίτλο της πρωταθλήτριας στο θερινό μεταγραφικό παζάρι. Ο Μουρίνιο προκειμένου να μη διαγράψει μια ακόμη αποτυχημένη σεζόν μετά το περυσινό ναυάγιο με την Τσέλσι, έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ για την αγορά του πολλά υποσχόμενου Πολ Πογκμπά από τη Γιουβέντους αντί του εξωπραγματικού ποσού των 105 εκατ. ευρώ! Ενισχύθηκε επίσης με τον Χενρίκ Μικιταριάν από την Ντόρτμουντ και τον Ερικ Μπέιλι από τη Βιγιαρεάλ αλλά κυρίως πήρε το υπερόπλο που ακούει στο όνομα Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς. Ο 34χρονος Σουηδός αποκτήθηκε ως ελεύθερος αλλά ήδη κάνει τη διαφορά (σε ποδοσφαιρικό αλλά και οικονομικό επίπεδο) καθώς μόνο από την πώληση της φανέλας του εισπράχθηκαν περισσότερα από 70 εκατ. ευρώ (!), ενώ πέτυχε και το νικητήριο γκολ (2-1) επί της Λέστερ στον τελικό του Κομιούνιτι Σιλντ την περασμένη Κυριακή.
Εντυπωσιακή υπήρξε και η δραστηριότητα της συμπολίτισσας Σίτι στις μεταγραφές που ξόδεψε από 105 εκατ. ευρώ για να μετατρέψει σε Πολίτες τον Τζον Στόουνς από την Εβερτον και τον Λιρόι Σανιέ από τη Σάλκε, ενώ ενέταξε στο δυναμικό της και τους Ιλκάι Γκουντογκάν από την Ντόρτμουντ και Νολίτο από τη Θέλτα. Το στοίχημα για τον τελειομανή Γκουαρδιόλα είναι μεγάλο και ο στόχος διττός (επιστροφή στην κορυφή της Πρέμιερ Λιγκ και ευρωπαϊκός τίτλος) στην πιο δύσκολη αποστολή της καριέρας του.
Ο Βενγκέρ είναι η παλαιότερη καραβάνα των αγγλικών γηπέδων καθώς διανύει τον 21ο συνεχόμενο χρόνο στον πάγκο της Αρσεναλ. Η αμφισβήτηση προς το πρόσωπό του, ωστόσο, από τους οπαδούς των Κανονιέρηδων εντείνεται καθώς η ομάδα του Λονδίνου κατέκτησε το τελευταίο της πρωτάθλημα το 2004, ενώ σε ρηχά νερά κινήθηκε και στις μεταγραφές αποκτώντας μέχρι στιγμής μόνο τον εξαιρετικό Γκράνιτ Τσάκα από την Γκλάντμπαχ.
Για την όγδοη την περασμένη σεζόν Λίβερπουλ η επιστροφή στην κορυφή της Πρέμιερ Λιγκ αποτελεί ένα όνειρο που κρατά από το μακρινό 1990 αλλά κάθε σεζόν εξελίσσεται σε εφιάλτη. Η έλευση στο μέσον της περασμένης σεζόν του θαυματουργού Κλοπ έστειλε τους Ρεντς ως τον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ και έδωσε ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Ο Γερμανός στηρίζεται στον γεμάτο ταλέντο κορμό της ομάδας του Μερσεσάιντ, ενώ ενισχύθηκε και με τους επίσης εξαιρετικούς Σαντιό Μανέ και Τζεορτζίνιο Βαϊνάλντουμ για τους οποίους δαπάνησε περίπου 70 εκατ. ευρώ.
Κανείς βεβαίως δεν μπορεί να ξεγράψει και την περυσινή έκπληξη του πρωταθλήματος. Η Τότεναμ του ανερχόμενου αργεντινού τεχνικού Μαουρίτσιο Ποκετίνο, που αγόρασε τον Βίνσεντ Γιάνσεν από την Αλκμάαρ αντί 22 εκατ. ευρώ, διαθέτει μια πλειάδα ταλαντούχων ποδοσφαιριστών που έδειξαν ικανοί να χτυπήσουν τον τίτλο. Ούτως ή άλλως, η εκπληκτική πορεία της Λέστερ αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλους. Ακόμη και για εκείνους που δεν θα τολμούσαν να φανταστούν το τρόπαιο της Πρέμιερ Λιγκ. Τίποτα πια δεν θεωρείται ακατόρθωτο στο Νησί…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ