• Αναζήτηση
 • Ερχεται φόρος 3% στους «ξενοδόχους» του Airbnb

  Τέλος στα «σκιώδη» ενοίκια που εισπράττουν κάθε χρόνο χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων μέσω ειδικών ιστοσελίδων (Airbnb κ.ά.)

  Τέλος στα «σκιώδη» ενοίκια που εισπράττουν κάθε χρόνο χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων μέσω ειδικών ιστοσελίδων (Airbnb κ.ά.) που προσελκύουν εκατομμύρια ενδιαφερόμενους μισθωτές σκοπεύει να θέσει η κυβέρνηση μετά και τις καταγγελίες του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων ότι, ενώ έχουμε νέο ρεκόρ επισκεπτών, χάνονται κάθε χρόνο περίπου 270 εκατ. ευρώ από τις «γκρίζες» μισθώσεις. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος», στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Σεπτεμβρίου με το οποίο θα επιβάλλεται τέλος 3% σε όσους εκμισθώνουν ακίνητα μέσω γνωστών ιστοσελίδων ή ζητούν η κατάθεση του μισθώματος να τους γίνεται μέσω παγκόσμιας χρηματοοικονομικής πλατφόρμας σε τραπεζικούς λογαριασμούς του εξωτερικού. Παράλληλα τα ποσά θα πρέπει να δηλώνονται στη φορολογική δήλωση και να φορολογούνται με τους συντελεστές με τους οποίους επιβαρύνονται τα εισοδήματα από ενοίκια.
  Οπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, «μέσω διαφόρων ιστοσελίδων απλοί πολίτες που διαθέτουν από μία γκαρσονιέρα ως συγκρότημα πολυτελών κατοικιών μπορούν να τις νοικιάσουν σε ενδιαφερομένους που είτε βρίσκονται στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό και την ίδια στιγμή να εισπράξουν χρήματα μέσω διαφόρων διεθνών χρηματοπιστωτικών συστημάτων ή μέσω άλλων τρόπων πληρωμής και την ίδια στιγμή τα χρήματα αυτά δεν φαίνονται πουθενά ούτε στην Εφορία ούτε στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα διότι δεν κόβεται απόδειξη και η πληρωμή γίνεται απευθείας σε λογαριασμό που διαθέτουν οι ιδιοκτήτες στο εξωτερικό».
  Το νομοσχέδιο


  Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα προβλέπει τη δημιουργία ενός ειδικού μητρώου στο οποίο όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εκμισθώνουν με αυτόν τον τρόπο τα ακίνητά τους θα κληθούν να τα δηλώσουν. Οι ιδιοκτήτες που θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα αυτό θα καταβάλουν για κάθε ενοικίαση-συναλλαγή ένα τέλος 3% και όταν θα υποβάλλουν κάθε χρόνο τη φορολογική δήλωσή τους θα συμπληρώνουν σε ειδικούς κωδικούς στο Ε3 και στο Ε1 τα ποσά που έχουν εισπράξει για να φορολογηθούν με τους ισχύοντες συντελεστές για τα ενοίκια.
  Οσοι δεν δηλώσουν ότι διαθέτουν ένα ακίνητο που εκμισθώνεται μέσω Διαδικτύου τους περιμένει διασταύρωση και έλεγχος. Αυτό διότι το υπουργείο Οικονομικών έχει έρθει ήδη σε συμφωνία με τα μεγάλα sites-«πλατφόρμες» για να τους γίνουν γνωστές όλες οι συναλλαγές, είτε τα χρήματα κατατίθενται στην Ελλάδα είτε σε τράπεζα του εξωτερικού. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί να αντλήσει και για συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου. Οσοι δεν δηλώσουν τα διαμερίσματα που νοικιάζουν θα πληρώσουν και διοικητικό πρόστιμο ανά κατηγορία ακινήτου, ενώ θα γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος στο 20% του συνόλου των εγγεγραμμένων.

  ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

  Οικονομία
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk