Η μικρή στο διπλανό τραπέζι δεν θα πρέπει να ήταν πάνω από 17-18 μηνών. Η μαμά της, δοκιμάζοντας προφανώς να δει τι αρέσει στο παιδί, είχε ακουμπήσει σε ειδική υποδοχή στο καρεκλάκι της που σχημάτιζε πιάτο διάφορα κομμάτια τροφής και η πιτσιρίκα, διαλέγοντας με το αλάνθαστο παιδικό κριτήριο της φωτεινότητας το κόκκινο, που της γυάλιζε πρώτο, έπιανε τις ντομάτες και με τα χεράκια της σφιγμένα σε γροθιά τις ζούλαγε με όλη της τη δύναμη και τις έχωνε διερευνητικά στο στόμα της, εκφράζοντας με γέλια και κραυγές χαράς την επιδοκιμασία της για την εντυπωσιακή γεύση της ώριμης, καλοκαιρινής ντομάτας.
Φαίνεται πως την παρατηρούσα για αρκετή ώρα γιατί για κάποια στιγμή νόμισα πως ένιωσα κι εγώ στο στόμα μου την αίσθηση της λιωμένης ντομάτας, λίγο όξινη, λίγο γλυκιά, με τις διακριτικά υπόπικρες νότες σολανίνης στην επίγευσή της. Αυτομάτως ήρθαν στο μυαλό μου όλα όσα με συνδέουν με την ντομάτα. Μνήμες καλοκαιρινές από ταψιά γεμιστών ακουμπισμένα απευθείας στο τραπέζι που στρώθηκε κάτω από τα πεύκα, κυκλαδίτικες λαδένιες, ντοματοκεφτέδες στο λιμάνι του Αθηνιού, αμαρτωλές βούτες ψωμιού στο αρωματικό ελαιόλαδο κάποιας ντοματοσαλάτας, καγιανάδες με τριμμένη φέτα και κοκκινοπίπερο, βάζα με πελτέ ή σάλτσα ντομάτας, ακόμη καυτά, αναποδογυρισμένα στον πάγκο της κουζίνας, κι εκείνοι οι σκάροι με σάλτσα ντομάτας που έψηνε η Σοφία, στον μώλο της Ιεράπετρας. Αυτούς νοσταλγώ μέχρι σήμερα που η Σοφία δεν μαγειρεύει πια, που κανείς δεν φρόντισε να διατηρήσει σπόρους ντοματιάς από το περβόλι της. Τους νοσταλγώ γιατί και σκάροι φτάνουν πια σπάνια μέχρι τις αγορές της Αθήνας. Μπορείτε να τους αντικαταστήσετε με μπαρμπούνια, τσιπούρες ή κάποια άλλα ψάρια με απαλή σάρκα, αλλά όπως δένει ο γλυκός σκάρος με την ντομάτα και το λεμόνι δεν δένει άλλο ψάρι.

Σκάροι με ντομάτα στον φούρνο

Υλικά για 4 άτομα

  • 4 σκάρους (περίπου 250-300 γρ. ο καθένας)
  • 3 ώριμες ντομάτες, κομμένες σε κυβάκια
  • 2 κρεμμύδια, κομμένα στα τέσσερα
  • 2 μέτρια καρότα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 3 μέτριες πατάτες, κομμένες σε κύβους
  • 4 πιπεριές κέρατο, κομμένες σε πολύ λεπτές ροδέλες
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 6 κ. σούπας ελαιόλαδο
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζετε και πλένετε τα ψάρια. Τα χαράζετε με το μαχαίρι μία φορά σε κάθε πλευρά, τα αλατίζετε ελαφρώς και τα αφήνετε για 30 λεπτά στο ψυγείο. Καθαρίζετε, πλένετε τα λαχανικά και τα κόβετε. Χτυπάτε τον χυμό του λεμονιού με το ελαιόλαδο σε λαδολέμονο. Βάζετε τα κρεμμύδια, τα καρότα, τις ντομάτες, τις πατάτες και τις πιπεριές να βράσουν σε μια κατσαρόλα με ελαφρώς αλατισμένο νερό, που μόλις θα τα σκεπάζει, για περίπου 8 λεπτά. Τα σουρώνετε και κρατάτε τον ζωμό τους. Τοποθετείτε τα ψάρια σε ένα μεγαλούτσικο ταψί, τα πασπαλίζετε με το σκόρδο και τοποθετείτε τριγύρω τους τα μισοβρασμένα λαχανικά και τον ζωμό που κρατήσατε. Ραντίζετε με το λαδολέμονο και αλατοπιπερώνετε. Πασπαλίζετε με τον μαϊντανό και βάζετε το ταψί για 20 λεπτά στη χαμηλότερη σχάρα του φούρνου, τον οποίο θα έχετε προθερμάνει στους 220°C-240°C. Στη συνέχεια το τοποθετείτε στη μεσαία σχάρα και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 5-6 λεπτά, ανάλογα με την ένταση και τον τύπο του φούρνου σας, μέχρι να τραβήξει το φαγητό τα υγρά του.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ