Γιατί η Αυστραλία αναγκάζεται να αλλάξει γεωγραφικές συντεταγμένες

Λίγοι το έχουν προσέξει, όμως η Αυστραλία απέχει στην πραγματικότητα 1,5 μέτρο από εκεί όπου νομίζουμε ότι βρίσκεται. Ήταν ένα πρόβλημα που έπρεπε να λυθεί άμεσα για να μην χάνονται οι ταξιδιώτες.

Λίγοι το έχουν προσέξει, όμως η Αυστραλία απέχει στην πραγματικότητα 1,5 μέτρο από εκεί όπου νομίζουμε ότι βρίσκεται. Ήταν ένα πρόβλημα που έπρεπε να λυθεί άμεσα για να μην χάνονται οι ταξιδιώτες.

Το πρόβλημα είναι η τεκτονική πλάκα που μεταφέρει την Αυστραλία κινείται βόρεια κατά περίπου 7 εκατοστά το χρόνο. Η μετατόπιση συσσωρεύεται με τα χρόνια και σήμερα οι τοπικές συντεταγμένες αποκλίνουν κατά 1,5 μέτρο από τις συντεταγμένες που χρησιμοποιεί το GPS και άλλα συστήματα δορυφορικής πλοήγησης.

Προβλήματα στον… αυτόματο πιλότο

Η απόκλιση δεν είναι δραματικά μεγάλη και μέχρι σήμερα τα προβλήματα που δημιουργεί είναι ελάχιστα ως ανύπαρκτα. Αυτό όμως θα αλλάξει με την άφιξη των ρομποτικών οχημάτων, τα οποία οδηγούν τον εαυτό τους καθοδηγούμενα με GPS.

«Στις φάρμες της Αυστραλίας έχουν αρχίσει να εμφανίζονται τρακτέρ χωρίς οδηγό. Αν οι πληροφορίες για τη φάρμα δεν ευθυγραμμίζονται με τις συντεταγμένες του συστήματος πλοήγησης θα υπάρχουν προβλήματα» λέει στο BBC ο Νταν Γιάκσα της αυστραλιανής γεωλογικής υπηρεσίας Geoscience Australia.

To Γεωκεντρική Σύστημα Αναφοράς Αυστραλίας, το τοπικό σύστημα συντεταγμένων που χρησιμοποιεί η χώρα, επικαιροποιήθηκε για τελευταία φορά το 1994, όταν η ήπειρος βρισκόταν περίπου 1,5 μέτρο νοτιότερα.

Θα επικαιροποιηθεί εκ νέου την 1η Ιανουαρίου 2017, όχι όμως στις πραγματικές τιμές: η χώρα αποφάσισε να εισάγει μια υπερδιόρθωση των 1,8 μέτρων προς τα βόρεια, έτσι ώστε να μείνει το σύστημα σχετικά ακριβές και για τα επόμενα χρόνια.

Στην πραγματικότητα, όμως, οι τοπικές και οι παγκόσμιες συντεταγμένες θα συμπέσουν μόνο το έτος 2020.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk