Πρόσθετες επενδύσεις €500 εκατ. από την COSCO στον Πειραιά

Με 500 εκατ. ευρώ στις βαλίτσες του, επιπλέον επενδύσεις από την COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, επέστρεψε από το ταξίδι του στην Κίνα ο Αλέξης Τσίπρας.

Με 500 εκατ. ευρώ στις βαλίτσες του, επιπλέον επενδύσεις από την COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, επέστρεψε από το ταξίδι του στην Κίνα ο Αλέξης Τσίπρας. Ο έλληνας πρωθυπουργός επισκέφθηκε τα γραφεία της κινεζικής εταιρείας λίγο προτού ολοκληρώσει την επίσημη επίσκεψή του στο Πεκίνο, όπου ο επικεφαλής της COSCO, Χου Λιρόνγκ, του ανακοίνωσε τα μεγαλεπήβολα σχέδιά της για το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας μας.
Ο κάπτεν Χου έκανε λόγο για τέσσερις προτεραιότητες της COSCO που θα μετατρέψουν τον Πειραιά, μεταξύ άλλων, σε λιμάνι κρουαζιέρας, στον μεγαλύτερο ναυπηγοεπισκευαστικό κόμβο της Ανατολικής Μεσογείου και στο μεγαλύτερο λιμάνι για κοντέινερς.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος της COSCO ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό κατά τη συνάντησή τους για την πρόθεση της εταιρείας να προωθήσει τη μετατροπή του Πειραιά σε βάση για τις εταιρείες κρουαζιέρας, επενδύοντας περί τα 200 εκατ. ευρώ στον συγκεκριμένο σκοπό. Στόχος η προσέλκυση άνω των 3 εκατομμυρίων τουριστών κρουαζιέρας στη χώρα μας. Για τον λόγο αυτόν ο κάπτεν Χου ανέφερε ότι θα πραγματοποιηθούν αναβάθμιση και επέκταση του λιμανιού ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει ακόμη και τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια του κόσμου.
Τουρισμός


Δεύτερη προτεραιότητα της COSCO, σύμφωνα με τον Χου, είναι η αναβάθμιση των υποδομών του λιμανιού στον πρώτο προβλήτα για τη διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων. Με την επένδυση αυτή, το ύψος της οποίας θα ανέλθει σε περίπου 100 εκατ. ευρώ, θα μπορούν να διακινηθούν συνολικά 7 εκατ. κοντέινερ ετησίως, ενώ οι προσδοκίες της εταιρείας είναι σε μελλοντικό χρόνο ο αριθμός αυτός να φτάσει τα 10 εκατ. κιβώτια. Η ολοκλήρωση του σχεδίου αυτού θα μετατρέψει τον Πειραιά στο μεγαλύτερο λιμάνι κοντέινερς σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου.
Περίπου 200 εκατ. ευρώ επιπλέον προτίθεται να επενδύσει η κινεζική εταιρεία και στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του λιμανιού, καθώς και στη δημιουργία επιπλέον υποδομών πάρκινγκ για την ενίσχυση της χωρητικότητας του τερματικού σταθμού αυτοκινήτων.
Υπενθυμίζεται ότι στη σύμβαση παραχώρησης του 67% του ΟΛΠ στην COSCO, η οποία κυρώθηκε από την ελληνική Βουλή λίγο πριν από την αναχώρηση του Πρωθυπουργού για την Κίνα, προβλέπονται ήδη επενδύσεις από την εταιρεία ύψους 350 εκατ. ευρώ.
Μια γέφυρα


Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την άμεση ικανοποίησή του για τις προγραμματισμένες επενδύσεις της COSCO στον Πειραιά και τόνισε: «Οι σχέσεις των δύο χωρών ανεβαίνουν επίπεδο. Η Ελλάδα, ως πρώτος σταθμός του κινεζικού δρόμου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μπορεί να μετατραπεί σε μια γέφυρα ανάμεσα στην Κίνα και στον δυτικό κόσμο, ανάμεσα στην Ασία και στην Ευρώπη».
Ωστόσο ο ισχυρός άνδρας της COSCO δεν παρέλειψε να σχολιάσει και το ζήτημα των συχνών απεργιών στο λιμάνι, ενώ σημείωσε ότι αναμένουν από την ελληνική πλευρά την εξασφάλιση ενός φιλικού και ευνοϊκού περιβάλλοντος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk