Αλ. Μορτάκης: «Ο προληπτικός έλεγχος και το εμβόλιο ασπίδα για τον HPV»

Αν μολυνθώ από HPV θα πάθω καρκίνο; Το ερώτημα αυτό βασανίζει χιλιάδες γυναίκες, όχι μόνο όσες βρίσκονται στην αρχή της σεξουαλικής τους ζωής.

Αν μολυνθώ από HPV θα πάθω καρκίνο; Το ερώτημα αυτό βασανίζει χιλιάδες γυναίκες, όχι μόνο όσες βρίσκονται στην αρχή της σεξουαλικής τους ζωής. Προσφάτως, ο χειρουργός γυναικολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αλέξανδρος Μορτάκης έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο «Γυναίκα & HPV: Γιατί δεν πρέπει να ανησυχείτε», μέσα από το οποίο απαντά σε περισσότερα από 300 ερωτήματα που κάνουν τις γυναίκες να ανησυχούν όταν διαγιγνώσκονται με τον ιό HPV. «Το Βήμα» φιλοξενεί σήμερα τον κ. Μορτάκη με στόχο την ενημέρωση των γυναικών για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων.
Κύριε Μορτάκη, υπάρχει μια κατηγορία ιών που προκαλούν κονδυλώματα, ακόμη και καρκίνο του τραχήλου της μήτρας…
«Ναι, υπάρχει μια μεγάλη κατηγορία ιών, που προσβάλλουν τον άνθρωπο, οι ιοί των ανθρωπίνων θηλωμάτων, που λέγονται διεθνώς HPV. Μια ομάδα από αυτούς, οι λεγόμενοι γεννητικοί τύποι των HPV, μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή και προκαλούν κονδυλώματα, προκαρκινικές αλλοιώσεις και σε λίγες περιπτώσεις προκαλούν καρκίνους».

Υπάρχει λόγος ανησυχίας; Τι πρέπει να κάνουν οι γυναίκες;
«Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Η μόλυνση είναι πολύ συχνή στον πληθυσμό, ευτυχώς όμως οι καρκίνοι είναι σχετικά σπάνιοι και προλαμβάνονται. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος από τους HPV στη γυναίκα εστιάζεται στο κατώτερο μέρος της μήτρας, που λέγεται τράχηλος της μήτρας. Σήμερα ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να προληφθεί σε ποσοστό που αγγίζει το 100% αν ένα κορίτσι εμβολιαστεί και μετά παρακολουθείται (με τεστ Παπανικολάου και μετά την ηλικία των 30 με HPV τεστ). Επομένως οι γυναίκες δεν πρέπει να ανησυχούν».

Οταν ακούει κανείς κονδυλώματα, το μυαλό του πηγαίνει σε σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Τι σχέση έχουν με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας;
«Εχουμε δύο υποομάδες των HPV. Τους HPV χαμηλού κινδύνου και τους υψηλού κινδύνου ή ογκογόνους. Τα κονδυλώματα που γνωρίζει ο κόσμος, ως ένα από τα κλασικά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα – ονομάζονται για την ακρίβεια οξυτενή κονδυλώματα – είναι κατά κανόνα καλοήθη. Το 90% από αυτά οφείλονται στους χαμηλού κινδύνου HPV. Οι καρκίνοι δημιουργούνται από τους HPV υψηλού κινδύνου».
Πώς μεταδίδονται οι HPV;
«Κυρίως με τη σεξουαλική επαφή. Πρέπει να υπάρξει τριβή του δέρματος για να εισχωρήσει ο ιός».
Προκαλούν συμπτώματα; Πώς μπορεί μια γυναίκα να ξέρει αν έχει μολυνθεί και αν κινδυνεύει;
«Η μόλυνση από τους HPV σπάνια προκαλεί συμπτώματα. Συνήθως δημιουργεί μια παροδική φλεγμονή στα κύτταρα του κατώτερου γεννητικού συστήματος και αυτοϊάται. Στο 90% των γυναικών που μολύνονται από κάποιον HPV, η φλεγμονή καταστέλλεται από μόνη της μέσα σε δύο χρόνια, χωρίς καμία θεραπεία. Ο κίνδυνος εστιάζεται στις λίγες εκείνες γυναίκες που δεν μπορούν να καταστείλουν τη φλεγμονή από τους ογκογόνους HPV. Αυτές τις γυναίκες πρέπει να εντοπίσουμε με τον προληπτικό έλεγχο, διότι βρίσκονται σε κίνδυνο να εμφανίσουν προκαρκινικές αλλοιώσεις και αργότερα καρκίνο».
Πρόληψη. Τι πρέπει να κάνει ένα νέο κορίτσι για να μην πάθει ποτέ καρκίνο του τραχήλου της μήτρας;
«Το τέλειο είναι να γίνεται το εμβόλιο πριν από την έναρξη των σεξουαλικών επαφών. Τα εμβόλια δεν μας καλύπτουν από όλους τους ογκογόνους HPV, περιορίζουν όμως τον κίνδυνο κατά 70% και πλέον. Ποια θα ήταν η ιδανική πρόληψη; Τα κορίτσια να κάνουν το εμβόλιο πριν από την έναρξη των σεξουαλικών επαφών και μετά να κάνουν και τον προληπτικό έλεγχο με τεστ Παπανικολάου και HPV τεστ. Στις ηλικίες από τα 20 ως τα 30 να ελέγχονται με τεστ Παπανικολάου. Μετά την ηλικία των 30 μπορούν να ελέγχονται με τεστ Παπανικολάου ή με HPV τεστ».
Τι εξετάσεις πρέπει να γίνονται;
«Τις εξετάσεις που πρέπει να γίνονται τις αποφασίζει ο γιατρός. Προηγουμένως αναφερθήκαμε στον προληπτικό έλεγχο με τεστ Παπανικολάου και με HPV τεστ, μετά την ηλικία των 30 ετών. Αν κριθεί σκόπιμο από τον γιατρό, θα αποφασίσει για κολποσκόπηση, βιοψίες κ.λπ.».
Σε όσες γυναίκες βρεθεί ότι έχουν μολυνθεί συνιστάται θεραπεία;
«Οχι βέβαια. Είπαμε πριν ότι από τις γυναίκες που μολύνονται το 90% καταστέλλουν τη μόλυνση από μόνες τους. Θεραπεία γίνεται μόνο στις γυναίκες στις οποίες ανευρίσκονται προκαρκινικές αλλοιώσεις».
Αφού είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενο, τι άλλα μέτρα μπορούν να παίρνουν οι γυναίκες;
«Το προφυλακτικό περιορίζει τον κίνδυνο μόλυνσης κατά 70%. Είναι καλό να χρησιμοποιείται επειδή προφυλάσσει και από άλλα σοβαρά νοσήματα (AIDS, ηπατίτιδες, χλαμυδιακές λοιμώξεις, κ.λπ.). Ενθαρρύνονται οι μονογαμικές σχέσεις. Για τη νεολαία μια καλή πολιτική θα ήταν ο περιορισμός του αριθμού των σεξουαλικών συντρόφων και η καθιέρωση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, με καλό ύπνο, καλή διατροφή, μείωση του στρες, άσκηση και όχι κάπνισμα. Οι τακτικές αυτές ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και περιορίζουν τους κινδύνους».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk