Στόχος: μελάνωμα

Το μελάνωμα αποτελεί τον πιο σπάνιο αλλά και πιο επιθετικό τύπο καρκίνου του δέρματος και αφορά στο 5% του συνόλου των περιστατικών. Η μέση ηλικία εμφάνισης είναι τα 50 έτη.

Το μελάνωμα αποτελεί τον πιο σπάνιο αλλά και πιο επιθετικό τύπο καρκίνου του δέρματος και αφορά στο 5% του συνόλου των περιστατικών. Η μέση ηλικία εμφάνισης είναι τα 50 έτη. Εμφανίζεται με την ίδια συχνότητα σε άνδρες και γυναίκες, μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν έχουν τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα, φακίδες και μάτια ανοιχτού χρώματος, έχουν υποστεί εγκαύματα σε παιδική ηλικία, έχουν μεγάλο αριθμό σπίλων (>100), σύνδρομο δυσπλαστικών σπίλων, κακή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, οικογενειακό ιστορικό μελανώματος ή παίρνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα (όπως η κυκλοσπορίνη). Μόνο σε μικρό ποσοστό των περιπτώσεων η νόσος οφείλεται σε κληρονομούμενο γονίδιο (<5%).
Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές. Χρειάζεται τακτικός έλεγχος από τον δερµατολόγο καθώς και να θυµόµαστε προειδοποιητικά σηµεία όπως εµφάνιση ενός νέου σπίλου, αλλαγή στο µέγεθος, στο χρώµα ή στα όρια ενός προϋπάρχοντος σπίλου, η αιµορραγία και ο κνησµός, όπως επίσης και µια πληγή που δεν κλείνει.
Μέχρι το 2011, ενώ το µελάνωµα είχε ποσοστό ίασης 95% µε την πρώιµη διάγνωση, το µεταστατικό µελάνωµα ήταν παραδοσιακά ένας από τους πιο επιθετικούς καρκίνους. Από τότε µέχρι και σήµερα έχουν λάβει έγκριση επτά νέα φάρµακα τα οποία οδήγησαν σε σηµαντική αύξηση της επιβίωσης των ασθενών αυτών. Οι νέες αυτές θεραπείες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τους στοχευτικούς παράγοντες και την ανοσοθεραπεία. Και οι δύο αυτές προσεγγίσεις κυριαρχούν ήδη στον τοµέα της ογκολογίας, µε την αναζήτηση µοριακών στόχων που συνδέονται µε τα νέα έξυπνα φάρµακα (στοχευτικοί παράγοντες) ή φαρµάκων που διεγείρουν το ανοσοποιητικό του ασθενούς να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα.
Πρόσφατα, στο συνέδριο της Αµερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO), παρουσιάστηκαν τα αποτελέσµατα συνδυασµού στοχευµένων θεραπειών που δίνουν επιβίωση µέχρι και 44% στα 3 έτη, ενώ ανάλογα θετικά αποτελέσµατα ανακοινώθηκαν και από µελέτες µε ανοσοθεραπεία. Οι ασθενείς µε µελάνωµα θα πρέπει να απευθύνονται σε εξειδικευµένα κέντρα και σε έµπειρους ειδικούς ιατρούς οι οποίοι µπορούν να εξασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή αντιµετώπιση της νόσου.
ΘΟΡΥΒΟΣ
Λίγη ησυχία επιτέλους
Οσοι ζουν κοντά σε αεροδρόμια κινδυνεύουν να έχουν αυξημένη πίεση, λένε οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Jagiellonian της Κρακοβίας. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως οι άνθρωποι που εκτίθενται για μεγάλο χρονικό διάστημα – για τουλάχιστον τρία χρόνια – στον συνεχή θόρυβο των αεροπλάνων παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά υπέρτασης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη της αορτής και της καρδιάς, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για έμφραγμα. Ο θόρυβος φαίνεται να γίνεται πιο επικίνδυνος για την υγεία τη νύχτα, όταν κατά τα άλλα υπάρχει ησυχία. Οι προτάσεις των ερευνητών είναι να ληφθούν σχετικά μέτρα από τις εταιρείες κατασκευής αεροσκαφών, να αναθεωρηθούν οι διαδρομές των αεροπλάνων ώστε να αποφεύγονται οι κατοικημένες περιοχές, τα νέα αεροδρόμια να κτίζονται όσο πιο μακριά γίνεται από σπίτια και να αποφεύγονται οι νυχτερινές πτήσεις.

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Βάψτε τα κόκκινα

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Curtin της Αυστραλίας, όταν οι μαθητές βρίσκονται σε χώρους με φωτεινές αποχρώσεις του κόκκινου και του κίτρινου τα επίπεδα συγκέντρωσής τους αυξάνονται σε σχέση με τα αποτελέσματα που έχουν στα τεστ όταν βρίσκονται σε δωμάτια βαμμένα σε παλ αποχρώσεις του μπλε, του κίτρινου και του κόκκινου ή σε έντονες αποχρώσεις του μπλε.

Ευχαριστούμε θερμά για τις πληροφορίες τη δρα Ελενα Γκόγκα, ογκολόγο – παθολόγο, καθηγήτρια Παθολογίας – Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
BHMAgazino
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk