Την Παρασκευή 1 Ιουλίου, ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, μιλά στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Αργύρη Παπαστάθη για την κύρωση της συμφωνίας κυβέρνησης – COSCO και για το αν πιέστηκε ή σκέφτηκε να παραιτηθεί. {{{ audio1 }}}

Για την κύρωση της συμφωνίας κυβέρνησης – COSCO

«Αβάσιμη αντίδραση, σπεύδω να σας επισημάνω, υπερβολική και αβάσιμη νομικά, (η αντίδραση της COSCO, στον κυρωτικό νόμο), από την ανάρτησή του και τη διενέργεια της διαγωνιστικής διαδικασίας, είναι κείμενο που κανείς δεν μπορεί να το πειράξει, ούτε μία λέξη του και δεν μπορεί να διανοηθεί να το πειράξει, είναι βασικό κείμενο συμβαλλομένων και επομένως δεν αλλάζει ούτε μία λέξη του. Δεν πείραξα, γι’αυτό θέλω να μιλήσουμε στη συγκεκριμένη πραγματική βάση. Λοιπόν, δεν υπήρξε καμία αλλαγή στη σύμβαση παραχώρησης, καμία.

Ο κυρωτικός νόμος όπως σας λέω και επί τη βάσει της σύμβασης παραχώρησης, των συμφωνημένων δηλαδή, είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης, να τον διαμορφώσει. Η κυβέρνηση, σεβάστηκε αυτό το κείμενο το αναρτημένο, που είναι μη δεσμευτικό, παρόλα αυτά, το σεβάστηκε και σε αυτό το κείμενο, του κυρωτικού νόμου, ως είχε απόλυτο δικαίωμα, έκανε κάποιες αλλαγές, διατυπωτικές, που δεν έρχονται σε σύγκρουση με τη σύμβαση παραχώρησης, δεν θα το διανοούμασταν κάτι τέτοιο, με ένα κριτήριο και μόνο, την ορθή νομοθέτηση.

Ακριβώς στο πλαίσιο της καλής πίστης, λοιπόν, από το επτά σημεία που έθετε αυτή η επιστολή, μελετήσαμε αυτά τα επτά σημεία, αποδεχθήκαμε τα πέντε από τα επτά να τα διατυπώσουμε με τέτοιο τρόπο, ώστε να μη γεννά κανένα πρόβλημα και ταυτόχρονα να διασκεδάζει τις όποιες ανησυχίες και αυτό κάναμε.

Νομίζω, (η συμφωνία) θα αφήσει πολλά καλά, ανεξάρτητα, από το αν υπάρχουν και καλύτερα. Σε κάθε περίπτωση, το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα, είναι η απόδειξη για αυτό και νομίζω ότι από σήμερα και μετά, θα έχετε όλα εκείνα τα μηνύματα, που θα ανατρέπουν πλήρως όλο αυτό το κλίμα που η αντιπολίτευση προσπάθησε να διαμορφώσει».

Για το αν πιέστηκε ή σκέφτηκε να παραιτηθεί

«Όχι, χθες, ήταν μέρα μάχης. Δεν παραιτείσαι στη μάχη.

Αναμετρώμαι και εγώ όπως και όλα τα άλλα μέλη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ με τους εαυτούς μας, με τη διαδρομή μας, με τις προγραμματικές μας κατευθύνσεις, που δεν μπορέσαμε και τα οράματά μας να τα καταξιώσουμε με αυτή τη φάση, όπως τα θέλαμε και ταυτόχρονα αναμετρώμαστε με το τεράστιο δίλημμα, αν τα παρατάμε και φεύγουμε ή συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη. Μέσα σε αυτήν τη δημιουργική, θα έλεγα, αλλά σκληρή σύγκρουση, πορευόμαστε όλοι με την μεγαλύτερη δυνατή συνέπεια».