Σκεφτείτε το: αγναντεύετε το ηλιοβασίλεμα απολαμβάνοντας το ποτό σας επάνω στο κατάστρωμα, δίπλα στην πισίνα. Το μεσημέρι παίρνετε το γεύμα σας σε ένα από τα καλαίσθητα εστιατόρια του πλοίου. Τα παιδιά την ίδια στιγμή παίζουν στον παιδότοπο και εσείς σκέφτεστε αργότερα να χαλαρώσετε στο spa ή να ασκηθείτε στο γυμναστήριο. Το βράδυ σάς περιμένει διασκέδαση σε ένα από τα πολλά μπαρ του πλοίου. Οι ημέρες σας σε αυτό το ταξίδι, άλλωστε, είναι γεμάτες δραστηριότητες: από μαθήματα χορού και μαγειρικής μέχρι παιχνίδια γνώσεων και διαγωνισμούς. Και αύριο, ναι, ένα καινούργιο λιμάνι σάς περιμένει, ένας καινούργιος προορισμός για να τον εξερευνήσετε, με οργανωμένες ξεναγήσεις.
Πώς σας ακούγεται σαν ταξιδιωτική πρόταση; Σίγουρα ελκυστική. Γιατί πράγματι η νέα τάση του παγκόσμιου τουρισμού φαίνεται να θέλει τον ταξιδιώτη να διασχίζει πελάγη και ωκεανούς. Τουτέστιν, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Ενωσης Κρουαζιέρας (CLIA) μέσα στο 2016 24 εκατομμύρια άνθρωποι θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κρουαζιέρα.

Το νούμερο φαντάζει πραγματικά εντυπωσιακό και αντικατοπτρίζει αυτή τη νέα δυναμική. Γιατί η αλήθεια είναι ότι για πολλά χρόνια δεν ήταν λίγοι εκείνοι που είχαν συνδυάσει την κρουαζιέρα με έναν μονότονο τρόπο διακοπών για ώριμους ταξιδιώτες. Πλέον, οι «ναυτιλλόμενοι» είναι κάθε ηλικίας: από οικογένειες με μικρά παιδιά μέχρι φοιτητές και νεαρά ζευγάρια. Ο δεύτερος μεγαλύτερος μύθος για την κρουαζιέρα αφορούσε το κόστος. Αρκετοί πίστευαν ότι απευθυνόταν μόνο σε ανθρώπους με κομπόδεμα. Τουναντίον, η τιμή μιας κρουαζιέρας φαίνεται να είναι ασυναγώνιστη σε σχέση με την αξία της ως επιλογή διακοπών σε σύγκριση πάντα με ένα αντίστοιχο πακέτο διακοπών στους ίδιους προορισμούς και την ίδια προσφορά υπηρεσιών. Ετσι κι αλλιώς, ο καθένας μπορεί να επιλέξει μια κρουαζιέρα στα μέτρα, στα γούστα και στον προϋπολογισμό του: υπάρχουν επιλογές χαμηλού και μεσαίου κόστους, αλλά και επιλογές για γενναία budgets σε υπερπολυτελή κρουαζιερόπλοια, τα οποία συναγωνίζονται επάξια ξενοδοχεία 5 αστέρων, με υπηρεσίες μπάτλερ, gourmet εστιατόρια, κινηματογραφικές αίθουσες που παίζουν ταινίες σε πρώτη προβολή. Μάλιστα, για τους πιο περιπετειώδεις τύπους, υπάρχουν ακόμη και προτάσεις κρουαζιέρας που συνδυάζουν την πολυτέλεια με την εξερεύνηση σε προορισμούς όπως η Ανταρκτική και η Παταγονία.

Μία ακόμη συνήθης ανησυχία είναι η ασφάλεια επάνω στο πλοίο. Τα κρουαζιερόπλοια, όμως, αποδεικνύονται απόλυτα ασφαλή και υπόκεινται σε ιδιαίτερα αυστηρούς ελέγχους. Σημειωτέον, η αναλογία πληρώματος/επιβατών είναι κατά μέσο όρο 1 προς 3. Και φυσικά πάντα επάνω στο πλοίο υπάρχει γιατρός.
H κρουαζιέρα αποτελεί έναν τρόπο διακοπών που τα τελευταία χρόνια ξεκινά να ανακαλύπτει και ο έλληνας ταξιδιώτης. Μάλιστα, όπως εκτιμούν ειδικοί της τουριστικής αγοράς, η οικονομική κρίση ίσως στρέψει αρκετούς σε αυτή τη νέα, μοντέρνα ταξιδιωτική φιλοσοφία που συνδυάζει την ποιότητα διακοπών με το απόλυτα ελεγχόμενο κόστος. Σήμερα στην ελληνική αγορά δραστηριοποιούνται εταιρείες που παρέχουν πλήθος προγραμμάτων για κρουαζιέρες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μάλιστα, οι ταξιδιώτες μπορούν να επιβιβαστούν στα πλοία χωρίς να επωμιστούν το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων για τη μεταβίβαση σε ένα λιμάνι αναχώρησης του εξωτερικού. Ετσι, πολλές κρουαζιέρες έχουν προορισμούς ελληνικά νησιά και σταθμούς σε λιμάνια της Τουρκίας, ενώ δένουν και σε δεκάδες αγκυροβόλια του εξωτερικού. Πλέον, αρκετές είναι και οι εταιρείες που προσφέρουν και θεματικές κρουαζιέρες, όπως για παράδειγμα η Celestyal Cruises (www.celestyalcruises.gr). Συγκεκριμένα, για την περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου πραγματοποιεί κρουαζιέρες με θέμα τις «Ιστορίες Ελληνικού Καλοκαιρινού Φεστιβάλ», διοργανώνοντας πάρτι και συναυλίες εν πλω με γνωστούς καλλιτέχνες, ενώ για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου το θέμα της αποτελούν οι «Ιστορίες Ελληνικής Οινογαστρονομίας». Ακόμη, ενδιαφέρουσες προτάσεις σε κρουαζιέρες μπορείτε να αναζητήσετε μέσω της Οrange Cruises (www.orangecruises.gr) αλλά και της ΜSC Cruises (www.taxidiamprosta.com).
Οσοι επιλέξουν για πρώτη φορά να συμμετέχουν σε μια κρουαζιέρα θα πρέπει να είναι προσεκτικοί με τις ανακοινώσεις του πλοίου, όταν αποβιβάζονται σε ενδιάμεσα λιμάνια. Θα πρέπει να είναι ακριβείς στην ώρα επιβίβασής τους και να μην ξεχαστούν σε κάποια βόλτα, καθώς το καράβι αναχωρεί πάντα στην ώρα του. Ραντεβού στο πλοίο.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino το Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ