Υλικά (για 18 κομμάτια)

Για τα φαλαφελ

1 φλ. ρεβίθια

1-2 κρεμμύδια, κομμένα στα 4

4 σκελίδες σκόρδο

½ φλ. φρέσκο βασιλικό, τα φύλλα

½ φλ. λιαστές ντομάτες σε λάδι, στραγγισμένες

1 καυτερή πιπερίτσα

2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

½ κ.γ. κουρκουμά

½ κ.γ. κύμινο

1 κ.γ. ανθό αλατιού

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 φλ. κρίθινο παξιμάδι, τριμμένο

έ.π. ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα αβοκάντο

1 μεγάλο αβοκάντο, καθαρισμένο, χωρίς το κουκούτσι

2 κ.σ. χυμό λεμονιού

1/4 κ.γ. ανθό αλατιού

½ κ.γ. σκόρδο σε σκόνη

½ φλ. φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Ρεβιθοκεφτέδες. Μουλιάζουμε τα ρεβίθια σε νερό αποβραδίς. Τα σουρώνουμε και τα χτυπάμε στο multi, μέχρι να γίνουν αλοιφή.

Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τον βασιλικό, τις λιαστές ντομάτες, την πιπερίτσα, το μπέικιν πάουντερ, τον κουρκουμά, το κύμινο, τον ανθό αλατιού και πιπέρι και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν στο αλοιφώδες μείγμα. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο.

Πλάθουμε το μείγμα σε μικρούς κεφτέδες και τους κυλάμε στο τριμμένο παξιμάδι.

Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε ελαιόλαδο και μόλις κάψει τηγανίζουμε τα φαλάφελ ώστε να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τηγανίζουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τα βγάζουμε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Σάλτσα αβοκάντο. Χτυπάμε όλα τα υλικά στο multi μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιογενής αλοιφή.
Τα σερβίρουμε είτε σκέτα είτε σε πίτες σαν σάντουιτς, συνοδεύοντας με τη σάλτσα αβοκάντο και λίγο επιπλέον κρεμμύδι.

Από την Ευτυχία Μαυραντζά, sweetbynature.gr

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 17 Απριλίου 2016.