Ντολμαδάκια γιαλαντζί

Υλικά (για 80 κομμάτια)

300 γρ. ρύζι καρολίνα
1 μεγάλη ώριμη ντομάτα, τριμμένη
2 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο
1 κ.σ. δυόσμο, αποξηραμένο
1/4 ποτήρι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 καρότο, τριμμένο
1 κολοκυθάκι, τριμμένο
1 αγκινάρα, τριμμένη
1 κ.σ. αλάτι
πιπέρι
250 ml έ.π. ελαιόλαδο
1 βάζο έτοιμα αμπελόφυλλα (200 γρ. καθαρό βάρος)
1-2 λεμόνια, για το τέλος

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης και το μισό λάδι.

Βγάζουμε τα φύλλα από το βάζο και τα ξεδιπλώνουμε σε καθαρό πάγκο εργασίας με την ανάποδη πλευρά τους προς τα πάνω. Βάζουμε μια μικρή ποσότητα γέμισης στη μέση περίπου κάθε φύλλου, τυλίγουμε και διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα. Φροντίζουμε να μην τυλίξουμε πολύ σφιχτά, επειδή το ρύζι θα φουσκώσει κατά το μαγείρεμα. Αφήνουμε στην άκρη καμιά δεκαριά αμπελόφυλλα χωρίς να τα τυλίξουμε.

Απλώνουμε στον πάτο μιας φαρδιάς κατσαρόλας τα αμπελόφυλλα που κρατήσαμε. Αλατίζουμε και τοποθετούμε κυκλικά τα ντολμαδάκια σε στρώσεις, που η μία θα πατάει επάνω στην άλλη. Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι και νερό μέχρι να καλυφθούν τα ντολμαδάκια. Ακουμπάμε ένα αναποδογυρισμένο πιάτο πάνω από τα ντολμαδάκια, ώστε να μη διαλυθούν κατά το μαγείρεμα.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και ανάβουμε τη φωτιά σε μέτρια ένταση, μέχρι να πάρουν βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς μέσα στην κατσαρόλα προτού τα σερβίρουμε.

Σερβίρουμε με φρεσκοστυμμένο λεμόνι και γαρνίρουμε με φέτες λεμονιού.

Από τη Μαριαλένα Τερζή, WWW.GREEKMAMACHEF.GR

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 17 Απριλίου 2016.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk