Καυτή Πατάτα

Τις γεμιστές πατάτες τις γνώρισα από τη γιαγιά μου στην Κρήτη. Εκείνη τις ονόμαζε οφτές. Τις έσκιζε στη μέση, τους έβαζε βούτυρο και τις έψηνε στο τζάκι. Αργότερα, στο Λονδίνο, έπεσα θύμα της λαγνείας της λεγόμενης jacket potato, γεμίζοντάς τη με κάθε λογής υλικά, ακόμη και με τόνο. H έκπληξη ήταν, λοιπόν, για μένα μόνο ευχάριστη όταν, ανηφορίζοντας ένα μεσημέρι την οδό Κολοκοτρώνη, αντίκρισα την Καυτή Πατάτα, ένα street food εστιατόριο που προσφέρει ακριβώς αυτό. Ο ιδιοκτήτης Αγγελος Σαλπέας, έχοντας ζήσει σε Βρετανία και Τουρκία – εκεί η γεμιστή πατάτα ονομάζεται kumpir –, αποφάσισε να επιστρέψει στα πάτρια εδάφη και να μας τη γνωρίσει και εδώ.

Τα βήματα, απλά: η πατάτα φουρνίζεται και ψήνεται για μιάμιση ώρα, προστίθεται βούτυρο και τυρί και έπειτα εμείς μπορούμε να τη γεμίσουμε με ό,τι τραβά η όρεξή μας, από λουκάνικο μέχρι μαύρες ελιές. Φυσικά, έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε ανάμεσα σε έτοιμες συνταγές – οι λάτρεις των καυτερών ας δοκιμάσουν την Αnatolian, με τυρί, βούτυρο, coleslaw (λαχανοσαλάτα), χωριάτικο λουκάνικο, σαλάτα εσμέ, πιπεριά, κόκκινα φασόλια, ρώσικη σαλάτα και κισίρ (μια νοστιμότατη σαλάτα με βάση το πλιγούρι). Σημειωτέον, ο κατάλογος περιλαμβάνει νοστιμότατες και υγιεινές χορτοφαγικές προτάσεις, ενώ τίποτα, όπως μας πληροφόρησε ο Αγγελος, δεν μπαίνει στο τηγάνι. Οσοι νηστεύουν μπορούν να «αλείψουν» την πατάτα τους με ελαιόλαδο αντί για βούτυρο.

Κολοκοτρώνη 37, Αθήνα, τηλ. 211 4083 576

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 17 Απριλίου 2016.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk