Τ. Αλεξιάδης: «Δεν θα είναι μεγάλες οι επιβαρύνσεις σε καφέ και μπύρα»

Την Τετάρτη 18 Μαίου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης μίλησε στον Βήμα Fm για τους φόρους, το πολυνομοσχέδιο και το κτίριο του Κεράνη

Την Τετάρτη 18 Μαίου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης μίλησε στους Γιώργο Κακούση και Δημήτρη Πετρόπουλο για τους φόρους, το πολυνομοσχέδιο και το κτίριο του Κεράνη. {{{ audio1 }}}

Για τη μεταστέγαση των υπηρεσιών του ΥΠΟΙΚ στο κτίριο του Κεράνη

«Πρέπει να μπούμε σε μια νέα λογική διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας, διότι τα προηγούμενα χρόνια αντιμετωπίστηκε με καταστάσεις που δημιούργησαν τέτοια φαινόμενα και το κτίριο του Κεράνη είναι η κορυφή του παγόβουνου. Μπορούμε να μιλάμε με τις ώρες για πάρα πολλά κτίρια που είναι κενά από το 2004 και ρημάζουν, ενώ το Δημόσιο πληρώνει πάρα πολλά κάθε χρόνο σε ενοίκια. Μόνο το ΥΠΟΙΚ πληρώνει 24 εκατ. ευρώ το χρόνο σε ενοίκια. Υπάρχει ένα συμβόλαιο από το 2014, καλώς ή κακώς, και υπάρχουν πολιτικές ευθύνες γι’ αυτό, που υποχρεώνει το ΥΠΟΙΚ και το Δημόσιο για 20 χρόνια να πληρώνει 221.000 ευρώ το μήνα και να φυλάνε αστυνομικοί σε 24ωρη βάση το άδειο κτίριο, να πληρώνουμε συνδέσεις με δίκτυα κοινής ωφέλειας, ασφάλιστρα κτλ. και περιμέναμε πότε θα τελεσιδικήσει… Το ΥΠΟΙΚ νοικιάζει περίπου 50 κτίρια και έχουμε διασκορπισμένες τις υπηρεσίες μας και για 1.027 άτομα πληρώνουμε 230.000 ευρώ ενοίκιο, ενώ στο κτίριο του Κεράνη για 2.300 άτομα πληρώνουμε 221.000 ευρώ το μήνα. Εκτός από τις υπηρεσίες που πρέπει να παραμείνουν για γεωγραφικούς λόγους, υπάρχουν άλλες υπηρεσίες που θα μετακινηθούν σε ένα πιο σύγχρονο κτίριο, με καλύτερη πρόσβαση σε μέσα μεταφοράς».

Για το πολυνομοσχέδιο και τον κόφτη

«Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί σήμερα και θα ξεκινήσει αύριο και μεθαύριο στις Επιτροπές της Βουλής, Σάββατο και Κυριακή πάει στην Ολομέλεια. Απ’ ό,τι φαίνεται, αυτό (ο κόφτης) θα έρθει μετά το νομοσχέδιο σε τροπολογία. Υπάρχουν τεχνικά θέματα και θέματα διαπραγμάτευσης και προσπαθούμε να κάνουμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία. Όλο αυτό που θα έλθει τώρα στη Βουλή, δεν είναι κάτι που μια μέρα η κυβέρνηση ξύπνησε και είπε «πάμε να φέρουμε αυτά τα πρόσθετα μέτρα». Είναι αυτό που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι, σε μια συμφωνία που ψηφίστηκε και από άλλα κόμματα – Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι – για το 1% του ΑΕΠ που απαιτείται για το πλεόνασμα του 3,5% το 2018. Αυτό συμφωνήσαμε τότε. Και ήρθαμε τότε, μετά από μια μακρά πορεία διαπραγματεύσεων, και το υλοποιούμε».

Για την αύξηση των έμμεσων φόρων σε καφέ, μπύρα κτλ.

«Θα υπάρχουν αυξήσεις σε ορισμένα είδη λαϊκής κατανάλωσης, όπως είναι ο καφές, η μπύρα και η συνδρομητική τηλεόραση και θα υπάρχουν μειώσεις σε κάποιους άλλους φόρους και θα υπάρχουν και κάποιοι άλλοι φόροι, πάρα πολύ καλοί, που θα έπρεπε να τους έχουμε φέρει εδώ και πολύ καιρό. Δεν είναι κακό π.χ. να αυξήσουμε τη συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου στα κέρδη στα τυχερά παιχνίδια ή τη φορολογία στις εταιρείες που ασχολούνται με τα αμοιβαία κεφάλαια ή στα εταιρικά αυτοκίνητα, όπου γινόταν φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή.


Περιμένετε λίγο ακόμα, διότι η εικόνα που έχω εγώ είναι ότι στον καφέ θα έχουμε μια επιβάρυνση 1-2 λεπτά στην καφετέρια ή στην μπύρα θα έχουμε πολύ λίγα λεπτά στις ακριβές μάρκες».

Για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής. Δεν είμαστε χαρούμενοι, δεν είμαστε ικανοποιημένοι και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να γίνουν ακόμη περισσότερα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk