Oταν ο Τραμπ (νομίζει ότι) σοβαρολογεί

Κανένας δεν έχει το μονοπώλιο στη σοφία. Σε αυτές τις εκλογές όμως ένας υποψήφιος έχει το μονοπώλιο στην επικίνδυνη άγνοια,

Κανένας δεν έχει το μονοπώλιο στη σοφία. Σε αυτές τις εκλογές όμως ένας υποψήφιος έχει το μονοπώλιο στην επικίνδυνη άγνοια, στον επιθετικό εθνικολαϊκισμό και στις αλλεπάλληλες κωλοτούμπες – για να μη μιλήσουμε για τον ρατσισμό, τον αυταρχισμό και τις απρέπειες.
Το όνομά του είναι Ντόναλντ Τραμπ και μόλις κέρδισε το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ. Δύσκολο να το πιστέψει κανείς, αλλά έτσι είναι. Ακόμη πιο δύσκολο είναι να βγάλεις άκρη για το πώς σκοπεύει να ξανακάνει «μεγάλη την Αμερική!» Ποιες είναι όμως οι απόψεις του για τα σοβαρά μεγάλα θέματα; Από την οικονομία και την εξωτερική πολιτική ως την Υγεία, τους μετανάστες και το ISIS;
Οι περισσότερες είναι συνθήματα για να χαϊδεύουν αφτιά και ένστικτα κάθε ακροατηρίου. Οσες γίνονται πιο συγκεκριμένες είναι είτε εξωπραγματικές είτε επικίνδυνες. Και όλες είναι υπό αίρεση, αφού ο ανεκδιήγητος κροίσος λέει και ξελέει με απίστευτη ευκολία τα πάντα – και τα αντίθετά τους.
Και τα κάνει χειρότερα όταν νομίζει ότι σοβαρολογεί. Πάρτε για παράδειγμα τις βαρύγδουπες δηλώσεις του για το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ. Εχει φτάσει στα 19 τρισ. δολάρια και ο Τραμπ ανησυχεί – αν και το χρέος εξυπηρετείται κανονικά και δεν υπάρχει θέμα από αγορές και πιστωτές. Στην αρχή υποσχόταν να το «μηδενίσει» μέσα σε οκτώ χρόνια. Μετά κατάλαβε ότι δεν μπορεί και τώρα είπε ότι θα «διαπραγματευθεί» ένα «κούρεμα» με τους πιστωτές (επί λέξει: «Γίνεται, είναι σαν να κάνεις ντιλ πριν από μια παρτίδα πόκερ»). Τρόμος και έκπληξη στα πρωτοσέλιδα. Είναι ΟΚ για τις ΗΠΑ να κηρύξουν αδυναμία πληρωμών; Να απειλούν γκανγκστερικά με μονομερή μείωση τους Κινέζους που κρατάνε το αμερικανικό χρέος; Σκοπεύει ο Τραμπ να κυβερνήσει την υπερδύναμη σαν να ήταν μισοφαλιρισμένο καζίνο;
Κανείς δεν υπονοεί έτσι απλά να χάσουν οι ΗΠΑ το κύρος του πιο αξιόπιστου δανειολήπτη στον κόσμο. Εκτός βέβαια από τον Τραμπ. Που όταν πήγε να τα μπαλώσει προκάλεσε νέο σοκ λέγοντας ότι δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος «γιατί οι ΗΠΑ μπορούν να τυπώνουν άφθονο χρήμα!», σαν να μην έχει ακούσει ποτέ τη λέξη πληθωρισμός.
Κουτοπονηριά και πυρηνικά εναντίον του ISIS


Εξίσου εξωφρενικά λέει για κρίσιμα ζητήματα εθνικής ασφάλειας. «Θα μπορούσε», έχει πει, να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. ‘Η «ίσως όχι». Θα καταλάβει (ξανά) το Ιράκ και θα βομβαρδίσει τις πετρελαιοπηγές του ISIS. Αλλά «μπορεί και να μη χρειαστεί» να στείλει στρατό στη Μέση Ανατολή. Δημοσιογράφοι τον ρώτησαν ευθέως αν σοβαρολογεί για τα πυρηνικά εναντίον τζιχαντιστών. «Ακόμα κι αν δεν επρόκειτο να τα ρίξω, δεν θα σας το πω επειδή θέλω να σκέφτονται ότι μπορεί να τους χτυπήσουμε και με αυτόν τον τρόπο!» απάντησε. «Ακόμη κι αν δεν πιστεύει πραγματικά αυτές τις πυρηνικές ανοησίες, το γεγονός ότι τις έχει πει δίνει βαρύτητα σε αυτή την ολέθρια ιδέα» σχολίασαν οι «New York Times».
Αλλο παράδειγμα: ο Τραμπ λέει ότι το ΝΑΤΟ είναι «απαρχαιωμένο» και πρέπει να αλλάξει. Πώς; Ετσι ώστε οι ΗΠΑ να πληρώνουν λιγότερα και οι Σύμμαχοι περισσότερα για την «ασφάλεια που τους πουλάμε» – σαν να ήταν η Αμερική μπράβος της νύχτας που πουλάει προστασία.
Ακόμη και στην κορυφαία «δέσμευση», να διώξει όλους (11 εκατομμύρια ανθρώπους) τους παράνομους μετανάστες από τις ΗΠΑ, έχει αρχίσει να τα γυρίζει. Αν και δεν εξήγησε ποτέ πώς θα τους απελάσει, τώρα λέει ότι «μπορεί» να μείνουν όσοι ήρθαν στις ΗΠΑ με τους γονείς τους ως παιδιά, «γιατί είναι φτηνοί και χρήσιμοι».
«Ασάφεια που ανοίγει δρόμο στον μεσαίο χώρο»


«Δεν ενοχλούν τους ψηφοφόρους του όλες αυτές οι ασυναρτησίες, οι αντιφάσεις, οι υπερβολές, τα ψέματα και οι υπαναχωρήσεις;» ρωτήσαμε τον Κάιλ Κόντικ, από το Κέντρο Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια. «Και όμως, η ασάφεια μπορεί να στρώνει τον δρόμο για να κάνει το άνοιγμα στον μεσαίο χώρο, τώρα που εξασφάλισε το χρίσμα» μας λέει.
«Θα επιχειρήσει να «επανεφεύρει» τον εαυτό του εν όψει προεδρικών. Και το γεγονός ότι δεν έχει μια ισχυρή συνεκτική πολιτική ιδεολογία μπορεί να τον βοηθήσει» τονίζει.
Και καταλήγει: «Μην ξεχνάτε ότι ποντάρει πάνω από όλα στο αντι-συστημικό μήνυμα. Ο Τραμπ κέρδισε το χρίσμα πηγαίνοντας ενάντια σε βασικές αρχές της ορθοδοξίας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος: αντιτίθεται στις περικοπές επιδομάτων, είναι κατά του ελεύθερου εμπορίου και φαίνεται αρκετά υποστηρικτικός προς την καθολική υγειονομική περίθαλψη, την ώρα που κατακεραυνώνει το ΕΣΥ του Ομπάμα, αντιφάσεις που φαίνεται να μην ταράζουν τους 10 εκατ. Αμερικανούς που τον ψήφισαν στις προκριματικές».

ΕΙΠΑ – ΞΕΙΠΑ
Οι 5 μεγάλες κωλοτούμπες του υποψήφιου προέδρου

1. Αυτοδιάψευση και κατώτατος μισθός

«Εχω δει τι συμβαίνει. Και δεν ξέρω πώς τα βγάζετε πέρα με 7,25 δολάρια την ώρα… Θα αυξήσω τον κατώτατο μισθό» υπόσχεται στους ψηφοφόρους του ο 69χρονος μεγιστάνας. Τον Νοέμβριο όμως είπε άλλα στο Fox Business, καθιστώντας πολύ σαφές ότι δεν συμφωνεί με εργαζομένους που απεργούν για αυξήσεις. «Φόροι και μισθοί είναι πολύ υψηλοί, δεν είμαστε ανταγωνιστικοί… Εγώ δεν πρόκειται να αυξήσω το ελάχιστο ωρομίσθιο» δήλωσε αυτοδιαψευδόμενος.
2. Πιο πλούσιοι οι πλούσιοι, πιο φτωχοί όλοι οι άλλοι

Πήγε κόντρα σε θέσφατο συντηρητικής πολιτικής δεκαετιών, λέγοντας ότι θα αυξήσει τους φόρους επί των πλουσιότερων Αμερικανών. Αλλά στο φορολογικό του σχέδιο οι πλουσιότεροι επωφελούνται σημαντικά σε βάρος μικρομεσαίων και φτωχών. Το ανώτερο 1% των εισοδημάτων θα λάβει φορολογικές περικοπές $275.000 (17,5% μετά τους φόρους εισοδήματος). Το κορυφαίο 0,1% μειώσεις $1,3 εκατ. (19%). Τα μεσαία νοικοκυριά θα έχουν περικοπές $2.700 (5%) και τα χαμηλότερα εισοδήματα μόλις $128 (1%).
3. Θολή ηθικολογία για τις αμβλώσεις

Τον Μάρτιο είπε στο MSNBC ότι στηρίζει την απαγόρευση των αμβλώσεων και ότι γυναίκες που υποβάλλονται σε τέτοιες επεμβάσεις θα πρέπει να αντιμετωπίζουν «τιμωρία». Αλλά γρήγορα έκανε πίσω από τα σχόλια για ποινικοποίηση – τα οποία η εκστρατεία Κλίντον τα αποκάλεσε «φρικτά». «Το θέμα είναι ασαφές… Οπως και ο Ρόναλντ Ρίγκαν, είμαι υπέρ της ζωής, με εξαιρέσεις» είπε τελικά ο Τραμπ. Αλλα έλεγε στο Associated Press: «Πιστεύω ότι είναι προσωπική απόφαση που θα πρέπει να αφεθεί στις γυναίκες και στους γιατρούς τους».
4. Ιδιώτες – δημόσιο στην Υγεία: σημειώσατε Χ
Πιστεύει ότι «η βιομηχανία υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να είναι ιδιωτικοποιημένη» και λέει ότι θα ξηλώσει το ΕΣΥ του Ομπάμα. «Μιλάω για ένα ιδιωτικό σύστημα Υγείας χωρίς τεχνητές δομές σε κάθε Πολιτεία» είπε. Αλλά έχει δηλώσει το αντίθετο σε μια συνέντευξη στο CNN. «Αν δεν μπορείς να φροντίσεις τους αρρώστους σου σαν χώρα, ξεχάστε το, είμαστε τελειωμένοι… Πιστεύω στην καθολική υγειονομική περίθαλψη» είπε τότε.
5. Ρατσισμός με μετανάστευση α λα καρτ
Ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του τον Ιούνιο του 2015 χαρακτήρισε τους Μεξικανούς «εγκληματίες» και «βιαστές», και υποσχέθηκε ότι θα χτίσει τεράστιο τείχος στα νότια σύνορα των ΗΠΑ. Αλλά όταν πρόκειται για εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό μεταναστών, ο Τραμπ αλλάζει γνώμη. Σύμφωνα με την «Washington Post», τώρα στηρίζει τις λεγόμενες θεωρήσεις H-1B, βίζες που δίνουν οι ΗΠΑ σε ειδικευμένους ξένους εργάτες κατόπιν αιτήματος επιχειρήσεων που χρειάζονται πιο φτηνά εργατικά χέρια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk