Ερευνα
Λένα Σαββίδη, Θεώνη Ζερβού
Δημήτρης Λαμπράκης – Τα χρόνια πριν από το «Ελεύθερον Βήμα»:
Ο Δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Πατρίς»

Εκδόσεις Ερμής, 2016, σελ. 424

To βιβλίο περιλαμβάνει τα αυτούσια κείμενα του Δημητρίου Λαμπράκη από την εφημερίδα «Πατρίς», απ’ όπου ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του ζωή. Μόνο τα ενυπόγραφα κείμενα έχουν καταχωρισθεί και τα πλαισιώνει το χρονολόγιο. Το ιστορικό πλαίσιο βοηθά να φωτιστούν οι συνθήκες συγγραφής των άρθρων αλλά και των επιστολών που ο ίδιος θεωρούσε ότι είχαν πια χαθεί. Μέσα από τα κείμενα αυτά φανερώνεται η προσωπικότητά του. Ολη του τη ζωή πάσχισε να ηρεμήσει τα πάθη, να συμφιλιώσει τους αντιπάλους και να βοηθήσει τον τόπο να ορθοποδήσει. Πίστευε στη συνεννόηση, στην αλληλεγγύη, στην ειρήνη, ποτέ δεν πήρε όπλο στα χέρια του.

Ανθρωπολογία
Michael Herzfeld
Πολιτισμική οικειότητα –
Κοινωνική ποιητική στο έθνος-κράτος
Μετάφραση Μιχάλης Λαλιώτης.
Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2016,
σελ. 296, τιμή 20 ευρώ
Για να αναδείξει τα αλληλεπικαλυπτόμενα πεδία της κοινωνικής ποιητικής και της πολιτισμικής οικειότητας –μια πρωτότυπη επεξεργασία με την οποία, εμπνευσμένος από το παράδειγμα της Ελλάδας, έβαλε τη σφραγίδα του στην ανθρωπολογική σκέψη –ο καθηγητής Ανθρωπολογίας στο Χάρβαρντ Μάικλ Χέρτσφελντ ξεκινά από τον διχασμό ανάμεσα στα επίσημα πρότυπα του εθνικού πολιτισμού και τις εμπειρίες των απλών πολιτών και μαζί από το παράδοξο που προκύπτει όταν πολλοί απ’ αυτούς απορρίπτουν κανόνες κατοχυρωμένους από το κράτος αλλά σε στιγμές κρίσης αποδεικνύονται οι πιο πιστοί υπερασπιστές του.
Ιστορία
Stefan Ihrig
Ατατούρκ και Ναζί –
Δάσκαλος και μαθητές στην
εφαρμογή του ολοκληρωτισμού

Μετάφραση Νίκος Ρούσσος,
Πρόλογος Βλάσης Αγτζίδης.
Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2016,
σελ. 448, τιμή 21,99 ευρώ
Ο ρόλος που διαδραμάτισε ο Κεμάλ Ατατούρκ ως ιδεολογικό πρότυπο και παράδειγμα για τους ναζί έχει παραμείνει άγνωστος. Ολοι πιστεύουν ότι ο Χίτλερ εμπνεύστηκε την ολοκληρωτική ιδεολογία και στρατηγική του από τον Μουσολίνι, όμως ο αρχηγός των ναζί παρακολουθούσε τις εξελίξεις στην Τουρκία ήδη από το 1919. Και ο λόγος ήταν ο μεγάλος θαυμασμός που ένιωθε για τις προσπάθειες του Ατατούρκ να δημιουργήσει ένα νέο τουρκικό κράτος μέσα από τις στάχτες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τόσο που βάσισε το δικό του (αποτυχημένο) πραξικόπημα του Μονάχου (1923) στην επανάσταση του Ατατούρκ στην Αγκυρα.
Μελέτη
Πάνος Δ. Κουργιώτης
Η πρώτη νιότη του ισλαμισμού –
Ανακαλύπτοντας τη Μουσουλμανική Αδελφότητα
και τον κόσμο της (1928-1948)
Εκδόσεις Ζήτρος, 2016,
σελ. 456, τιμή 19,08 ευρώ

Ισλάμ ή ισλαμισμός; Πολλοί συγχέουν τις δύο έννοιες, θεωρώντας τες μάλιστα συνώνυμες, παρά το γεγονός ότι η πρώτη αναφέρεται σε μια μεγάλη μονοθεϊστική θρησκεία και η δεύτερη σε μια πολιτική ιδεολογία η οποία χρησιμοποιεί τη θρησκεία ως πλαίσιο αναφοράς. Επιπλέον, ένα άλλο μεγάλο ζήτημα είναι η αποσιώπηση της ιστορικής εξέλιξης του ισλαμισμού κατά τον 20ό αιώνα και η σχεδόν νομοτελειακή ταύτισή του με τη βία και τον εξτρεμισμό όπως αυτός βιώνεται σήμερα. Το βιβλίο αφηγείται την πρώιμη ιστορία του ισλαμισμού ως την ιστορία μιας ιδέας, κάποιων ανθρώπων και ενός κόσμου που συνδιαλεγόταν με τη νεωτερικότητα.

Μυθιστόρημα
Pedro Juan Gutierrez
Βρόμικη σάρκα
Μετάφραση Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη.
Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2016,
σελ. 296, τιμή 15,50 ευρώ
Κούβα, δεκαετία του 1960. Ενώ η επανάσταση θριαμβεύει, δύο συμμαθητές που μοιάζει να μην έχουν τίποτα κοινό γίνονται φίλοι. Ο Πέδρο Χουάν είναι αθλητικός, γεροδεμένος και θα γίνει ένας γοητευτικός εραστής φιλήδονων γυναικών. Ο Φαμπιάν είναι ασθενικός, φοβητσιάρης, παίζει πιάνο, είναι ομοφυλόφιλος και η οικογένειά του έζησε καλύτερες ημέρες πριν από την επανάσταση. Αυτή η απίθανη φιλία δεν θα σβήσει και οι ζωές τους θα διασταυρωθούν και πάλι τα επόμενα χρόνια. Θα ξανασυναντηθούν σε ένα εργοστάσιο κονσερβοποίησης κρέατος όπου δουλεύουν οι παρίες της νέας επαναστατικής κοινωνίας, αλλά οι μοίρες τους αναπόφευκτα θα χωρίσουν.
Αφήγημα
Μαρία Μαρκουλή
David Bowie – Αναζητώντας τον Starman
Εκδόσεις Fairead, 2016,
σελ. 80, τιμή 8,90 ευρώ
Η Μαρία Μαρκουλή, η οποία εργάστηκε επί σειρά ετών ως δημοσιογράφος στο πολιτιστικό τμήμα της εφημερίδας «Τα Νέα», έχει αναλάβει μια αποστολή: να εντοπίσει τον Starman. Είναι πλέον άφαντος. Και όμως τα ίχνη του βρίσκονται παντού. Μουσική και στίχοι, τραγούδια που αλλάζουν τις ζωές των ανθρώπων, θρυλικές εμφανίσεις, διαφορετικοί χαρακτήρες, ήχος και εικόνα –άλλοτε ξεκάθαρα, άλλοτε ένας γρίφος. Μια ιστορία για τον David Bowie (1947-2016). Μια περιπέτεια που ξετυλίγεται σαν αστυνομικό αφήγημα, εκεί όπου η ποπ συναντά την επιστημονική φαντασία και η πραγματικότητα διασταυρώνεται με τη μυθοπλασία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ