Ερευνητές του Πανεπιστημίου Πρίνστον και της NASA ανακοίνωσαν την ανακάλυψη 1.284 εξωπλανητών!

Η τεχνική

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια νέα τεχνική επιβεβαίωσης των σημάτων που έστειλε τον Ιούλιο του 2015 το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler που εξερευνά τον γαλαξία μας για τον εντοπισμό πλανητών. Οι ερευνητές παρουσιάζουν την ανακάλυψη τους στην επιθεώρηση «The Astrophysical Journal » και δηλώνουν βέβαιοι σε ποσοστό 99% ότι αυτοί οι 1.284 εξωπλανήτες είναι πραγματικά πλανήτες και όχι άλλα ουράνια σώματα

Το Kepler, που εκτοξεύτηκε το 2009, έχει εξετάσει εξονυχιστικά 150.000 άστρα για να βρει ενδείξεις πλανητών σε τροχιά γύρω από αυτά και κυρίως πλανήτες που βρίσκονται σε απόσταση τέτοια που θα μπορούσαν να έχουν νερό σε υγρή κατάσταση, κάτι που θα επέτρεπε ενδεχομένως την εμφάνιση ζωής.

Το Kepler υποδεικνύει μετά από κάθε έρευνα του την ύπαρξη δεκάδων ή και εκατοντάδων πλανητών και στη συνέχεια οι επιστήμονες προσπαθούν να επιβεβαιώσουν την ανακάλυψη. Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί περίπου 5.000 «επίδοξοι» εξωπλανήτες και οι 2.325 από αυτούς εντοπίστηκαν από το Kepler. «Πριν από την εκτόξευση του Kepler δεν ξέραμε αν οι εξωπλανήτες είναι σπάνιοι ή άφθονοι και τώρα φαίνεται ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν περισσότεροι πλανήτες παρά άστρα» αναφέρει ο Πολ Χερτζ, διευθυντής του τμήματος αστροφυσικής της NASA. «Οι πληροφορίες αυτές θα καθοδηγήσουν τις μελλοντικές αποστολές μας για να μάθουμε αν είμαστε μόνοι ή όχι στο σύμπαν».

Η ανακάλυψη

Ανάμεσα στους 1.284 πλανήτες υπάρχουν 550 βραχώδεις πλανήτες και εννέα βρίσκονται στη λεγόμενη «κατοικήσιμη ζώνη». Είναι δηλαδή σε απόσταση τέτοια από το μητρικό τους άστρο ώστε να είναι πιθανό να έχουν αναπτυχθεί σε αυτούς συνθήκες φιλικές στη ζωή όπως για παράδειγμα, νερό σε υγρή μορφή.

«Η ανακάλυψη αυτή μας κάνει να ελπίζουμε ότι κάπου, σε τροχιά γύρω από ένα άστρο παρόμοιο με τον Ήλιο μας, θα βρούμε τελικά έναν αδελφό πλανήτη της Γης», δηλώνει η Έλέν Στόφαν, στέλεχος της NASA. «Οι υπολογισμοί που κάνουμε μας δείχνουν ότι είναι πιθανό να υπάρχουν δεκάδες δισεκατομμύρια κατοικήσιμοι πλανήτες. Προσωπικά πιστεύω ότι ένας τέτοιος πλανήτης βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, εκτιμώ σε απόσταση περίπου 11 ετών φωτός από εμάς» αναφέρει η Ναταλί Μπατάλχα, στέλεχος της NASA και εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.