Σουπιές στιφάδο

Υλικά (για 4 άτομα)

1 κιλό σουπιές, μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους

1 φλ. έ.π. ελαιόλαδο

½-3/4 φλ. κρασί λευκό ή κόκκινο

1 κιλό κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες, όπως στη χωριάτικη σαλάτα

2-3 σκελίδες σκόρδο

1 κουτί ψιλοκομμένα ντοματάκια ή 1 φλ. ντομάτα τριμμένη και 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας, διαλυμένο σε λίγο νερό

1 κ.γ. κύμινο

1 κ.γ. πιπέρι

ελάχιστο αλάτι

2-3 φύλλα δάφνης

5-6 κόκκους μπαχαριού ή ½ κ.γ. σε σκόνη (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τις σουπιές. Τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Κρατάμε στην άκρη 1-2 σακουλάκια με το μελάνι τους. Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί, προσθέτουμε τις σουπιές και τα σακουλάκια με το μελάνι, σπασμένα. Τις γυρνάμε μια-δυο βόλτες, να τσιγαριστούν και να ανακατευτούν με το μελάνι, και σβήνουμε με το κρασί.

Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, την ντομάτα, τα μπαχαρικά και τη δάφνη και ελάχιστο αλάτι. Αφήνουμε να πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα, έως ότου μαγειρευτούν οι σουπιές, μαλακώσουν τα κρεμμύδια και δέσει η σάλτσα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό. Προσέχουμε να μην «πιάσει» το φαγητό και κουνάμε συχνά την κατσαρόλα.

Αφήνουμε το φαγητό στην άκρη να «μαρουβίσει» (δηλαδή να «ησυχάσει» ) για 10 λεπτά και σερβίρουμε με φρέσκο ψωμί και τηγανητές πατάτες. Είναι πολύ νόστιμο ζεστό αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου.

Από τη Βαγγελιώ Κασσαπάκη, cretangastronomy.gr

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 17 Απριλίου 2016.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk