Μια προσέγγιση «360 μοιρών» στους τομείς του τουρισμού και της φιλοξενίας θα προσφέρει στους φοιτητές του από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο το ACT – American College of Thessaloniki, μέλος του Κολεγίου Ανατόλια, μέσα από τα νέα προγράμματα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών, τα οποία παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση στο Sani Resort της Χαλκιδικής. Η επιλογή του χώρου μόνο τυχαία δεν ήταν καθώς οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν τον πυρήνα γύρω από τον οποίο κινούνται τα νέα εκπαιδευτικά προγράμματα, που δεν είναι άλλος από τις υψηλής ποιότητας υπηρεσίες.
«Θέλουμε να διαμορφώσουμε τα στελέχη τού αύριο» είπε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της Anatolia School of Business δρ Νικόλαος Χουρβουλιάδης, σε έναν τομέα μάλιστα για τον οποίο οι παριστάμενοι συνηγόρησαν ότι θα συνεχίσει να αποτελεί την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας. «Ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, για τον οποίο παρατηρείται αυξανόμενο διεθνές οικονομικό ενδιαφέρον. Συνεπώς θεωρούμε την ανάπτυξη του κλάδου έναν από τους σημαντικότερους άξονες της ανάκαμψης της χώρας τα επόμενα χρόνια, με ιδιαίτερα σημαντική την αξιοποίηση και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού» σχολίασε ο κ. Βασίλης Καφάτος, partner της Deloitte, που μαζί με τα Sani και Ikos Resorts αποτελούν τους στρατηγικούς εταίρους του προγράμματος.
Για καταλυτική συνεισφορά των στρατηγικών «συμμάχων» στην επιτυχία των τριών νέων προπτυχιακών προγραμμάτων και του νέου μεταπτυχιακού του ACT έκανε λόγο κατά την παρουσίαση ο αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων δρ Στάμος Καραμούζης. «Η προσέγγισή μας θέλουμε να είναι ολοκληρωμένη περιλαμβάνοντας όχι μόνο την εκπαίδευση για ένα πτυχίο αλλά και την επαγγελματική κατάρτιση, τη βραχυπρόθεσμη εκπαίδευση σε τομείς που η αγορά έχει ανάγκη και την έρευνα και καινοτομία» επεσήμανε.
Δεδομένων των τεράστιων προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο κλάδος του τουρισμού διεθνώς, όχι μόνο λόγω αλλαγών στις προτιμήσεις των καταναλωτών αλλά και δημογραφικών αλλαγών, τεχνολογικών εξελίξεων και απρόβλεπτων κρίσεων, οι ισορροπίες αλλάζουν συνεχώς. «Η μόνη σταθερή τάση που παρατηρούμε είναι μια συνεχόμενη αλλαγή προς όφελος της δύναμης του πελάτη» παρατήρησε ο κ. Καφάτος. Ετσι ο σχεδιασμός των προγραμμάτων που διήρκεσε δύο χρόνια έγινε σε συνεργασία με φορείς και επαγγελματίες του κλάδου προκειμένου να ανταποκρίνεται στις δικές τους ανάγκες.
Ακαδημαϊκοί εταίροι των προγραμμάτων τουρισμού και φιλοξενίας του ACT είναι κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα του εξωτερικού, ενώ την πρωτοβουλία υποστηρίζουν δεκάδες τουριστικές μονάδες σε όλη την Ελλάδα. Εχει τεθεί μάλιστα υπό την αιγίδα των Ενώσεων Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Σκιάθου. Αναλυτικά, σε προπτυχιακό επίπεδο, το πρώτο πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο χρόνια φοίτησης στο ACT, ενάμιση χρόνο στο César Ritz της Ελβετίας και εξασφαλισμένη εξάμηνη πρακτική άσκηση στην Ελβετία με μισθό 2.200 ελβετικά φράγκα τον μήνα.
Το δεύτερο πρόγραμμα, το οποίο παρέχει higher diploma, περιλαμβάνει επίσης δύο χρόνια στη Θεσσαλονίκη, έναν χρόνο φοίτησης στο Hotel Institute Montreux της Ελβετίας, καθώς και πρακτική άσκηση με τις αντίστοιχες συνθήκες. Τέλος, το τρίτο πρόγραμμα συνίσταται σε δύο χρόνια στο ACT και ακόμη δύο χρόνια στο St. Thomas University στο Μαϊάμι των ΗΠΑ με πρακτική άσκηση σε ξενοδοχείο εκεί.
Οσο για το μεταπτυχιακό, περιλαμβάνει τρεις κύκλους δίμηνης διάρκειας, με μαθήματα δύο απογεύματα την εβδομάδα (και δυνατότητα part time) στο ACT στη Θεσσαλονίκη. Αυτά θα ολοκληρώνονται, όπως ζήτησαν οι άνθρωποι του τουρισμού, πριν από το Πάσχα προκειμένου οι φοιτητές να κάνουν την πρακτική τους άσκηση από Μάιο ως Σεπτέμβριο. Ολα τα εκπαιδευτικά προγράμματα έχουν πιστοποίηση τόσο από τον NEASC (ΗΠΑ) όσο και από το Open University (OU) της Βρετανίας.
Τέλος, σε συνεργασία με την Deloitte, θα παρέχονται εισηγήσεις και σεμινάρια επί επίκαιρων θεμάτων και προκλήσεων του κλάδου, θα διοργανώνονται κοινές εκδηλώσεις και συνέδρια, ακόμη πρακτική άσκηση φοιτητών (internships) και ερευνητικά έργα και συνεργασίες. Επόμενο βήμα του ACT είναι η δημιουργία ενός Κέντρου Διά Βίου Μάθησης όπου θα γίνονται πιο στοχευμένα προγράμματα για τις ανάγκες ευρύτερα του κλάδου αλλά και κατόπιν ζήτησης από τους ίδιους τους ξενοδόχους που μπορούν να τα χρηματοδοτήσουν.

Διαμορφώνοντας το ανθρώπινο δυναμικό τού αύριο

«Οευρύτερος κλάδος του τουρισμού αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη ελπίδα της χώρας για τη μελλοντική ανάπτυξη και οι ανάγκες του σε κατάλληλα εκπαιδευμένα στελέχη συνεχώς διευρύνονται» δήλωσε με αφορμή την ανακοίνωση των νέων προγραμμάτων ο πρόεδρος του Κολεγίου Ανατόλια δρ Πάνος Βλάχος. «Ο ελληνικός τουρισμός θα έχει τα επόμενα χρόνια πολύ μεγαλύτερη ανάγκη σε επενδύσεις ανθρώπινου δυναμικού από ό,τι θα έχει σε κτιριακές ή άλλες υποδομές» ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Σταύρος Ανδρεάδης, πρόεδρος της ΣΑΝΗ ΑΕ, υπογραμμίζοντας ότι η στρατηγική συνεργασία του ACT με το Sani Resorts και Ikos Resorts στοχεύει στις πραγματικές ανάγκες του ελληνικού τουρισμού, την ανάδειξη, δηλαδή, «στελεχών υψηλού επιπέδου που θα μπορέσουν να προσφέρουν το επίπεδο υπηρεσιών που προσδοκούν οι επισκέπτες της χώρας μας».

Η αυξανόμενη ανάγκη για παροχή ποιοτικών υπηρεσιών φαίνεται και από ορισμένα στοιχεία του κλάδου στη χώρα μας. Πέρυσι ο τουρισμός έφτασε τα 25 εκατ. αφίξεις και εφέτος οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι, παρά τις αντίξοες συνθήκες, ο αριθμός αυτός μπορεί να ξεπεραστεί. «Ο τουρισμός εκπροσωπεί ως άμεση συνεισφορά το 7% του ΑΕΠ» είπε ο κ. Χουρβουλιάδης παρουσιάζοντας τη σημερινή δυναμική του ελληνικού τουρισμού. Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΤΕ, η χώρα μας διαθέτει σήμερα 9.700 ξενοδοχεία, 405.000 δωμάτια και 800.000 κλίνες, με το 85% αυτών να βρίσκεται σε πέντε περιφέρειες: Αττική, Κρήτη, Νότιο Αιγαίο, Κεντρική Μακεδονία και Ιόνιο. Αυτά τα καταλύματα, που στην πλειονότητά τους είναι 4-5 αστέρων, αντιπροσωπεύουν το 93% του τζίρου της ελληνικής αγοράς. Και ενώ πριν από 25 χρόνια τα ξενοδοχεία 5 αστέρων αποτελούσαν το 5% του συνόλου, σήμερα ανέρχονται σε 15%.

HeliosPlus