Σκοπιανές υπερπτήσεις και καλές προθέσεις

Τα ωραία λόγια και οι αγαθές διακηρύξεις περίσσεψαν στην Τετραμερή της Θεσσαλονίκης που οργάνωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με τη συμμετοχή της Αλβανίας,

Τα ωραία λόγια και οι αγαθές διακηρύξεις περίσσεψαν στην Τετραμερή της Θεσσαλονίκης που οργάνωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με τη συμμετοχή της Αλβανίας, της Βουλγαρίας και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ). Κρίνοντας όμως από τα γεγονότα και ιδιαίτερα από τις υπερπτήσεις δύο σκοπιανών ελικοπτέρων άνωθεν της Αριδαίας (άρα σε περιοχή αρκετά εντός της ελληνικής επικράτειας) την περασμένη Πέμπτη 21 Απριλίου, δεν θα αρκέσουν για την εύκολη οικοδόμηση εμπιστοσύνης, τουλάχιστον μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων.
Αυτό καθίσταται σαφές διότι οι υπερπτήσεις των δύο ελικοπτέρων της πΓΔΜ ήλθαν σχεδόν μία εβδομάδα μετά την αυστηρή επισήμανση του έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά προς τον σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Πόποσκι σε επιστολή που του απηύθυνε στις 13 Απριλίου με την οποία του ζητούσε να μην ξαναγίνει υπέρπτηση εναέριων μέσων της γειτονικής χώρας στη μεθόριο χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με την Αθήνα.
Στο κείμενο της επιστολής (σ.σ.: βρίσκεται στη διάθεση του «Βήματος»), που έχει ύφος αυστηρού διαβήματος, ο κ. Κοτζιάς χαρακτηρίζει, μεταξύ άλλων, ως «μη φιλική πράξη» (non-friendly act) τη χρήση σφαιρών από καουτσούκ εναντίον των μεταναστών που επεχείρησαν να περάσουν την ελληνοσκοπιανή μεθόριο την Κυριακή 10 Απριλίου. Και παράλληλα ζητεί να υπάρχει ενημέρωση και διαβούλευση (consultation) με την Αθήνα σε περίπτωση υπερπτήσεων από σκοπιανά εναέρια μέσα. Τέλος, αφού ασκεί κριτική στη δυσανάλογη βία που χρησιμοποίησαν οι αρχές της πΓΔΜ, ζητεί να μην υπάρξει ανάμειξη αστυνομικών από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ που δρουν στην πΓΔΜ σε πράξεις που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Τετραμερής της Θεσσαλονίκης είναι ένα θετικό βήμα, αν και ήλθε με αδιαμφισβήτητη καθυστέρηση. Ο κ. Κοτζιάς προσπάθησε, όπως διαβεβαιώνουν αξιωματούχοι που βρέθηκαν στη συμπρωτεύουσα, «να σπάσει τον πάγο» με τον κ. Πόποσκι. Η διμερής συνάντησή τους διήρκεσε περί τη μία ώρα, ενώ συνομίλησαν αρκετές φορές ακόμη. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, θα διεξαχθεί νέος γύρος συνομιλιών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) αύριο, Δευτέρα 25 Απριλίου, στα Σκόπια από τους πολιτικούς διευθυντές των δύο υπουργείων Εξωτερικών.
Ο κ. Πόποσκι από την πλευρά του στις δημόσιες δηλώσεις του μετά το πέρας της Τετραμερούς έδωσε έναν θετικό τόνο, λέγοντας ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών βελτιώθηκε σταδιακά εντός του 2016, ενώ δεν υπήρχε τον προηγούμενο χρόνο. Νωρίτερα ο κ. Κοτζιάς είχε πει ότι χρειάζεται στενότερη συνεργασία στην ανταλλαγή πληροφοριών για την παράνομη διακίνηση ανθρώπων και το οργανωμένο έγκλημα – αν και παραμένει άγνωστο για ποιον λόγο η Αθήνα υπήρξε επί μήνες τόσο δύσκαμπτη στο ζήτημα αυτό, με αποτέλεσμα το κλείσιμο των συνόρων.


Επίσκεψη Στόλτεμπεργκ
ΝΑΤΟ στη λογική των ίσων αποστάσεων

Σαφή θέση ότι η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο σε καμία περίπτωση δεν θα θίξει καμία εθνική θέση στα ζητήματα του Αιγαίου πήρε ο Γενικός Γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτεμπεργκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τουρκική εφημερίδα «Hurriyet». Η δήλωση αυτή καλύπτει πλήρως τις τουρκικές θέσεις αν και, υπό ρεαλιστικό πρίσμα, ουδείς θα ανέμενε κάτι διαφορετικό.
Ο κ. Στόλτεμπεργκ βρέθηκε την Παρασκευή στην Αθήνα και συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα. Η συζήτηση των δύο ανδρών επικεντρώθηκε, στο μεγαλύτερο μέρος της, στην επιχείρηση στο Αιγαίο και στις ελληνοτουρκικές περιπλοκές. «Τα εμπόδια που προκύπτουν από την πλευρά της Τουρκίας δεν είναι τίποτε άλλο από την αύξηση της πτητικής δραστηριότητας της γειτονικής χώρας στον εναέριο χώρο μας» σημείωσε ο Πρωθυπουργός.
Η νατοϊκή δραστηριότητα της SNMG-2 στο Αιγαίο έχει περιοριστεί στις περιοχές της Λέσβου και της Χίου και λόγω της τουρκικής άρνησης δεν έχει επεκταθεί νοτίως της Ικαρίας. Ελπίζεται ότι αυτό θα συμβεί εφόσον ενεργοποιηθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, που θέλουν την επιτυχία της επιχείρησης αλλά για λόγους ευρύτερους. Δεν είναι πάντως ακόμη σαφές αν οι Αμερικανοί εμπλακούν σε νατοϊκό ή σε διμερές πλαίσιο, ώστε να έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων.

ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ
Οι αντιφάσεις της ελληνικής πολιτικής στη Βαλκανική καθίστανται σαφείς από το περιεχόμενο του Κειμένου Ιδεών που διανεμήθηκε στις συμμετέχουσες χώρες πριν από τη συνάντηση της Θεσσαλονίκης. Το κείμενο είναι αρκετά γενικόλογο και παρά τις καλές προθέσεις επικαλείται, σε πολλά σημεία, πράγματα που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και μήνες, όπως π.χ. η διασυνοριακή συνεργασία. Αυτή η καθυστέρηση είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός κενού που καλύφθηκε επιτυχώς, προς το παρόν τουλάχιστον, από την Αυστρία. Μάλιστα την προσεχή Τρίτη 26 Απριλίου ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς συγκαλεί νέα συνάντηση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων (στο πλαίσιο και της Διαδικασίας του Βερολίνου) στη Βιέννη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk