Tο τελευταίο χρονικό διάστημα ζούμε τη χειρότερη περίοδο του συστήματος Υγείας στη χώρα μας. Οι δημόσιες δομές έχουν καταρρεύσει, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες είναι ανασφάλιστοι, ενώ ο ιατρικός κόσμος απαξιώνεται και αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης.
H οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με τα λάθη και την αδυναμία της κεντρικής εξουσίας όλα αυτά τα χρόνια να χαράξει μια βιώσιμη και αποτελεσματική πολιτική Υγείας, οδήγησε σε ένα πρωτόγνωρο μεταναστευτικό κύμα που δεν αφορά ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό αλλά το «πιο υψηλά» εξειδικευμένο προσωπικό της χώρας.
Πρόκειται για ένα πρωτοφανές φαινόμενο σε παγκόσμιο επίπεδο και αποτελεί μια μεγάλη απώλεια για τη χώρα.
Την ώρα που τα λαμπρά μυαλά της Ελλάδας και οι νέοι επιστήμονες στελεχώνουν τα υγειονομικά συστήματα στο εξωτερικό, έχουμε φτάσει να μην υπάρχουν γιατροί για να στελεχώσουν το σύστημα Υγείας της χώρας μας.
Σήμερα είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ να δημιουργηθεί ένα ανάχωμα στην κατάρρευση του συστήματος Υγείας και να διασφαλιστεί ένα μίνιμουμ παροχών για όλους τους πολίτες.
Είναι επιτακτική η ανάγκη για μια νέα εθνική πολιτική Υγείας που θα έχει επίκεντρο τον ασθενή και θα αξιοποιεί το επιστημονικό και επιχειρηματικό δυναμικό της χώρας προκειμένου να υποστηριχθεί το υπό κατάρρευση σύστημα Υγείας.
Και μέσα σε όλα αυτά σήμερα η πατρίδα μας καλείται να αντιμετωπίσει μία ακόμη μεγάλη πρόκληση. Μια πρόκληση ανθρωπιάς. Καλούμαστε να ανταποκριθούμε στην έκκληση για βοήθεια των χιλιάδων ανθρώπων που καταφθάνουν στην Ελλάδα στοιβαγμένοι λαθραία, αψηφώντας τον θάνατο, αναζητώντας ασφάλεια και μια καλύτερη ζωή.
Ωστόσο υπήρξε μια πρωτοφανής αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα το θέμα. Ετσι σήμερα βρίσκεται στον αέρα η υγειονομική κάλυψη των μεταναστών και των προσφύγων. Πρόκειται για ένα κρίσιμο ζήτημα της δημόσιας υγείας καθώς μπορεί να αποβεί υγειονομική βόμβα στο μέλλον αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.
Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου εθνικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για τη συγκρότηση ενός οργανωμένου υγειονομικού δικτύου που θα διαθέτει τα κατάλληλα μέσα αλλά και το προσωπικό για την κάλυψη των αναγκών περίθαλψης των μεταναστών και των
προσφύγων και την προστασία της δημόσιας υγείας.
Σήμερα είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ να διεκδικήσουμε μια ευρωπαϊκή πολιτική Υγείας που θα στηρίζει τις χώρες που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση και σηκώνουν το βάρος της προσφυγικής κρίσης υπηρετώντας τα ιδεώδη της ενωμένης Ευρώπης.
Ο κ. Γιώργος Πατούλης είναι πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ