Μαυρομάτικα στον φούρνο με ξινομυζήθρα

Υλικά (για 4 άτομα)

30 ml ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 καρότο, τριμμένο

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

2 μαραθόριζες, τριμμένες

500 γρ. φασόλια μαυρομάτικα

1 κ.γ. κύμινο

1,5 λίτρο ζωμό λαχανικών, σπιτικό ή ψυγείου

350 γρ. ξινομυζήθρα Κρήτης

1 κ.σ. μάραθο, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

Σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το καρότο, το σκόρδο και τις μαραθόριζες για περίπου 5 λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν.

Σε ένα ταψί απλώνουμε τα λαχανικά, ρίχνουμε τα φασόλια και το κύμινο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τον ζωμό και ψήνουμε στον φούρνο, στους 220°C, για 30 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 140°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 2 ώρες. Ελέγχουμε ανά διαστήματα τα υγρά και συμπληρώνουμε με ζεστό νερό αν χρειαστεί.

Μόλις βεβαιωθούμε ότι τα φασόλια είναι έτοιμα, απλώνουμε την ξινομυζήθρα και πασπαλίζουμε με τον μάραθο. Δυναμώνουμε ξανά τον φούρνο στους 200°C και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γευσιγνώστης
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk