Λίγο πριν από την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα των νέων επεισοδίων «Game of Thrones» ο Λίαμ Κάνιγχαμ (Ντάβος) και η Κάρις βαν Χούτεν (Μελισάνδρη) μιλούν αποκλειστικά στο «Βήμα» για το τι μας περιμένει στον 6ο κύκλο. Την Κυριακή 24 Απριλίου η σειρά-φαινόμενο που φέρνουν στην Ελλάδα, αποκλειστικά και ταυτόχρονα με την Αμερική, τα κανάλια Novacinema κάνει πρεμιέρα και υπόσχεται δυνατές συγκινήσεις.
O Στάνις είναι νεκρός. Ο βασιλιάς σας είναι νεκρός. Σας λείπει;

Λίαμ Κάνιγχαμ
(Λ.Κ.): «Ναι, φυσικά. Ο λόγος που ο Ντάβος υπήρχε στη σειρά ήταν ο Στάνις».

Κάρις βαν Χούτεν
(Κ.Β.Χ.): «Και τον έφαγαν. Ή ποιος ξέρει…».
Λ.Κ.: «Ναι, και είναι πολύ στενάχωρο. Κι ακόμα πιο στενάχωρο είναι ότι δεν θα παίζουμε πια με τον Στίβεν (σ.σ.: Ντιλέιν)».
Κ.Β.Χ.: «Είχαμε μια πολύ ωραία δυναμική οι τρεις μας. Περνούσαμε τόσο ωραία οι τρεις μας. Στα διαλείμματα ο Λίαμ και ο Στίβεν ήταν τόσο αστείοι. Τους έλεγα «Ο Χοντρός κι ο Λιγνός»».
Λ.Κ.: «Eγώ ήμουν ο χοντρός, κυρίες και κύριοι. Ετσι με βλέπει…».

Υπάρχει η θεωρία ότι η Μελισάνδρη μπορεί να επαναφέρει τον Τζον Σνόου στον κόσμο των ζωντανών…
Κ.Β.Χ.: «Ποιος τις βγάζει αυτές τις θεωρίες και γιατί βάζει τόσο βάρος πάνω στους δικούς μου ώμους! Πολλή πίεση δέχεται η ηρωίδα μου με όλα αυτά.».
Nαι, γιατί η Μελισάνδρη είναι badass!
Κ.Β.Χ.: «Είναι! Αλήθεια είναι αυτό. Αλλά κάτι ματζούνια έχει φτιάξει, κάτι οράματα έχει δει, κάτι δηλητήρια έχει δώσει στον κόσμο. Πότε την είδαμε να επαναφέρει νεκρούς στη ζωή; Ποτέ! Πώς θα το κάνει τώρα; Το ξέρω ότι όλος ο κόσμος θέλει να δει τον Τζον Σνόου ξανά, κι εμείς θα το θέλαμε, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει η Μελισάνδρη να ανακατευθεί με αυτό. Αφήστε με ήσυχη. (γελάει) Θα απογοητεύσω τόσο κόσμο!».
Λ.Κ.: «Τι είδους σειρά θα ήταν αυτή που σ’ ένα επεισόδιο θα έδειχνε έναν ήρωα να δέχεται 30 μαχαιριές και στο επόμενο δεν θα ήταν νεκρός; Ελεος!».
Εεε… φαντασίας; Οπως το «Game of Thrones»;
Λ.Κ.: «Σωστά. Ομως σκεφθείτε το: από τη μία, ναι, είναι μια σειρά φαντασίας με δράκους και μάγισσες και νεκροζώντανους –όλα μπορούν να συμβούν και αυτή είναι η γοητεία της. Από την άλλη, αντικατοπτρίζει και πολλές αλήθειες της πραγματικής κοινωνίας: τη μάχη για την εξουσία, τη διαφθορά των ηγετών, τους Τζον Σνόου αυτού του κόσμου που δεν μπορούν να βγουν μπροστά –θα τους φάνε. Δεν υπάρχει δικαιοσύνη στα παιχνίδια του θρόνου».
Η Μελισάνδρη αποκτά όλο και περισσότερη βαρύτητα στη σειρά. Ο ρόλος της μεγαλώνει…
Κ.Β.Χ.: «Nαι, και χαίρομαι πάρα πολύ. Γιατί δεν ξέραμε στ’ αλήθεια τίποτα για αυτήν –από πού ήρθε, ποιο είναι το παρελθόν της, ποια τα κίνητρά της. Για αυτό ο 6ος κύκλος είναι ο αγαπημένος μου. Θα δείτε κάποια πράγματα, θα μας εξηγηθεί το παρελθόν της. Και επίσης θα δείτε την ανθρωπιά της. Χάνει την πίστη της σ’ αυτόν τον κύκλο. Κι αυτό ήταν πολύ ενδιαφέρον για μένα, ως ηθοποιό, να το δείξω».
Mπορείτε να μας πείτε λίγα πράγματα για τον 6ο κύκλο;
Κ.Β.Χ.: «Οχι. (γελάει) Μόνο ότι δεν θα απογοητευθείτε. Από το πρώτο κιόλας επεισόδιο θα στέκεστε σοκαρισμένοι: «Τι συνέβη μόλις τώρα;»».
Από όσα γνωρίζετε, πόσο ελεύθεροι ήταν τώρα οι δημιουργοί της σειράς στο να χαράξουν πορεία για τη συνέχειά της; Πήραν πρωτοβουλίες ή ο Τζορτζ Ρ. Ρ. Μάρτιν τους είπε πολύ συγκεκριμένα τι θέλει για το μέλλον;
Λ.Κ.: «Θα σας πω ακριβώς τι έγινε. Πρώτα από όλα γνώριζαν ότι θα έρθει αυτή η στιγμή που η σειρά θα ξεπεράσει τον ρυθμό έκδοσης των βιβλίων. Για αυτό ο Ντέιβιντ (σ.σ.: Μπένιοφ) και ο Νταν (Βάις) πήγαν στο σπίτι του Τζορτζ στη Σάντα Φε και πέρασαν μία εβδομάδα μαζί του και εκείνος τους αφηγήθηκε όλα όσα πρόκειται να συμβούν. Φυσικά με πιο γενικούς όρους –δεν θα μπορούσε να ξεκλειδώσει όλες τις λεπτομέρειες όπως ακριβώς θα τις γράψει. Αλλά ξέρει πολύ συγκεκριμένα πού θέλει να πάει η ιστορία. Και τους το αφηγήθηκε. Ολο. Αυτό όμως που φαντάζομαι είναι ότι καλλιτεχνικά είναι πιο ελεύθεροι να γεμίσουν τα κενά, να κάνουν τις σκιαγραφήσεις. Και είναι και οι δυο τους τόσο εξαιρετικοί σεναριογράφοι. Δεν είναι καθόλου απλό να μεταφέρεις τέτοια βιβλία και τέτοιους χαρακτήρες στην οθόνη. Εχουν απίστευτο ταλέντο. Πάντως, πόσο θα ήθελα να είμαι μια μύγα στον τοίχο όταν ο Τζορτζ αφηγείται την εξέλιξη του παιχνιδιού. Ή, ακόμη καλύτερα, πόσο θα ευχόμουν να είχαν ένα συνεργείο μαζί τους και να κατέγραφαν αυτή την εμπειρία ως ντοκιμαντέρ! Αυτό θα ήθελα να το δω!».
Κ.Β.Χ.: «Eμείς πάντως δεν γνωρίζουμε τίποτα. Είμαστε απλά μία σεζόν μπροστά από εσάς –αυτό είναι όλο!».
Λ.Κ.: «Για αυτό είναι πάντα συναρπαστικό να παίρνεις το σενάριο στα χέρια σου. Το διαβάζεις σε μια μέρα να δεις τι γίνεται –πάνω από όλα, για να δεις τι γίνεται με τον χαρακτήρα σου και αν σκοτώνεται ή επιβιώνει».
Παρακολουθούν με drones τα… γυρίσματα

Mία από τις πιο σκληρές σκηνές του 5ου κύκλου ήταν η ανθρωποθυσία της Σιρίν Μπαράθεον, της κόρης του Στάνις. Εσείς πώς τη βιώσατε;


Κ.Β.Χ.:
«Ναι, ήταν πολύ σκληρή. Το γύρισμα έγινε σε απόλυτη παγωνιά –κυριολεκτική, γιατί φυσούσε δαιμονισμένα, αλλά και ηθοποιοί και κομπάρσοι νιώθαμε απαίσια. Ομως το κορίτσι (η ηθοποιός Κάρι Ινγκραμ) ήταν υπέροχο. Το πέρασε όλο αυτό πολύ στωικά και με αρκετό χιούμορ. Και την τελευταία μέρα των γυρισμάτων μου έκανε δώρο, συμβολικό: ένα κερί που δεν σβήνει».

Λ.Κ.:
«H Κάρι μοιάζει πολύ με τη Σιρίν. Είναι γλυκιά και αθώα και έχει χιούμορ και θες να περνάς ώρες μαζί της. Μου πήρε και μένα ένα δώρο: ένα μαξιλάρι με ένα ελάφι για τον Ντάβος και ένα βιβλίο «Γραμματικής για αρχαρίους»». (γελάει)
Eπαναλαμβάνετε συνέχεια ότι ο Τζον Σνόου είναι νεκρός. Θα φανταζόμασταν ότι θα σας έχουν δώσει μέμο από το ΗΒΟ να μην αναφέρετε τίποτα πάνω στο θέμα –no spoilers.

Λ.Κ.:
«Μα δεν είναι spoiler! Εμείς πρώτοι από όλους δεν θα θέλαμε να χαλάσουμε την απόλαυση των θεατών γιατί είμαστε κι εμείς φαν. Οχι, δεν πήραμε κανένα μέμο –αλλά γιατί να έρθουμε εδώ και να σας πούμε τι θα γίνει; Γιατί να χαλάσουμε την έκπληξη ή το σοκ, τον λόγο που βλέπετε τη σειρά; Τα πράγματα έχουν ξεφύγει. Τώρα έχουμε drones να πετούν πάνω από τα γυρίσματα. Και πιστέψτε με: τα κυνηγάμε και τα καταρρίπτουμε αλύπητα». (γελάει)
Πόσο σας αναγνωρίζουν οι φαν στον δρόμο και τι είδους αντιδράσεις έχετε;

Λ.Κ.:
«Νιώθω σαν να είμαι στους Beatles. Βέβαια είμαι ο μπασίστας, είμαι στη γωνιά μου, αλλά, ναι, είμαι στους Beatles…».

Κ.Β.Χ.:
«Eγώ είμαι αυτή που απολαμβάνει το μίσος όλων. (γελάει) Εγώ δέχομαι απειλές για τη ζωή μου. Στο Τwitter η πιο συχνή μου προσφώνηση είναι «Die, Bitch, Die». Ομως μετά το τέλος του 5ου κύκλου μου γράφουν «Bitch, θα σε συγχωρήσουμε για όλα αν φέρεις πίσω τον Τζον Σνόου»».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ