Η φοροκαταιγίδα της τριετίας 2016-2018

Πρόσθετα μέτρα, πέραν του πακέτου φόρων και περικοπών συντάξεων των 5,4 δισ. ευρώ (3% του ΑΕΠ για την τριετία 2016-2018),

Πρόσθετα μέτρα, πέραν του πακέτου φόρων και περικοπών συντάξεων των 5,4 δισ. ευρώ (3% του ΑΕΠ για την τριετία 2016-2018), απαιτούν οι δανειστές για να φθάσουν σε συμφωνία με την ελληνική πλευρά. Το βασικό μέτρο είναι η μεγαλύτερη μείωση του αφορολόγητου ορίου που οδηγεί στη μείωση της επιστροφής φόρου κατά επιπλέον 100 ευρώ για όλους.
Στην άμεση φορολογία, εφόσον τελικά γίνει δεκτή η κυβερνητική πρόταση που αποκάλυψε την περασμένη Κυριακή «Το Βήμα», τότε θα προκύψουν πρόσθετες επιβαρύνσεις από 8 ως 176 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους που δηλώνουν ετήσιο εισόδημα από 9.100 ευρώ ως 27.000 ευρώ.
Αντίθετα, ελαφρύνσεις θα διαπιστώσουν μισθωτοί και συνταξιούχοι με μεσαία εισοδήματα από 28.000 ως 43.000 ευρώ με τη μείωση του φόρου να κυμαίνεται από 76 ευρώ ως 399 ευρώ (φόρος + εισφορά αλληλεγγύης).
Ωστόσο, όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 55.000 ευρώ θα διαπιστώσουν τη φορολογική επιβάρυνση να αυξάνεται κατακόρυφα. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογηθούν και αυτοί με την κλίμακα των μισθωτών αλλά χωρίς το αφορολόγητο. Οσοι έχουν ετήσιο εισόδημα ως 32.000 ευρώ θα δουν μείωση φόρου, οι υπόλοιποι μεγάλες επιβαρύνσεις.
Επίσης, πέραν των αυξήσεων στην άμεση φορολογία, οι δανειστές απαιτούν σκληρότερα μέτρα στην έμμεση φορολογία. Μεταξύ αυτών ζητούν την αύξηση συντελεστών του ΦΠΑ σε ενέργεια, ύδρευση, ζητήματα που είχαν τεθεί και στο παρελθόν.
Το μεγάλο βάρος θα πέσει στη φορολογία των καυσίμων καθώς είναι σχεδόν βέβαιο ότι η τιμή της βενζίνης μετά και την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 5 λεπτά. Στο πετρέλαιο κίνησης δεν αναμένεται προς το παρόν να υπάρξει κάποια αύξηση, ενώ από τη νέα φοροκαταιγίδα δεν θα γλιτώσει ούτε το υγραέριο κίνησης.
Πρόσθετες επιβαρύνσεις θα προκύψουν και για εκατομμύρια κατόχους κινητών τηλεφώνων καθώς αναμένεται να αυξηθεί το ειδικό τέλος, ενώ για πρώτη φορά θα επιβληθεί ένας ειδικός φόρος στη συνδρομητική τηλεόραση. Σημαντική αύξηση της φορολογίας σχεδιάζεται να επιβληθεί και στα τσιγάρα, με κίνδυνο ωστόσο και τα έσοδα να μην αυξηθούν και το λαθρεμπόριο να εκτιναχθεί.
Στα ΙΧ αυτοκίνητα οι επιβαρύνσεις θα προκύψουν σε πολλά και διαφορετικά μέτωπα καθώς και τα τέλη κυκλοφορίας πρόκειται να αλλάξουν αλλά και νέες επιβαρύνσεις θα υπάρξουν κατά την αγορά καινούργιου ή μεταχειρισμένου οχήματος.
Τέλος, στα ακίνητα σχεδιάζεται αναπροσαρμογή συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικού φόρου που θα πληρώσουν εφέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων με στόχο την αύξηση των εσόδων κατά 200 εκατ. ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk