Μισός αιώνας στην Πάτρα

Εκδοτικό εγχείρημα, με εμπνευστή τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών Σήφη Μπουζάκη, που έρχεται να καλύψει ένα σοβαρό κενό για την ιστορία του Πανεπιστημίου Πατρών.

Σήφης Μπουζάκης
Πανεπιστήμιο Πατρών, 1964-2014.
50 χρόνια μετά – Μια συνοπτική ιστορία

Επετειακή έκδοση του Πανεπιστημίου Πατρών,
2015, σελ. 263

Εκδοτικό εγχείρημα, με εμπνευστή τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών Σήφη Μπουζάκη, που έρχεται να καλύψει ένα σοβαρό κενό για την ιστορία του Πανεπιστημίου Πατρών. Ταυτόχρονα φέρει την ποιοτική σφραγίδα και τις αφηγηματικές ανησυχίες του εμπνευστή του. Με την αυστηρή σημασία του όρου δεν θα το χαρακτηρίζαμε μόνον ως λεύκωμα αλλά ως ένα δοκίμιο το οποίο αποτυπώνει τη συντονισμένη αλλά και κυματοειδή περιπέτεια του Πανεπιστημίου Πατρών. Το ίδρυμα αυτό ανανέωσε την πολιτιστική δραστηριότητα της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής και συνέβαλε στην ερευνητική και πνευματική αναβάθμιση της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης. Η επιλογή και η ταξινόμηση του υλικού είναι τέτοιες, ώστε να επιτρέπουν στον αναγνώστη να ενημερώνεται αλλά και να κινείται δημιουργικά με τη φαντασία του. Συγχρόνως, εξασφαλίζουν στον απαιτητικό μελετητή των ακαδημαϊκών θεμάτων τη δυνατότητα να έλθει σε επικοινωνία με το σύνολο των δραστηριοτήτων του Πανεπιστημίου Πατρών κατά την ιστορική διαδρομή του. Δεν πρέπει να παραλείψουμε, επίσης, να σημειώσουμε ότι η επιλογή του φωτογραφικού υλικού είναι τέτοια ώστε να προκαλεί συναισθηματικά σκιρτήματα σε όσους ήταν και είναι μέλη του Ιδρύματος, ενώ επίσης χαρακτηρίζεται και για την αισθητική ποιότητά του. Και μάλιστα όλα τα ανωτέρω προβάλλονται με έναν τρόπο λιτό, χωρίς ρητορικές εξάρσεις και με την αίσθηση του μέτρου που πρέπει να διέπει την ακαδημαϊκή έκφραση. Τέτοιου είδους εγχειρήματα, πέραν του ότι επιτελούν έναν καίριο ιστορικό ρόλο, διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις για μια ανανέωση των ενδιαφερόντων αναφορικά με το μέλλον των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Στο συγκεκριμένο λεύκωμα προβάλλεται με κάθε ενάργεια η συνάφεια του Πανεπιστημίου Πατρών με τις ιστορικές διακυμάνσεις της ελληνικής κοινωνίας και υπό την έννοια αυτή προσφέρει ένα εξαίρετο διδακτικό με την ευρεία σημασία του όρου παράδειγμα.

Ο κ. Σήφης Μπουζάκης συνέταξε έναν τόμο ο οποίος αντιπροσωπεύει τις ιδιαίτερες επιδόσεις του στον τομέα της εκπαίδευσης και ιδιαίτερα της νεοελληνικής. Ενθερμος εραστής της συνάντησης των ερευνητικών προϊόντων με την ιστορική πραγματικότητα, μας προσφέρει ένα ακέραιο δείγμα των ευαισθησιών που πρέπει να χαρακτηρίζουν ένα ακαδημαϊκό πρόσωπο. Εξάλλου, η όλη δραστηριότητά του στο Πανεπιστήμιο Πατρών ήταν τέτοια που δίδαξε για τον τρόπο με τον οποίο η επιστήμη και η τεχνολογία, ανεξάρτητα από τον εξειδικευμένο κάθε φορά τομέα τους, καλούνται να παιδαγωγούν τις κοινωνικές διαδικασίες και τα πολιτικά δρώμενα, σε μια προοπτική ανανέωσης και ριζοσπαστισμού αλλά συγχρόνως και διατήρησης της σοβαρότητας που έχει η ακεραιότητα της έρευνας αναφορικά με την ανάταξη των γενικότερων ανθρωπολογικών ενδιαφερόντων. Ως επιμύθιο πρέπει να επισημανθεί ότι ο κ. Σήφης Μπουζάκης επέμεινε ιδιαίτερα και στην παρουσία του Πανεπιστημίου Πατρών κατά τη διάρκεια «δύστροπων» πολιτικών φαινομένων και έτσι ανέδειξε και τον αγωνιστικό χαρακτήρα του αναφορικά με στιγμές κατά τις οποίες κάτι τέτοιο ήταν απαραίτητο. Θα υποστηρίζαμε λοιπόν ότι το λεύκωμα αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως ένας νόστος για ό,τι ετέχθη και ως μια δυναμική προοπτική για ό,τι καινόν θα μπορούσε, έστω και ανεπαισθήτως, να ακολουθήσει.

Ο κ. Χρήστος Τερεζής είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Βιβλία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk