Η αύξηση του ρίσκου πιέζει ελληνικά ομόλογα και μετοχές

Με άλμα στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και με πτώση των εγχώριων μετοχών αντέδρασαν

Με άλμα στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και με πτώση των εγχώριων μετοχών αντέδρασαν οι αγορές στην αύξηση του ελληνικού ρίσκου εν μέσω ανησυχιών για την αξιολόγηση και το χρέος μετά την διαρροή διαλόγων στελεχών του ΔΝΤ από το Wikileaks για την διαπραγματευτική τακτική του Ταμείου. Σύμφωνα μάλιστα με το Bloomberg που επικαλείται ευρωπαίους αξιωματούχους, η Ελλάδα θα μπορούσε να βρεθεί και πάλι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και την απειλή εξόδου από το ευρώ, εάν η αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος παραταθεί μέχρι τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο.

Ενδεικτικό είναι πως το διετές ομόλογο που αντικατοπτρίζει την εκτίμηση της αγοράς για τον βραχυπρόθεσμο κίνδυνο σκαρφαλώνει σήμερα στο 11,15% καταγράφοντας μεγάλη άνοδο κατά 26,67%, ενώ κοντά στο 9,95% διαμορφώνεται η απόδοση για το 5ετές ομόλογο το οποίο αυτή την περίοδο εμφανίζει τους μεγαλύτερους όγκους συναλλαγών στην αγορά. Επιδείνωση εμφανίζει και το δεκαετές ομόλογο, όπου η απόδοση του προσεγγίζει εκ νέου τα επίπεδα του 9% αν και σύμφωνα με αναλυτές η πιο αρνητική ένδειξη προέρχεται από το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων τίτλων.
Ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών υποχωρεί αυτή την ώρα 1,7% με τις τράπεζες να χάνουν 5,4%. «Οι αγορές είναι νευρικές, καθώς θα μπορούσε να υπάρξει καθυστέρηση στην πρόοδο της αξιολόγησης ή να οδηγήσει σε κάτι πιο σημαντικό», ανέφερε στο Reuter ο Stuart Culverhouse, επικεφαλής οικονομολόγος στην Exotix. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος για μια χρεοκοπία βραχυπρόθεσμα, αλλά εάν υπάρξει έλλειψη χρηματοδότησης, τότε θα υπάρξει προβληματισμός», πρόσθεσε.
«Οι πιθανότητες που δίνω σε μια ακόμη ελληνική κρίση αυτό το καλοκαίρι είναι σχετικά υψηλές», επεσήμανε στο Bloomberg ο Carsten Brzeski, επικεφαλής οικονομολόγος στην ING Diba AG, στη Φρανκφούρτη. «Δεδομένου τoυ εξαιρετικά αργού ρυθμού της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, της αξιολόγησης, της απώλειας δημοτικότητας του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις και της ακόμη περιορισμένης διάθεσης για ελάφρυνση χρέους, η επόμενη κρίση ήδη ετοιμάζεται. Είναι μόνο ζήτημα χρόνου να συμβεί».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk