Με ζημιές €7,5 δισ. οι εισηγμένες

Πτώση 4,7% του κύκλου εργασιών τους – ιδίως εταιρείες που είχαν αυξημένη έκθεση στην ελληνική αγορά -, στα 65,97 δισ. ευρώ, και τελικές ζημιές 7,5 δισ. ευρώ σημείωσαν το 2015

Πτώση 4,7% του κύκλου εργασιών τους – ιδίως εταιρείες που είχαν αυξημένη έκθεση στην ελληνική αγορά -, στα 65,97 δισ. ευρώ, και τελικές ζημιές 7,5 δισ. ευρώ σημείωσαν το 2015 οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Αθήνας επιχειρήσεις σύμφωνα με την επεξεργασία 199 ισολογισμών ΒΕΤΑ ΑΧΕΠΕΥ. Τα λειτουργικά κέρδη ωστόσο διαμορφώθηκαν σε 7,4 δισ. ευρώ (+14,7%), σημειώνοντας μάλιστα αύξηση 40% στο 4ο τρίμηνο, ενώ η χρηματιστηριακή εταιρεία κάνει λόγο για μεγάλες στρεβλώσεις στη συνολική εικόνα από τα έκτακτα αποτελέσματα, με την κερδοφορία να περιορίζεται σε λιγότερες εταιρείες.
«Αν τα λειτουργικά αποτελέσματα είναι επιεικώς φορτισμένα με έκτακτους ή ειδικούς παράγοντες, η τελική γραμμή με την προσθήκη των τραπεζών γίνεται περίπου ακατόρθωτη στην αποδελτίωσή της και στη σύγκρισή της σε προσαρμοσμένη βάση. Αν σταθεί κανείς στις ζημιές των 7,5 δισ. ευρώ, αδικεί το σύνολο των εμποροβιομηχανικών εταιρειών. Αν κοιτάξει αποκλειστικά την τελική γραμμή των τραπεζών (-8,1 δισ. ευρώ), χάνει την επί μέρους εικόνα των παραγόντων που έφεραν τις τράπεζες σε αυτό το αποτέλεσμα» αναφέρει η χρηματιστηριακή εταιρεία.
Συνολικά οι τράπεζες εμφάνισαν ζημιές χρήσης 8,2 δισ. ευρώ, με νέες προβλέψεις επισφαλών δανείων 10 δισ. ευρώ, οι οποίες κατά κύριο λόγο ανέβασαν τις καλύψεις σε επίπεδο πάνω από 66%. Πέρα από τις τράπεζες, το σύνολο των εισηγμένων εταιρειών εμφάνισε κερδοφορία 676 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 353%.
Σε ό,τι αφορά τη συνεισφορά της κερδοφορίας, οι 21 εμποροβιομηχανικές εταιρείες που απαρτίζουν τον FTSE-25 εμφανίζουν καθαρά κέρδη 1,2 δισ. ευρώ (+53,7%), μέγεθος το οποίο είναι διπλάσιο από το σύνολο της κερδοφορίας των υπόλοιπων εταιρειών που είναι εισηγμένες στο ΧΑ. Μεγαλύτερο ήταν το πλήθος των εταιρειών που εξέπληξαν θετικά στο δ’ τρίμηνο σε σχέση με το γ’ τρίμηνο σε επίπεδο τελικής γραμμής: ΜΕΤΚΑ, FF Group, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Jumbo (β’ τρίμηνο), Φουρλής, ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Ρεκόρ κερδοφορίας πραγματοποίησαν εκτός από τη Motor Oil, η Πανγαία, τα Πλαστικά Θράκης, η Ευρωπαϊκή Πίστη και η MLS Πληροφορική.
Σε αμιγώς λειτουργική βάση, ρεκόρ όλων των εποχών συνιστούν και τα καθαρά κέρδη της FF Group. Ισχυρούς ισολογισμούς είχαν οι OTE, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Grivalia Properties, Σαράντης, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ, ΕΧΑΕ και Καρέλιας. Αυξημένα μεγέθη παρουσίασαν οι Μινωικές Γραμμές, Επιχειρήσεις Αττικής, Πλαστικά Κρήτης, ενώ σε μικρότερες εταιρείες ξεχωρίζουν οι Ανεμος, Ελτον Χημικά, Profile, ΓΕΚΕ, Κρι-Κρι, AS Company, ΕΛΤΡΑΚ, ΕΚΤΕΡ, Κανάκης, Paperpack και Autohellas.


ΙΣΟΖΥΓΙΟ
Είχαν κέρδη 81 εταιρείες

Από την επεξεργασία των ισολογισμών προκύπτει ότι συνολικά 81 εταιρείες σημείωσαν κέρδη, εκ των οποίων 34 ενίσχυσαν την κερδοφορία τους έναντι 29 που τη μείωσαν. Από την άλλη πλευρά, από τις 118 ζημιογόνες οι 44 εμφάνισαν διεύρυνση ζημιών, 53 μείωση, ενώ 21 επέστρεψαν σε ζημιές.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk