Γιατί η Fed κατεβάζει τον πήχη των επιτοκίων

Στον απόηχο της παρέμβασης της επικεφαλής της Fed Τζάνετ Γέλεν, στο Economic Club της Νέας Υόρκης, κινούνται τις τελευταίες ημέρες οι αγορές.

Στον απόηχο της παρέμβασης της επικεφαλής της Fed Τζάνετ Γέλεν, στο Economic Club της Νέας Υόρκης, κινούνται τις τελευταίες ημέρες οι αγορές. Η Γέλεν τόνισε ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες πρέπει να προχωρούν με προσοχή στην κανονικοποίηση της νομισματικής τους πολιτικής, ενώ ανέτρεψε όλες τις συζητήσεις για ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων τον Απρίλιο και πιθανώς και τον Ιούνιο.
Η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ εξέφρασε την άποψη ότι η παγκόσμια οικονομική και χρηματοοικονομική αβεβαιότητα, η οποία αποδίδεται σε μεγάλο ποσοστό στην οικονομική επιβράδυνση της Κίνας και της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου, έχει αυξήσει τους κινδύνους για την οικονομία και κατά συνέπεια δικαιολογείται ένας βραδύτερος ρυθμός ανόδου των επιτοκίων.
Η υψηλή μεταβλητότητα στις αγορές τόσο το καλοκαίρι του 2015 όσο και στις αρχές του 2016 καταδεικνύει ότι οι εξωτερικοί κίνδυνοι δεν μπορούν να αγνοηθούν, την ώρα που εντείνονται οι αμφιβολίες σχετικά με το αν η ενίσχυση του δομικού πληθωρισμού από την αρχή του έτους αποτελεί οιωνό ανοδικής τάσης.
Ωστόσο τα μεικτά μηνύματα από άλλους αξιωματούχους της Fed δεικνύουν τις διαφορετικές απόψεις σχετικά με τον χρόνο υλοποίησης της επόμενης κίνησης της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.
«Προσεκτικές» ενέργειες


Η Γέλεν ανέφερε στην Οικονομική Λέσχη της Νέας Υόρκης ότι θα προχωρήσει σε «προσεκτικές» ενέργειες λόγω της επιδείνωσης της παγκόσμιας ανάπτυξης, σηματοδοτώντας έτσι πως μετακινείται σημαντικά από την αρχική τροχιά που είχε χαράξει για έναν κύκλο αύξησης των επιτοκίων από τέσσερις φορές σε μόλις δύο μέσα στο 2016.
«Είναι σαφές ότι ο υπόλοιπος κόσμος παίζει όλο και πιο σημαντικό ρόλο στη νομισματική πολιτική της Fed» ανέφεραν οι οικονομολόγοι, σημειώνοντας ότι τουλάχιστον τρεις από τους τέσσερις κύριους φόβους των αγορών παγκοσμίως (Κίνα, πετρέλαιο, επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και γεωπολιτικό σκηνικό) δείχνουν να ευνοούνται από την ήπια στάση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ. Ωστόσο, όταν μια κεντρική τράπεζα που βρίσκεται στην αρχή ενός κύκλου σύσφιγξης της νομισματικής της πολιτικής αλλάζει στάση, τα ρίσκα για τις οικονομίες έχουν μάλλον αυξηθεί.
Το δολάριο, μετά την τοποθέτηση της Γέλεν, βρέθηκε αμέσως σε αμυντική θέση έναντι των υπόλοιπων βασικών νομισμάτων, οι μετοχές ανέβηκαν και το συναίσθημα ανάληψης κινδύνου (ή ενδεχομένως ανακούφισης από τον κίνδυνο) πυροδότησε το ράλι του χρυσού.
Το πετρέλαιο κατάφερε να ανακόψει την πτωτική πορεία των προηγούμενων ημερών, αν και τώρα στρέφει την προσοχή του από την αποδυνάμωση του δολαρίου πίσω στα θεμελιώδη μεγέθη, εφόσον τα αμερικανικά αποθέματα αυξάνονται και η Σαουδική Αραβία απέτυχε στη στρατηγική της, καθώς έχασε μερίδιο σε 9 από τις 15 μεγαλύτερες αγορές. Η Σαουδική Αραβία ετοιμάζεται μάλιστα για τη δημιουργία του μεγαλύτερου κρατικού fund παγκοσμίως, το οποίο θα ελέγχει περισσότερα από 2 τρισ. δολάρια και θα βοηθήσει να απεξαρτηθεί το βασίλειο από τον μαύρο χρυσό.


Ισχυρό ευρώ
Νέες δυσκολίες για τον Μάριο Ντράγκι

Οι δηλώσεις της επικεφαλής της Fed εντείνουν πάντως την πίεση στην ΕΚΤ, με τις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων να υποχωρούν κοντά σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ το δολάριο υποχώρησε σε σχέση με το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.
Το ισχυρό ευρώ κάνει όμως πιο δύσκολο για τον πρόεδρο της ευρωτράπεζας Μάριο Ντράγκι το έργο της ενίσχυσης του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, καθώς καθιστά φθηνότερες τις εισαγωγές και ακριβότερες τις εξαγωγές που στηρίζουν την ανάκαμψη στην Ευρώπη.
Η ΕΚΤ δεν μπορεί να πείσει τις αγορές ότι θα πλησιάσει τον στόχο της για τον πληθωρισμό στο επόμενο διάστημα, παρά τη μείωση των επιτοκίων της βαθύτερα σε αρνητικό έδαφος και την επιτάχυνση της αγοράς κρατικών ομολόγων.
«Η Γέλεν ακούστηκε πολύ μετριοπαθής, ενώ η πίεση είναι πλέον προς την πλευρά της ΕΚΤ, η οποία είναι εμφανές ότι δεν θέλει ένα ισχυρό κοινό νόμισμα με δεδομένες τις προσπάθειές της για χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής» σχολίασαν οι αναλυτές.
Η ΕΚΤ δεν θα μειώσει πάντως τα επιτόκια σε «παράλογα» επίπεδα, με τα αρνητικά επιτόκια να μην αποτελούν το βασικό εργαλείο της ακόμη και αν δεν μπορεί να αποκλειστεί νέα μείωση, ανέφερε o Benoit Coeure, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, ο οποίος εκτίμησε ότι η τράπεζα έχει αρκετά εργαλεία διαθέσιμα σε περίπτωση νέων σοκ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk