Πού επενδύουν εκείνοι που τους περισσεύουν

Οταν το χρήμα περισσεύει σε περιόδους κρίσεων, υφέσεων και μεγάλων διακυμάνσεων στα χρηματιστήρια, όταν δηλαδή

Οταν το χρήμα περισσεύει σε περιόδους κρίσεων, υφέσεων και μεγάλων διακυμάνσεων στα χρηματιστήρια, όταν δηλαδή οι περίφημοι «άυλοι τίτλοι» απειλούν να εξαϋλώσουν περιουσίες ολόκληρες, οι διαθέτοντες το έξτρα χρήμα στρέφονται σε διαχρονικές επενδύσεις για να το εξασφαλίσουν. Αγοράζουν διαμάντια, κοσμήματα, ζωγραφικούς πίνακες, συλλεκτικά γραμματόσημα, κινεζικά βάζα, κρασιά… Πρώτα ωστόσο στις προτιμήσεις τους έρχονται τα συλλεκτικά αυτοκίνητα!
Στην πρόσφατη έκθεσή της «The Wealth Report 2016» η εταιρεία συμβούλων επενδύσεων Knight Frank αποκαλύπτει ότι την τελευταία δεκαετία – μιλάμε για τη δεκαετία κατά την οποία ξέσπασε η μεγαλύτερη παγκόσμια κρίση μετά το Μεγάλο Κραχ του 1929 – πρωταθλητές σε ό,τι αφορά τις «άτυπες», όπως τις χαρακτηρίζει, επενδύσεις ήταν τα αυτοκίνητα αντίκες.
Τα κεφάλαια που επενδύθηκαν σε σπάνια αυτοκίνητα περασμένων εποχών σχεδόν πενταπλασιάστηκαν τα δέκα τελευταία χρόνια, ενώ μόνο το 2015 σημείωσαν αύξηση 17% συγκριτικά με το 2014! Και εφέτος τα παλαιά αυτοκίνητα παραμένουν ανάρπαστα, σημειώνει η Knight Frank, και αναφέρει ως παράδειγμα τη δημοπράτηση τον Φεβρουάριο μιας Ferrari 335 S του 1957 αντί 32 εκατ. ευρώ από τον οίκο Arcturial.
Μία ακόμη θεαματική αγορά στον χώρο των «άτυπων επενδύσεων» που έγινε πρόσφατα (στα τέλη του 2015 συγκεκριμένα), αφορά την αγορά του μπλε διαμαντιού Blue Moon από έναν μεγιστάνα των ακινήτων που κατοικεί στο Χονγκ Κονγκ και ο οποίος διέθεσε 48,46 εκατ. δολάρια. Σκοπός του, όπως αποκάλυψε, ήταν να το χαρίσει στην ηλικίας 7 ετών κόρη του, Ζοζεφίνα.
Η αξία των επενδύσεων σε διαμάντια, ωστόσο, αυξήθηκε «μόνο» κατά 136% τη δεκαετία 2006-2015. Μετά τις επενδύσεις στα συλλεκτικά αυτοκίνητα, που αυξήθηκαν για την ακρίβεια κατά 490%, μεγαλύτερη αύξηση (κατά 241%) σημείωσαν οι επενδύσεις στα παλαιά κρασιά! Ακολουθούν οι επενδύσεις σε συλλεκτικά νομίσματα με άνοδο 232%, οι επενδύσεις σε έργα τέχνης (+226%), σε συλλεκτικά γραμματόσημα (+166%) και σε κοσμήματα (+155%).
Μικρότερη αύξηση των πωλήσεων κατεγράφη στα ρολόγια (+67% την τελευταία δεκαετία) και στα κινεζικά κεραμικά (+50%). Αντιθέτως, οι πωλήσεις παλαιών επίπλων μειώθηκαν κατά 29% την περίοδο 2006-2015, ενώ μόνο το 2015 κατέγραψαν πτώση 6%.
Η Knight Frank δημιούργησε έναν δείκτη που αποτυπώνει την εξέλιξη των επενδύσεων σε αντικείμενα αξίας που κάνουν οι πλουσιότεροι κάτοικοι του πλανήτη οι οποίοι, παρεμπιπτόντως, «γίνονται όλο και πολυπληθέστεροι», όπως σημειώνει η βρετανική εταιρεία συμβούλων, καθώς είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι οι οικονομικές κρίσεις και οι υφέσεις επιταχύνουν τη μεταφορά πλούτου από τα χαμηλά και τα μεσαία προς τα υψηλά εισοδήματα.
«Ο δείκτης Knight Frank των επενδύσεων σε αντικείμενα αξίας αυξήθηκε κατά 7% το 2015. Μια χρονιά κατά την οποία ο δείκτης FTSE 100, που συγκροτούν οι μεγαλύτερες σε κεφαλαιοποίηση επιχειρήσεις στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, υποχώρησε κατά 7%, ενώ οι επενδύσεις σε πολυτελείς κατοικίες στη βρετανική πρωτεύουσα αυξήθηκαν μόλις κατά 1%» υπογραμμίζουν οι υπεύθυνοι της έρευνας.

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk