Οι μεταποιητικές επιχειρήσεις της ευρωζώνης ολοκλήρωσαν το πρώτο τρίμηνο σε ελαφρώς καλύτερη κατάσταση συγκριτικά με τις αρχικές εκτιμήσεις, αλλά η ανάπτυξη της δραστηριότητας παρέμεινε αδύναμη, παρά τη μεγαλύτερη μείωση των τιμών από τα τέλη του 2009, σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας Markit.

Βάσει των στοιχείων που ανακοινώθηκαν, η ανάπτυξη της μεταποιητικής δραστηριότητας παρέμεινε αδύναμη στη Γερμανία, συρρικνώθηκε στη Γαλλία, ενώ αύξηση καταγράφηκε στην Ισπανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Αυστρία και ιδιαίτερα την Ιρλανδία.

«Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η μεταποίηση κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης μόλις 0,2% το πρώτο τρίμηνο» δήλωσε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος στην Markit

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Markit για τον Μάρτιο, ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) για τον τομέα μεταποίησης στην ευρωζώνη ανήλθε μόλις στις 51,6 από τις 51,2 μονάδες του Φεβρουαρίου, που ήταν χαμηλό 12μήνου.

Τα στοιχεία είναι ελαφρώς καλύτερα από την προκαταρκτική τιμή των 51,4 μονάδων που είχε ανακοινωθεί και παραμένει πάνω το όριο των 50 μονάδων, οι οποίες διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Ο υποδείκτης παραγωγής, που αποτελεί αξιόπιστη ένδειξη για την ανάπτυξη, ανήλθε στο 53,1 από το 52,3, που ήταν επίσης χαμηλό 12μήνου. Η αρχική εκτίμηση ήταν 52,7 μονάδες. Ο υποδείκτης για τις τιμές παραγωγής διαμορφώθηκε στις 47,1 μονάδες, χαμηλότερα από τις 47,4 της αρχικής εκτίμησης και τις 47,6 μονάδες του Φεβρουαρίου.