Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Μάρδας μετά τις επενδυτικές, όπως τις χαρακτηρίζει, προτάσεις του για «Θερινό Νταβός» και για το «Θρόνο του Δία» στον Ολυμπο εξήγγειλε νέα επενδυτική πρόταση που αφορά αποκλειστικά τους πρόσφυγες. Μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Μάρδας αποκάλυψε ότι την ιδέα για τους «πρόσφυγες επενδυτές» την πήρε από την Τουρκία, όπου βρισκόταν πρόσφατα και ότι σύμφωνα μ΄αυτήν ( και με στοιχεία που δεν μπορεί, όπως αναφέρει, ακόμα να επιβεβαιώσει) περί τους 250.000 πρόσφυγες έχουν ήδη επενδύσει στην Τουρκία. Για να υλοποιηθεί το σχέδιό του, απαιτείται μόνον μία τροπολογία σε οποιοδήποτε οικονομικό νομοσχέδιο στη Βουλή ώστε να δοθούν κίνητρα στους επενδυτές.

Σύμφωνα με τον κ. Μάρδα τα κίνητρα μπορεί να είναι χορήγηση άδεια παραμονής, ή ακόμα και οικίας και εκμάθησης της ελληνικής παιδείας, με την προϋπόθεση όμως ότι οι πρόσφυγες θα πραγματοποιήσουν επένδυση στην χώρα μας ύψους 250.000 ευρώ. Η κριτική που δέχτηκε με την παρουσίαση της πρότασής του, φαίνεται πως δεν τον απασχολεί και ετοιμάζεται να φέρει την τροπολογία προς συζήτηση στο αρμόδιο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικών που συνεδριάζει υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ι. Δραγασάκη. Πιστεύει ότι θα εμφανιστούν αρκετοί πρόσφυγες που θα θέλουν να πραγματοποιήσουν επενδύσεις στην Ελλάδα (όπως συνέβη και στην Τουρκία), χωρίς όμως να διευκρινίζει τι είδους επενδύσεις μπορεί να είναι αυτές, αλλά, όπως λέει, τα κίνητρα που θα προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση θα είναι τέτοια που θα προσελκύσουν ικανοποιητικό αριθμό ενδιαφερομένων.
Να σημειωθεί ότι καμία έως τώρα επενδυτική πρόταση του κ Μάρδα δεν έχει προχωρήσει αν και ο ίδιος επιμένει πως τις έχει ετοιμάσει (κυρίως αυτή που αφορά το «Θερινό Νταβός») τις έχει παρουσιάσει και στον Πρωθυπουργό, πήρε το «πράσινο φως» και περιμένει τη σειρά τους ώστε να περάσουν από την Κυβερνητική Επιτροπή. Η πρότασή του για τον «Θρόνο του Δία» με την κατασκευή καταφυγίων και ταβερνών στον Ολυμπο συνάντησε αντιδράσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις με αποτέλεσμα να την αναθεωρήσει, χαμηλώνοντας το ύψος κατασκευής των καταφυγίων. Η κυβέρνηση πάντως όταν ρωτήθηκε για τη νέα επενδυτική πρόταση του κ. Μάρδα που αφορά τον «πρόσφυγα επενδυτή» δεν την σχολίασε, ενώ ορισμένοι υπουργοί έδειξαν άγνοια. Αλλά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, δείχνει ότι τίποτα δεν θα τον σταματήσει ώστε να φέρει την σχετική τροπολογία στη Βουλή. Αλλωστε ισχύει η δήλωσή του για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες σύμφωνα με την οποία « εάν υπάρχουν κάποιοι εξ αυτών που έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν την χώρα μας από 250.000 ευρώ θα έχουν ευνοϊκή μεταχείριση παραμονής».

Χαμός στο Twitter για τους πρόσφυγες επενδυτές

Οπως ήταν αναμενόμενο έγινε ένας χαμός στο διαδίκτυο με την πρόταση του κ. Μάρδα. Ορισμένοι τον προτείνουν για…Νόμπελ Οικονομίας, άλλοι ότι το «Θερινό Νταβός» θα το χρηματοδοτήσουν τώρα οι πρόσφυγες. Ακόμα ορισμένοι πόσταραν ότι οι πρόσφυγες μόλις πληροφορήθηκαν την επενδυτική πρόταση Μάρδα επέστρεψαν στην Ειδομένη γιατί ξέχασαν το μπλοκ των επιταγών τους. Ένας έγραψε ότι τα hotspots μετατρέπονται σε θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων, ένας άλλος ότι μετά το δημογραφικό, οι μετανάστες θα λύσουν και το προσφυγικό, ενώ ορισμένοι δεν ξεχνούν και τη δήλωση του Πρωθυπουργού ότι η ανάπτυξη έρχεται « Αυτό εννοούσε ο Τσίπας όταν έλεγε ότι η ανάπτυξη έρχεται. Με μισοβυθισμένη βάρκα από απέναντι…»