Θυμίζει το φάρμακο «αντικούκου» που σύμφωνα με τον αστικό μύθο χορηγείται μυστικά στους Έλληνες φαντάρους: θηλυκά σκαθάρια βρέθηκαν να εκπέμπουν μια «αντιαφροδισιακή φερομόνη» όταν η στιγμή δεν είναι κατάλληλη για σεξ.

Τα σκαθάρια του ευρωπαϊκού είδους Nicrophorus vespilloides ενώνονται σε ζευγάρια την περίοδο της αναπαραγωγής και φροντίζουν μαζί τα μικρά τους τις πρώτες μέρες της ζωής τους.

Η φροντίδα αυτή όμως έχει μακάβριο χαρακτήρα: οι γονείς θάβουν μικρά νεκρά ζώα, όπως πουλιά και τρωκτικά, ως τροφή για τα παιδιά τους. Τις πρώτες μέρες μετά την εκκόλαψή τους, οι προνύμφες του σκαθαριού δεν μπορούν να τραφούν μόνες τους, οπότε οι γονείς τις ταΐζουν κυριολεκτικά με μασημένο φαγητό.

Η περίοδος αυτή, αφιερωμένη αποκλειστικά στην ανατροφή των παιδιών, δεν προσφέρεται για σεξ – τα θηλυκά είναι ούτως ή άλλως αγόνιμα αυτό το διάστημα, και οι ερωτικές συνευρέσεις θα σπαταλούσαν πολύτιμη ενέργεια. Τα αρσενικά σκαθάρια, όμως, δεν το γνωρίζουν αυτό. Κι αυτό αναγκάζει τα θηλυκά να αποθαρρύνουν τη σεξουαλική ορμή των συντρόφων τους με έναν ασυνήθιστο μηχανισμό.

Χημικό μήνυμα «αντικούκου»

Εξετάζοντας εκατοντάδες σκαθάρια που συλλέχθηκαν σε δάσος της Γερμανίας, ομάδα εντομολόγων ανακάλυψε ότι, στη διάρκεια της αγόνιμης περιόδου, τα θηλυκά απελευθερώνουν μια ουσία που καταστέλλει τη σεξουαλικότητα των αρσενικών. Τέτοια χημικά μηνύματα χρησιμοποιούνται ευρέως στα έντομα και άλλες ομάδες ζώων, αυτή όμως είναι η πρώτη γνωστή «αντιαφροδισιακή» φερομόνη.

«Η μελέτη μας βοηθά να κατανοήσουμε την οικογενειακή ζωή των ζώων και το πώς αυτή συντονίζεται μεταξύ των μελών της οικογένειας» αναφέρει στο Reuters η Σάντρα Στάιγκερ του Πανεπιστημίου του Ουλμ στη Γερμανία, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Communications».

Η αποχή από το σεξ, πάντως, δεν διαρκεί πολύ. Τρεις μέρες μετά την εκκόλαψη, οι προνύμφες του σκαθαριού μπορούν να τραφούν μόνες τους με το πολύτιμο κουφάρι. Οι γονείς είναι έτσι ελεύθεροι να απολαύσουν ξανά τον έρωτα, με νέους όμως συντρόφους.