Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου μειώθηκε κατά 9 μονάδες βάσης στο 8,6%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο περίπου δύο μηνών, αναφέρει δημοσίευμα του Ρόιτερς.

Πτώση σημείωσαν οι αποδόσεις των ομολόγων των περισσότερων χωρών της Ευρωζώνης, καθώς το πακέτο μέτρων στήριξης που ανακοίνωσε η ΕΚΤ αυτό τον μήνα, μαζί με τις προσδοκίες ότι τα επιτόκια μπορεί να μειωθούν περαιτέρω, ενίσχυσαν το κλίμα στην αγορά.

Η απόδοση των 10ετών γερμανικών τίτλων (bunds) μειώθηκε 2,5 μονάδες βάσης στο 0,20%, ενώ η απόδοση των αντίστοιχης διάρκειας ιταλικών τίτλων μειώθηκε στο 1,24%, κοντά στο χαμηλό έτους που είχε σημειωθεί την Παρασκευή.

Η απόδοση των 10ετών ισπανικών ομολόγων μειώθηκε κατά 2 μονάδες βάσης στο 1,43% -λιγότερο από ό,τι των ομολόγων των περισσότερων άλλων χωρών της Ευρωζώνης που μειώθηκαν από 2,5 έως 9 ποσοστιαίες μονάδες- λόγω της υποβάθμισης του αξιόχρεου της Καταλονίας περαιτέρω σε μη επενδυτική διαβάθμιση (junk) από τον οίκο Standard & Poor’s.

Ο οίκος υποβάθμισε την Παρασκευή τα ομόλογα της Καταλονίας στη βαθμίδα B+, σε συνέχεια της υποβάθμισης που είχε κάνει τον Οκτώβριο. Έκανε δε λόγο για πιο αδύναμη οικονομική διαχείριση στην πλούσια ισπανική Περιφέρεια, όπου έχει αυξηθεί η τάση στην κατεύθυνση της ανεξαρτησίας της, ενώ διατήρησε αρνητική την προοπτική της.

Η κίνηση του S&P αντανακλά συνεχείς ανησυχίες για την οικονομική ευρωστία των ισπανικών Περιφερειών και δημιουργεί ανησυχίες για την προοπτική του αξιόχρεου της Ισπανίας, ανέφεραν αναλυτές.

Η Ισπανία, όπου δεν έχει ακόμη σχηματισθεί νέα κυβέρνηση μετά τις αδιέξοδες εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου, έχει προειδοποιηθεί αρκετές φορές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι πρέπει να κάνει περισσότερα για να μειώσει το έλλειμμά της φέτος.

Η υπηρεσιακή ισπανική κυβέρνηση στοχεύει να επιβάλλει αυστηρότερους ελέγχους στα οικονομικά των Περιφερειών, καθώς επιδιώκει να πείσει τις Βρυξέλλες ότι μπορεί να κρατήσει υπό έλεγχο το δημοσιονομικό έλλειμμα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Λούις ντε Γκίντος, σε συνέντευξή του που δημοσιοποιήθηκε χθες, Κυριακή.

Η απόδοση των ομολόγων της Καταλονίας αυξήθηκε εν τω μεταξύ στο υψηλότερο επίπεδο σχεδόν δύο ετών στη δευτερογενή αγορά. Η απόδοση των 5ετών τίτλων της Καταλονίας διαμορφωνόταν στο 4,64% σχεδόν έναντι 3,91% την Παρασκευή, σύμφωνα με στοιχεία του Ρόιτερς.