Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πιθανόν να μειώσει και άλλο τα επιτόκια, αν δεν ανακάμψει η οικονομία της ευρωζώνης, ενώ σε έκτακτη περίπτωση, θα μπορούσε ακόμη και να σκεφτεί το τύπωμα χρήματος και να το διανείμει απευθείας στους πολίτες, δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ προκάλεσε αναστάτωση στις αγορές την περασμένη εβδομάδα, όταν ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, δήλωσε ότι δεν αναμένει νέες μειώσεις επιτοκίων, εγείροντας ερωτήματα για την δέσμευση της κεντρικής τράπεζας το 2012 να κάνει «οτιδήποτε χρειαστεί» για τη σωτηρία του ευρώ.

Οι αγορές σταθεροποιήθηκαν έκτοτε, ενώ ο Ντράγκι δήλωσε την Πέμπτη ότι τα επιτόκια στην ευρωζώνη θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή και χαμηλότερα επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Πίτερ Πρατ δήλωσε ότι τα επιτόκια δεν έχουν αγγίξει το χαμηλότερο επίπεδο, ακομή και αν η ΕΚΤ γνωρίζει τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων στις περιθώρια κέρδους των τραπεζών.

«Όπως έχουν δείξει άλλες κεντρικές τράπεζες, δεν έχουμε φτάσει στο χαμηλότερο όριο» δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα La Republica.

Ερωτηθείς αν η ΕΚΤ θα μπορούσε απλά να τυπώσει χρήμα και να το διανείμει στους πολίτες της ευρωζώνης, μια ακραία μορφή νομισματικής χαλάρωσης που είχε προταθεί για πρώτη φορά ο Αμερικανός οικονομολόγος Μίλτον Φρίντμαν, χρησιμοποιώντας την μεταφορά του ελικοπτέρου που πετάει, μοιράζοντας χρήματα, ο Πρατ σημείωσε ότι αυτό αποτελεί μια πιθανότητα, τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο.

«Ναι, όλες οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να το κάνουν. Μπορείς να τυπώσεις νόμισμα και να το διανείμει στους ανθρώπους» ανέφερε.