Την ελπίδα πως ως το Σάββατο θα έχει κλείσει το θέμα του ασφαλιστικού εξέφρασε ο κ. Κατρούγκαλος, καθώς όπως σημείωσε μετά το τέλος της συνάντησης με τους θεσμούς, υπήρξε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

Ελπίζουμε στη συνάντηση του Σαββάτου να κλείσει η συμφωνία είπε ο κ. Κατρούγκαλος τονίζοντας πως δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να επέλθει συμβιβασμός χωρίς αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Να σημειωθεί ότι συνεχίζεται σήμερα, Πέμπτη, η διαπραγμάτευση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με το κουαρτέτο με στόχο να ολοκληρωθεί στις βασικές της γραμμές.

Σταθάκης: Εχουμε απόσταση

«Έχουμε απόσταση». Με αυτή τη φράση ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης εξήλθε από τη συνάντηση με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου κατά την οποία συζητήθηκε το κρίσιμο θέμα των κόκκινων δανείων.

Οι δανειστές έχουν κοινή γραμμή και ζητούν την απελευθέρωση πώλησης των δανείων. «Ζητούν να πωλούνται τα πάντα» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ο κ. Σταθάκης διευκρίνισε πάντως ότι «εξαιρούν ένα μέρος της πρώτης κατοικίας, αυτών που προστατεύονται, ενώ συζητάνε και μερικά συνδεδεμένα (με την πρώτη κατοικία)».

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι οι δανειστές κάνουν και κάποιες υποχωρήσεις, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Υπενθυμίζεται ότι, η πρόταση της ελληνικής πλευράς προβλέπει για τρία χρόνια εξαίρεση από την πώληση των στεγαστικών δανείων και όσων δανείων έχουν υποθήκη ή προσημειωμένη την πρώτη κατοικία.

Επίσης προβλέπει τη διατήρηση της προστασίας των μικρομεσαίων επιχειρηματικών δανείων με όρια έως 500.000 ευρώ των επαγγελματιών, με δάνεια έως 250.000 ευρώ και τα καταναλωτικά δάνεια με όριο τα 20.000 ευρώ.

Το νέο ραντεβού του κουαρτέτου με τον κ. Σταθάκη είναι προγραμματισμένο για το Σάββατο.

Οι συναντήσεις της Τετάρτης

Η εμπλοκή διαδέχθηκε την αισιοδοξία που επικρατούσε το απόγευμα της Τετάρτης για τη δυνατότητα συμφωνίας πάνω στη φορολογική μεταρρύθμιση το ίδιο βράδυ.

Με βάση τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται πλέον και με δεδομένο ότι η τρόικα αναμένεται τελικά να αποχωρήσει από την Ελλάδα την Δευτέρα μένουν πλέον 4 μέρες μόνο για να επιτευχθεί συμφωνία στη διαπραγμάτευση.

Οι υπουργοί που αποχώρησαν από τις συζητήσεις της Τέταρτης έκαναν λόγο για «τζαρτζαρίσματα» μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των θεσμών.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο, ούτε στο φορολογικό υπήρξε προσέγγιση, παρά την αρχική αισιοδοξία του υπουργού Οικονομικών, ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία ακόμα και το βράδυ της Τετάρτης.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή η ελληνική πλευρά επιμένει στην πρόταση της για αφορολόγητο στις 9.500 ευρώ, ενώ οι θεσμοί από την πλευρά τους επιμένουν για αφορολόγητο μεταξύ 7.000 και 8.000 ευρώ, με την κλίμακα του 32% να ξεκινάει από τις 22.000 ευρώ.

Στο θέμα του Ασφαλιστικού, ο αρμόδιος υπουργός αποχωρώντας τόνισε ότι η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί και αύριο, αλλά επισήμανε ότι εξακολουθούν να υφίστανται οι χαώδεις διαφορές, για τη μείωση των επικουρικών, την ανταποδοτικότητα και τις περικοπές στις κύριες συντάξεις.