Οι σύγχρονες τάσεις στον τουρισμό και οι προοπτικές του κλάδου ενόψει της κρίσιμης σεζόν του 2016 του εντεινόμενου προβλήματος για το προσφυγικό, το παραδοσιακό μοντέλο «ήλιος και θάλασσα», τοall-inclusiveκλπ., παρουσιάστηκαν στις τρεις πρώτες ημερίδες τουΕκπαιδευτικού Προγράμματος με θέμα Σύγχρονες Τάσεις στον Τουρισμό που οργανώνει τοΕυρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στην Ειδική Ημερίδα με θέμα«Κόκκινα Δάνεια» Επιχειρήσεων και Ελληνικός Τουρισμός εξετάστηκαν τα φλέγοντα για τον τουριστικό κλάδο ζητήματα των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τουριστικών επιχειρήσεων και οι διαγραφόμενες πιθανότητες πώλησής τους σε ξένα funds.
Πλήθος επαγγελματιών του κλάδου, τραπεζικοί και ειδικοί του τουρισμού συμμετείχαν, ενώ ομιλητές ήταν η πρ. υπουργός Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη,ο αν. γενικός γραμματέας τουρισμού κ. Γεράσιμος Ζαχαράτος, ο πρόεδρος της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Γιάννης Ρέτσος, ο γενικός γραμματέας του ΣΕΤΕ κ. Γιώργος Βερνίκος, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Θεόδ. Μητράκος,ο αντιπρόεδρος του ομίλου Aldemar Resorts κ. Αλέξανδρος Αγγελόπουλος,ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης κ. Αριστοτέλης Θωμόπουλος και ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων κ. Γ. Πελεκανάκης, ξενοδόχοι και πανεπιστημιακοί.
Απαιτείται «να επικεντρωθεί η χώρα μας σε τομείς κλειδιά με άμεση απόδοση ώστε να ξεκινήσει επιτέλους η αντίστροφη μέτρηση. Ο τουρισμός είναι ο κατ’ εξοχήν τομέας που μπορεί να έχει μια τέτοια ταχεία απόδοση και γι’ αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί ως εθνική προτεραιότητα για την έξοδο από την κρίση», τόνισε οπρόεδρος τουΕυρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, καθηγητής κ. Γιάννης Βαληνάκηςεπισήμανε τη σημασία του τουρισμού ως ατμομηχανής για την ανάπτυξη και έξοδο της χώρας από την κρίση.
Η κυρία Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε στον τουρισμό ως σανίδα σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας, χωρίς όμως αυτονόητη δυναμική, αφού αναπτύχθηκε μεν στο παρελθόν, δύναται όμως να ανασταλεί υπό τις παρούσες δυσμενείς συνθήκες που διαμορφώνουν τόσο η εσωτερική κατάσταση της χώρας (γραφειοκρατία, έντονη φορολογία, δανεισμός κλπ) όσο και εξωτερικοί παράγοντες (τρομοκρατία, πόλεμοι, κρίση σχέσεων Τουρκίας –Ρωσίας, προσφυγικό κλπ), που καθιστούν ευάλωτο το τουριστικό προϊόν.
Ο κ. Ρέτσος υποστήριξε ότιχρειάζεται αυτοκριτική τραπεζών και τουριστικών επιχειρήσεων για να αποτραπεί ο επαπειλούμενος αφελληνισμός του τουριστικού τομέα, με ξεχωριστές μελέτες και ρυθμίσεις ανά περίπτωση και όχι με συνολική και οριζόντια ρύθμιση.
Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδοςτόνισε ότιπαρότι έχουν γίνει βήματα για την αντιμετώπιση του προβλήματος με μέτρα θεσμικού χαρακτήρα (όπωςη Π.Ε.Ε. 42/2014 και 47/2015 περί του πλαισίου εποπτικών υποχρεώσεων για τη διαχείριση των ανοιγμάτων σε καθυστέρηση και των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, κλπ), στην εφαρμογή του οι τράπεζες οφείλουν να αναπτύξουν πρωτοβουλία με λύσεις μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, οι δε επιχειρήσεις να ενισχύσουν την κεφαλαιουχική τους κατάσταση με αναδιάρθρωση της δραστηριότητάς τους.
Από την πλευρά τους τα ανώτερα στελέχη των τραπεζών υποστήριξαντην ανάγκη βελτίωσης του νομικού καθεστώτος ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος καιότιτα αναγκαστικά μέτρα δεν είναι προτιμητέα για την αντιμετώπιση του, υπάρχει ωστόσο ανάγκη για τεκμηριωμένες λύσεις αναδιάρθρωσης σε συνεργασία με τους πιστούχους. Τόνισαν επίσης, ότι είναι προτιμητέα η λειτουργία παρά η αδράνεια και σε αυτό βοηθάει ο νέος μηχανισμός διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω των τραπεζών και της τεχνογνωσίας τους με τη συμφωνία των πιστούχων.
Υποστηρίχθηκε επίσης ότιη«υψηλή μόχλευση» (υπερδανεισμός) αναδεικνύεται από τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων, γι αυτό και είναι αναγκαία η εισροή νέων κεφαλαίων στον τομέα σε συνδυασμό με την περαιτέρω αναβάθμιση των ξενοδοχειακών μονάδων και με τη συνδρομή της τεχνογνωσίας των Τραπεζών, προκειμένου να κριθούν και να επιβιώσουν οι υγιείς επιχειρήσεις
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας του Πανεπιστημίου Αθηνών συμπληρώνει φέτος 15 χρόνια στη μελέτη, διδασκαλία, ενημέρωση και παραγωγή προτάσεων γύρω από τις εξελίξεις στην ΕΕ και την προώθηση των ελληνικών συμφερόντων και απόψεων μέσα στο νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον που διαμορφώνεται.Έχει βραβευτεί τρεις φορές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το έργο του.