Η πολύπλευρη υποστήριξη του αγροδιατροφικού τομέα αποτελεί για την Τράπεζα Πειραιώς μια διαχρονική πρόκληση στην οποία ανταποκρινόμαστε εισάγοντας μια καινοτόμο ολιστική προσέγγιση που καλύπτει όλο το φάσμα των παραγωγικών, επιχειρηματικών, επενδυτικών και εμπορικών δραστηριοτήτων που έχουν ως αφετηρία την καλλιέργεια και την ανάπτυξη του φυτικού και ζωικού μας κεφαλαίου.
Στόχος μας είναι να συμβάλουμε με συστηματικό τρόπο, με αποτελεσματικότητα και τεχνογνωσία, στη μετάβαση προς ένα νέο πρότυπο οργανωμένης ανάπτυξης της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της μεταποίησης που είναι συνδεδεμένη με ό,τι προσφέρει η ελληνική γη.
Η διεθνοποίηση της αγοράς και οι απαιτήσεις της, όπως και η αλματώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων που άπτονται του αγροτικού τομέα, την ωθούν να ενταχθεί οργανικά στη νέα εποχή, όπου η διεθνοποίηση των αγορών και οι τεχνολογικές καινοτομίες έχουν τον πρώτο ρόλο.
Σε όλες τις σύγχρονες οικονομίες το μεγαλύτερο μέρος της αγροτικής παραγωγής διακινείται απρόσωπα. Εκεί μεσολαβούν τα τοπικά ή ηλεκτρονικά δημοπρατήρια, ακόμη και μεγάλα χρηματιστήρια εμπορευμάτων, μέσω των οποίων διαχωρίζονται ποιότητες, διαμορφώνονται τιμές και διοχετεύονται τα αγροτικά προϊόντα στην αγορά.
Η επείγουσα ανάγκη πρόσβασης των αγροτικών μας προϊόντων σε νέες αγορές οδηγεί σταθερά στην υιοθέτηση ανάλογων μορφών διάθεσης των αγροτικών προϊόντων οδηγώντας σε πιστοποίηση και αναβάθμιση της ποιότητας, σε τυποποίηση και παραπέρα επεξεργασία. Μια διαδικασία που προσθέτει αξία στην πρωτογενή παραγωγή, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την καθετοποίηση και την ανταγωνιστικότητά της στις διεθνείς αγορές.
Το ζήτημα της επιχειρηματικής οργάνωσης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, καθώς και των συνεργατικών οργανώσεών τους (συνεταιρισμοί και ομάδες παραγωγών), θα εξελιχθεί στο άμεσο μέλλον. Ηδη ανάμεσα στους στόχους της νέας ΚΑΠ περιλαμβάνεται μια σειρά μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση, όπως και η στήριξη της επιχειρηματικότητας μικρής κλίμακας.
Στην Τράπεζα Πειραιώς πιστεύουμε ότι η γεωργία του μέλλοντος θα είναι συνακόλουθο της καινοτομίας, της γνώσης και των σύγχρονων τεχνολογιών στην αγροτική οικονομία και στην αγροτική επιχείρηση.
Ο κ. Χριστόδουλος Αντωνιάδης είναι σύμβουλος διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ