Οχι 6 δισ. που έχει βάλει στην άκρη, όχι 20 δισ. που κάποιοι νομικοί σύμβουλοι προέβλεπαν ως χειρότερο σενάριο, αλλά 80 δισ. δολάρια θα διεκδικήσει η αμερικανική Δικαιοσύνη από τη Volkswagen! Και σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν ασφαλώς οι οικονομικές διεκδικήσεις αμέτρητων πελατών του γερμανικού ομίλου που αισθάνονται ότι εξαπατήθηκαν επειδή προτίμησαν ένα μοντέλο της που αποδείχθηκε πολύ λιγότερο «καθαρό» από όσο η ίδια η εταιρεία τούς διαβεβαίωνε.
Η αγωγή που κατέθεσε την περασμένη Δευτέρα το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης κατά της Volkswagen αναφέρεται σε τέσσερις παραβιάσεις του αμερικανικού Νόμου για τον Καθαρό Αέρα (Clean Air Act). Ασφαλώς η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα πάρει όσα ζητεί. «Οι διεκδικήσεις των εναγόντων μπορεί να φθάσουν τα 80 δισ. δολάρια, αλλά το Δικαστήριο είναι μάλλον αδύνατο να επιδικάσει τόσο εξοντωτικές αποζημιώσεις. Παρά ταύτα, οι χρηματικές ποινές στις οποίες θα καταδικαστεί η Volkswagen θα ανέρχονται σε δισεκατομμύρια δολάρια» δήλωσε μιλώντας στο Bloomberg ένας αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το αμερικανικό υπουργείο θα ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές η αγωγή του να εκδικαστεί από το Δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο, το οποίο θα εκδικάσει και τις εκατοντάδες αγωγές που κατέθεσαν κατά της VW ιδιώτες, αμερικανοί πελάτες της γερμανικής εταιρείας. Πρόκειται για την ίδια τακτική που ακολούθησε η αμερικανική κυβέρνηση στην περίπτωση της ΒΡ (στην υπόθεση της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού). Και τότε η αγωγή του αμερικανικού Δημοσίου εκδικάστηκε μαζί με τις αγωγές των φυσικών προσώπων που είχαν πληγεί από το ατύχημα.
Οι αμερικανοί καταναλωτές δεν το πολυσκέφτονται όταν πρέπει να γεμίσουν το ρεζερβουάρ τους. Τα καύσιμα είναι πάμφθηνα και ουδείς εποχούμενος σκέπτεται να κάνει οικονομία. Αλλωστε ως και τη δεκαετία του 1990 στις ΗΠΑ κυκλοφορούσαν αυτοκίνητα-δεινόσαυροι με τεράστιους ενεργοβόρους κινητήρες.
Ρύπανση και ευαισθησία


Ωστόσο η αμερικανική νομοθεσία (ιδιαίτερα στην Πολιτεία της Καλιφόρνιας) δείχνει εδώ και δεκαετίες μεγαλύτερη ευαισθησία από τις ευρωπαϊκές σε θέματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Δεν είναι τυχαίο το ότι οι καταλύτες στις εξατμήσεις είχαν εφαρμοστεί στις ΗΠΑ πολλά χρόνια νωρίτερα από την Ευρώπη.
Κατά μία έννοια λοιπόν δεν είναι υποκριτική η ευαισθησία τους απέναντι στο σκάνδαλο παραποίησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακος από ορισμένα πετρελαιοκίνητα μοντέλα της Volkswagen που ήταν εφοδιασμένα με το «κατάλληλο» λογισμικό. Υπάρχει ασφαλώς η άποψη στη Γερμανία –και στην Ευρώπη γενικότερα –ότι οι διώξεις κατά της γερμανικής εταιρείας εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης θα είναι αμείλικτες και για λόγους ανταγωνιστικούς. Για να δημιουργηθεί περισσότερος χώρος δηλαδή στην αμερικανική αγορά αυτοκινήτου για τις εγχώριες αυτοκινητοβιομηχανίες. Διότι η κρίση του 2008 (σε συνδυασμό με διάφορα σκάνδαλα) έπληξε καίρια τις περίφημες «Big Three» του Ντιτρόιτ (General Motors, Ford Motor και Chrysler), σε μια περίοδο που η VW ξεπερνούσε την κάποτε κορυφαία σε πωλήσεις στον κόσμο GM και τη μετέπειτα πρώτη Toyota για να σκαρφαλώσει εκείνη στην κορυφή.
Εξάλλου η VW είναι η ευρωπαϊκή εταιρεία με την ευκρινέστερη παρουσία στις ΗΠΑ –μετά τις πρόσφατες συνεργασίες τους με τις Nissan και Chrysler η Renault και η Fiat αντίστοιχα μόλις ξεκίνησαν να κάνουν αμερικανικά όνειρα. Ολοι οι άλλοι ευρωπαίοι κατασκευαστές (σε αντίθεση με τους Ιάπωνες) είναι ανύπαρκτοι στις ΗΠΑ.
Εν πάση περιπτώσει η VW βρίσκεται στο στόχαστρο πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων (της γερμανικής συμπεριλαμβανομένης) για το σκάνδαλο με το «πειραγμένο» λογισμικό που παραποιούσε τις εκπομπές ρύπων. Αλλά οι Αμερικανοί είναι πολύ αυστηροί με τα περιβαλλοντικά. «Οι ΗΠΑ διεκδικούν και καταφέρνουν να επιβάλλουν μεγαλύτερες ποινές όταν πρόκειται για παραβιάσεις περιβαλλοντικών κανόνων συγκριτικά με κάθε άλλη χώρα» σημειώνει ο Ντέιβιντ Ούλμαν, καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν και πρώην επικεφαλής του Τμήματος Περιβαλλοντικών Εγκλημάτων του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης.
Κόλαφος για τη μετοχή


Εν τω μεταξύ την περασμένη Δευτέρα, εν αναμονή της προσφυγής της αμερικανικής κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη, η τιμή των προνομιούχων μετοχών της Volkswagen έπεσε κατά 5,5% στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. Οι απώλειες για τη μετοχή της εταιρείας ξεπερνούν το 22% από την αποφράδα 18η Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία η γερμανική επιχείρηση παραδέχθηκε πως κορόιδευε τον κόσμο σε ό,τι αφορά τις εκπομπές ρύπων κάποιων ευπώλητων μοντέλων της.

Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
Αποζημιώσεις 580.000 οχημάτων… ξεχωριστά

Ενώ στην Ευρώπη η Volkswagen έχει κάνει κάποια βήματα για να ξεπεράσει το σκάνδαλο (τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση του Βερολίνου τής εξασφάλισε τη δυνατότητα να επιδιορθώσει με χαμηλό κόστος περί τα 8,5 εκατομμύρια ντιζελοκίνητα οχήματα στην Ευρώπη που κυκλοφορούν με το προβληματικό λογισμικό), στις ΗΠΑ τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα. «Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων που παραπλανούν τα συστήματα ελέγχου ρύπων παραβιάζουν την καταναλωτική εμπιστοσύνη, θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού» σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο βοηθός γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ Τζον Κράντεν.
Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ζητεί από τη Volkswagen να κάνει «τα προσήκοντα βήματα» για να θεραπεύσει τις επιπτώσεις της απάτης. Τέτοια βήματα μπορεί να είναι η εγκατάσταση στα αυτοκίνητά της επιπλέον εξοπλισμού που θα μειώνει τους ρύπους ή ακόμη και η επαναγορά των οχημάτων από τους πελάτες της. Η εκπρόσωπος της εταιρείας στις ΗΠΑ Ζανίν Τζίνιβαν διαβεβαίωσε ότι «ο όμιλος συνεργάζεται στενά με όλες τις κυβερνητικές υπηρεσίες έρευνας των ντιζελοκινητήρων της για τον εντοπισμό πιθανών παραβιάσεων του Νόμου για τον Καθαρό Αέρα».
Σύμφωνα με τον «Clean Air Act», κάθε παραβίαση των διατάξεων του Νόμου μπορεί να επισύρει χρηματική ποινή 32.500 ή 37.500 δολαρίων, ανάλογα με τον χρόνο παραβίασης της διάταξης. «Αυτό θεωρητικά σημαίνει ότι καθένα από τα περίπου 580.000 οχήματα με το επίμαχο λογισμικό που πούλησε η Volkswagen στις ΗΠΑ μπορεί να “τιμωρηθεί” με ξεχωριστές ποινές» δήλωσε στο Bloomberg αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης που ζήτησε από το αμερικανικό πρακτορείο να μην κατονομαστεί.
Σημειωτέον ότι στη δικαστική προσφυγή της αμερικανικής κυβέρνησης κατά της Volkswagen γίνεται λόγος και για τις θυγατρικές του ομίλου, Audi AG, Porsche AG and Porsche Cars North America. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι δίλιτρους κινητήρες με το απατηλό λογισμικό φέρουν κάποια μοντέλα Jetta, Golf και Passat της Volkswagen, καθώς επίσης μοντέλα Audi A6 και A7 Quattro που κυκλοφόρησαν από το 2009 και εντεύθεν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ