Το αδιαχώρητο στα Ειρηνοδικεία για υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη

Συνωστισμός επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες του χρόνου στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας από πολίτες οι οποίοι σπεύδουν να καταθέσουν αίτηση υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη με το ισχύον καθεστώς, που από την 1η Ιανουαρίου 2016 θα πάψει να ισχύει. Τους δανειολήπτες διευκόλυνε η εγκύκλιος του ΥΠΟΙΚ για παράταση της προσκόμμισης των απαραίτητων εγγράφων. Πάντως οι ειδικοί συνιστούν ψυχραιμία, καθώς πολλοί εκ των δανειοληπτών μπορούν να προστατευτούν και από τον νέο νόμο που θα ισχύσει από το 2016.

Συνωστισμός επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες του χρόνου στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας από πολίτες οι οποίοι σπεύδουν να καταθέσουν αίτηση υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη με το ισχύον καθεστώς, που από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους θα πάψει να ισχύει.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι, σύμφωνα με δικηγορικούς κύκλους, μόνο στο Ειρηνοδικείο Αθηνών από τις αρχές του χρόνου μέχρι και χθες (Τρίτη) είχαν κατατεθεί 6.250 αιτήσεις, οι οποίες μέχρι και αύριο, 31 Δεκεμβρίου, οπότε και εκπνέει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στον νόμο Κατσέλη δεν αποκλείεται να αγγίξουν και τις 8.000.

Πάντως οι ειδικοί συνιστούν ψυχραιμία, καθώς πολλοί εκ των δανειοληπτών μπορούν να προστατευτούν και από τον νέο νόμο που θα ισχύσει από το 2016.

Τους δανειολήπτες που επιθυμούν υπαγωγή στο νόμο διευκόλυνε η ερμηνευτική εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών για παράταση της προσκόμμισης των απαραίτητων εγγράφων έως και 47 ημέρες μετά την κατάθεση της αίτησης στο Ειρηνοδικείο, η οποία ωστόσο κατά τους δικηγόρους δεν επιλύει το πρόβλημα.

Όπως επισήμανε ο Δικηγορικός Σύλλογος Ελλάδος η εν λόγω εγκύκλιος δεν επιλύει το πρόβλημα, αλλά «αντιθέτως δημιουργεί νέα νομικά αδιέξοδα στους δανειολήπτες και τους νομικούς παραστάτες τους, αφού προβαίνει σε contra legem ερμηνεία του νόμου».

Στην πράξη, σύμφωνα πάντα με τον Δικηγορικό Σύλλογο Ελλάδος, η συγκεκριμένη εγκύκλιος «χορηγεί μεν παράταση ως προς την προσκόμιση των απαραίτητων εγγράφων στον φάκελο του δανειολήπτη που τηρείται στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο, αλλά η παράταση αυτή είναι κενή περιεχομένου, αφού δεν επιλύει το βασικότερο πρόβλημα που συνίσταται στην αδυναμία του οφειλέτη να υποβάλει νομότυπη και παραδεκτή Αίτηση και να τύχει της δίκαιης κρίσης του Δικαστηρίου».

Για τον λόγο αυτόν, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ελλάδος ζητεί από την Κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα νομοθετικά αναστέλλοντας έως τις 29/02/2016 για λόγους ανωτέρας βίας για όσους έχουν αιτηθεί έως και την 31/12/2015 αναλυτικές βεβαιώσεις οφειλών και αντίγραφα των δανειακών συμβάσεων από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Ανασφάλεια για τον νέο νόμο

Η μαζική προσέλευση των δανειοληπτών για υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη είναι ενδεικτική της ανασφάλειας που αισθάνονται για τον αναμορφωμένο νόμο Κατσέλη που τίθεται σε ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2016, αλλά και για τις εξελίξεις με την αγορά κόκκινων δανείων από ξένα funds.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2016 τα ξένα funds δεν μπορούν να αγοράσουν στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, καταναλωτικά δάνεια, καθώς και δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σε ό,τι οφορά την μετά την 15η Φεβρουαρίου εποχή οι αρμόδιοι υπουργοί τονίζουν ότι η «γραμμή» είναι το καθεστώς αυτό να διατηρηθεί, αν και δεν κρύβουν ότι πρόκειται για δύσκολη μάχη.

Για το καθεστώς ανασφάλειας στο οποίο ζουν χιλιάδες άνθρωποι κατηγορεί την κυβέρνηση το ΠαΣοΚ, ερμηνεύοντας τις «ουρές ντροπής» στα Ειρηνοδικεία της χώρας.

«Οι ουρές ντροπής στα Ειρηνοδικεία αποδεικνύουν ότι κανείς δεν πίστεψε αυτή τη φορά τα ψεύτικα λόγια της Κυβέρνησης περί προστασίας της Α΄ κατοικίας. Χιλιάδες άνθρωποι ζουν στην ανασφάλεια και στην αβεβαιότητα και αναζητούν προστασία στο νόμο ΠαΣοΚ για να σώσουν τα σπίτια τους» τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση του ΠαΣοΚ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk