Η κινητή τηλεφωνία «σηκώνει» την ευρωπαϊκή οικονομία

Η Ευρώπη είναι σήμερα η περιοχή με τη μεγαλύτερη διείσδυση της κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο. Η ευρωπαϊκή οικονομία μάλιστα θα συνεχίσει να ωφελείται από τον κλάδο του mobile αφού οι επενδύσεις σε νέα δίκτυα και υπηρεσίες συνεχίζονται.

Η Ευρώπη είναι σήμερα η περιοχή με τη μεγαλύτερη διείσδυση της κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο. Η ευρωπαϊκή οικονομία μάλιστα θα συνεχίσει να ωφελείται από τον κλάδο του mobile αφού οι επενδύσεις σε νέα δίκτυα και υπηρεσίες συνεχίζονται.
Ειδικότερα εκτιμάται ότι η συνεισφορά της βιομηχανίας του mobile στην ευρωπαϊκή οικονομία θα αυξηθεί από περίπου 500 δισ. ευρώ το 2014 στα 600 δισ. ευρώ το 2020.
Το οικονομικό αποτύπωμα της βιομηχανίας του mobile στην ευρωπαϊκή αγορά αναμένεται να αυξηθεί εντός της προσεχούς τετραετίας, κυρίως λόγω των επενδύσεων των παρόχων σε δίκτυα και υπηρεσίες που σχετίζονται με την τεχνολογία του 4G. Σύμφωνα με μελέτη της διεθνούς Ενωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (Groupe Speciale Mobile Association – GSMA), οι συνδέσεις 4G σε πανευρωπαϊκό επίπεδο θα αποτελούν το 60% του συνόλου ως το 2020 από περίπου 20% σήμερα.
Στο σχετικό report με τίτλο «The Mobile Economy: Europe 2015» οι αναλυτές του GSMA προβλέπουν ότι οι επενδύσεις σε δίκτυα και υπηρεσίες επόμενης γενιάς θα έχουν ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της δυναμικής του 4G πανευρωπαϊκά.
«Οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη έχουν επενδύσει τεράστια ποσά στο 4G κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, παρά τις δύσκολες μακροοικονομικές και ρυθμιστικές συνθήκες. Αναμένουμε ότι οι επενδύσεις στο 4G θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα για το υπόλοιπο της δεκαετίας» εκτιμούν οι αναλυτές.
Στο 95% η κάλυψη δικτύων 4G στο τέλος της δεκαετίας

Σύμφωνα με τις προβλέψεις τους, η κάλυψη των δικτύων 4G από περίπου 80% στα τέλη του 2015 θα υπερβεί το 95% ως το τέλος της δεκαετίας. Η βελτιωμένη κάλυψη, η μεγαλύτερη γκάμα διαθέσιμων συσκευών σε ένα ευρύτερο φάσμα τιμών, καθώς και η αύξηση της χρήσης των υπηρεσιών μουσικής και video streaming είναι μερικοί από τους παράγοντες που ωθούν στην υιοθέτηση του 4G.
Το μέλλον του 4G στην Ευρώπη θεωρείται κάτι παραπάνω από ευοίωνο, αν και η περιοχή χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα διείσδυσης της κινητής τηλεφωνίας. Ως τα τέλη του έτους αναμένεται ότι η αγορά θα αριθμεί 430 εκατ. μοναδικούς συνδρομητές που αντιπροσωπεύουν το 79% του πληθυσμού της περιοχής. Αυτό καθιστά την Ευρώπη την περιοχή με την πιο μεγάλη διείσδυση της κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο, σχεδόν δέκα ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από τις αντίστοιχες επιδόσεις της Βόρειας Αμερικής.
Οπως όμως σχολιάζουν οι αναλυτές, υπάρχει ένα μικρό μόνο περιθώριο για τη μελλοντική αύξηση των συνδρομητών: ο αριθμός των μοναδικών συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη θα φτάσει τα 450 εκατομμύρια ως το 2020 αντιπροσωπεύοντας το 81% του εκτιμώμενου ως τότε πληθυσμού της περιοχής.

Θα αυξηθεί και ο όγκος δεδομένων

Η επέκταση της κάλυψης του 4G αναμένεται να δώσει περαιτέρω ώθηση στη χρήση mobile δεδομένων στην Ευρώπη. Σύμφωνα με έρευνα της Cisco, η μέση μηνιαία χρήση δεδομένων για τη Δυτική Ευρώπη προβλέπεται ότι θα αυξηθεί από λιγότερο από 1 GB ανά μήνα το 2014 σε περίπου 6 GB το 2019 καταγράφοντας μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης της τάξεως του 45%.
Οπως αναφέρει η έκθεση του GSMA, πολλές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αναφέρουν ότι οι πελάτες 4G καταναλώνουν περισσότερο από το διπλάσιο του όγκου των δεδομένων που κατανάλωναν ως χρήστες 3G. Σύμφωνα με την έκθεση, τα έσοδα από υπηρεσίες δεδομένων κινητής τηλεφωνίας θα συνδράμουν στην τόνωση των εσόδων του κλάδου από υπηρεσίες έπειτα από μια μακρά περίοδο αρνητικής ανάπτυξης.

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk