Το νέο μέτωπο

Ως ενίσχυση του μετώπου κατά της πολιτικής της λιτότητας που έχουν επιβάλει οι Βρυξέλλες, υπό την πίεση του Βερολίνου, στις χώρες της Νότιας Ευρώπης ερμηνεύθηκε το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ισπανία.

Το νέο μέτωπο | tovima.gr
Ως ενίσχυση του μετώπου κατά της πολιτικής της λιτότητας που έχουν επιβάλει οι Βρυξέλλες, υπό την πίεση του Βερολίνου, στις χώρες της Νότιας Ευρώπης ερμηνεύθηκε το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ισπανία. Η ελληνική κυβέρνηση βρήκε μάλιστα την ευκαιρία να πανηγυρίσει για τη νέα, μετά την Πορτογαλία, μεγάλη νίκη της Αριστεράς, γεγονός που ενισχύει τις προσπάθειες για τη συγκρότηση ενός μετώπου του Νότου κατά των νεοφιλελευθέρων λύσεων του Βορρά. Και η αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί κανείς να έχει αντίρρηση στην ανάγκη να τερματισθεί η λιτότητα το ταχύτερο δυνατόν και να έλθει επιτέλους η πολυπόθητη ανάπτυξη. Μόνον που και η Ισπανία και η Πορτογαλία κατόρθωσαν, εφαρμόζοντας χωρίς λαϊκισμούς τα αυστηρά μέτρα προσαρμογής, να βγουν επιτυχώς στις αγορές και να ακολουθούν τώρα τα πρώτα βήματα στον δρόμο της ανάπτυξης, ενώ στην Ελλάδα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015 σημειώθηκε ένα απίστευτο πισωγύρισμα, που τελικά έφερε το χειρότερο από τα τρία Μνημόνια.
Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα, σε αντίθεση με τις χώρες με τις οποίες θέλει τώρα να συμμαχήσει, βρίσκεται δυστυχώς σε πολύ χειρότερη κατάσταση απο εκείνες και δεν μπορεί να ελπίζει σε μια καλύτερη προοπτική, αν προηγουμένως δεν ανταποκριθεί στις σκληρές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει. Υποχρεώσεις που και η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν ήδη εκπληρώσει. Δεν είναι τυχαίο που ο νέος Σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Πορτογαλίας δήλωσε ότι το Κόμμα του «δεν είναι ΣYΡΙΖΑ», ενώ έκθεση του πορτογαλικού Think Tank «Τhe Lisbon Council» αναφέρει ότι τα όσα συνέβησαν στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2015, με τη βίαιη ανατροπή των μεταρρυθμίσεων, εξανέμισαν τα οφέλη στην οικονομία που είχαν επιτευχθεί μετά από σειρά ετών σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής. Γεγονός που παραδέχθηκε και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας στη βρετανική τηλεόραση υποστηρίζοντας ότι «χάσαμε χρόνο» και ότι θα έπρεπε «να είχαμε πάρει πιο γενναίες αποφάσεις από την αρχή».
Πέρα από όλα αυτά όμως παραμένει το καίριο ερώτημα αν με τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών στην Ισπανία και την Πορτογαλία αλλάζει πραγματικά το κλίμα προς μια πιο προοδευτική κατεύθυνση στην Ευρώπη. Οταν είναι ηλίου φαεινότερον ότι, όχι μόνον λόγω της οικονομικής δυσπραγίας αλλά και λόγω του τεράστιου μεταναστευτικού προβλήματος, επωφελούνται οι ακροδεξιές και ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις, όπως έδειξαν η θεαματική άνοδος του Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία και η απειλή του Brexit από τον βρετανό πρωθυπουργό. Προτού λοιπόν απαντήσουμε το ερώτημα αυτό ας δούμε πρώτα τι είδους κυβέρνηση θα σχηματισθεί στη Μαδρίτη, εχγείρημα που αναδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολο. Και κατόπιν το ποια θα είναι τελικά η τύχη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, καθώς επίκεινται οι γνωστές, ιδιαίτερα οδυνηρές αποφάσεις, που μπορούν να οδηγήσουν σε έναν νέο κύκλο πολιτικής αστάθειας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk