Πότε θα χαμογελάσει η οικονομία

Τι χρονιά κι αυτή… Πέρυσι τέτοιον καιρό ποιος θα περίμενε ότι το 2015 θα τα δούμε όλα.

Πότε θα χαμογελάσει η οικονομία | tovima.gr
Τι χρονιά κι αυτή… Πέρυσι τέτοιον καιρό ποιος θα περίμενε ότι το 2015 θα τα δούμε όλα. Να πάμε τρεις φορές στις κάλπες, να κλείσουν οι τράπεζες, να βρεθούμε με το ένα πόδι έξω από την ευρωζώνη και να αντέχουμε ακόμη…
Ισως ήταν η χειρότερη χρονιά από το 2010, όταν έπεσε στο κεφάλι μας η κεραμίδα του Μνημονίου. Το 2015 μας γέμισε άγχος, όπως έδειξε και η έρευνα της ICAP, πολλαπλασίασε τις δυσκολίες επιβίωσης για επιχειρήσεις και νοικοκυριά και οδήγησε ακόμη και τους απλούς πολίτες στα όρια του διχασμού.
Ποιος άραγε μπορεί να ξεχάσει τις παραστάσεις που έδινε σε Ελλάδα και κυρίως στο εξωτερικό ο Dr Varoufakis ο οποίος ευτυχώς αποβλήθηκε από την πολιτική σκηνή ή τις δηλώσεις του Αδωνη ότι «αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγάλω τα λεφτά μου έξω»… Ποιος ξέρει τι να σκέφτονται τώρα μετά και την τέταρτη ήττα του σε μία χρονιά – στις εκλογές της ΝΔ – αυτός και οι όμοιοί του.
Κι όμως, κατά έναν παράδοξο για τους οικονομολόγους τρόπο, αντέξαμε.
Η οικονομία δεν συρρικνώθηκε, όσο εκτιμούσαν έλληνες και ξένοι αναλυτές και περίμεναν με αγωνία επαγγελματίες καταστροφολόγοι και κερδοσκόποι δραχμολάγνοι. Η χώρα έμεινε στο ευρώ και μάλιστα τους τελευταίους τρεις μήνες μετά τη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ όλα δείχνουν ότι μπορεί να ελπίζουμε πως κάποτε θα ξεμπερδέψουμε από το Μνημόνιο.
Βέβαια για όλα αυτά χρειάστηκε η επιμονή των επιχειρήσεων στην προσπάθεια εξυγίανσής τους και η υπομονή των νοικοκυριών να τα βγάλουν πέρα με περιορισμένες αμοιβές και εισοδήματα.
Χρειάστηκε όμως ακόμη όλο το Σύμπαν να συνωμοτήσει και να οδηγήσει 26 εκατομμύρια τουρίστες από όλον τον κόσμο στην Ελλάδα…
Το καλοκαίρι που πέρασε η αύξηση ρεκόρ του τουρισμού κράτησε ζωντανή την οικονομία, έδωσε ώθηση στις αμοιβές του κλάδου και αυτό είναι το πιο αισιόδοξο από όλα τα στοιχεία. Είναι δείγμα υγείας σε έναν κλάδο που αναπτύσσεται, όπως και πολλοί άλλοι, πηγαίνοντας αντίθετα στο ρεύμα.
Μετά την κορύφωση του δράματος αυτή τη χρονιά ας ευχηθούμε ότι το 2016 θα είναι η χρονιά που η οικονομία επιτέλους θα χαμογελάσει. Και μαζί και εμείς.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk