Ο «Πόλεμος των Αστρων» δεν τελειώνει ποτέ

Για κάποιους, η προπερασμένη Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου υπήρξε ημέρα ιερή. Ειδική προβολή της ταινίας «Star Wars:

Για κάποιους, η προπερασμένη Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου υπήρξε ημέρα ιερή. Ειδική προβολή της ταινίας «Star Wars: Η δύναμη ξυπνάει» είχε προγραμματιστεί στην αίθουσα Αθήναιον για τους θαυμαστές των ταινιών «Star Wars», λίγες ημέρες πριν από το μεγάλο άνοιγμα της ταινίας στις αίθουσες, την Πέμπτη 24 του μηνός (σε παραπάνω από 140 αίθουσες σε όλο το πανελλήνιο). Εκείνη την Τετάρτη, πέρα από το ότι γινόταν το αδιαχώρητο έξω και μέσα στην αίθουσα, η βραδιά εξελίχθηκε σε πραγματικό event. Στην προβολή παραβρέθηκε ρεπλίκα του ρομπότ R2-D2 που «παίζει» στην ταινία, ενώ πολύς κόσμος μεταμφιέστηκε σε Jedi και Sith με φωτόσπαθα.
Μικροί και μεγάλοι φόρεσαν τα τρισδιάστατα γυαλιά τους (η ταινία προβάλλεται δισδιάστατη και τρισδιάστατη) και άλλοι για πρώτη, άλλοι για… εκατοστή φορά μπήκαν στο σύμπαν του «Star Wars». Κι όλα αυτά ήταν μόνο η αρχή και μόνο στη χώρα μας.
Από το πρώτο Παρασκευοσαββατοκύριακο προβολής της στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά (18, 19, 20 Δεκεμβρίου) η ταινία δεν έχει σταματήσει να σπάει ρεκόρ εισπράξεων, κάτι που έγινε και στις προκρατήσεις παγκοσμίως. Μόνο στην Αμερική, οι προκρατήσεις των κινηματογράφων (advance ticket sales) εκτοξεύθηκαν σε παραπάνω από 100 εκατ. δολάρια, την ώρα που σε παγκόσμιο επίπεδο το «Star Wars» ετοιμάζεται να σπάσει κάθε εισπρακτικό ρεκόρ, μια και οι αναλυτές προέβλεψαν ένα παγκόσμιο box office πρώτης εβδομάδας γύρω στα 600 εκατ. δολάρια!
Η απαστράπτουσα επιτυχία της νέας ταινίας της κινηματογραφικής «σειράς» του «Πολέμου των άστρων» δεν πρέπει στην πραγματικότητα να προκαλεί εντύπωση. Λίγο στο παρελθόν της να σταθεί κανείς και θα δει ότι αυτή η γαλαξιακή soap opera είναι τόσο βαθιά χαραγμένη στη συνείδηση όχι μόνο του αμερικανικού αλλά και του παγκόσμιου κοινού που θα ήταν πολύ δύσκολο να μη βρεθεί στην κορυφή της λίστας των πιο επιτυχημένων ταινιών στην ιστορία του κινηματογράφου. Παραγωγή των Στούντιο Ντίσνεϊ, η ταινία έχει τις ρίζες της στον «Πόλεμο των Αστρων» του Τζορτζ Λούκας, ο οποίος το 1977 έθεσε νέους όρους στο είδος της κινηματογραφικής επιστημονικής φαντασίας αποκτώντας δύναμη ανεξάντλητη και διαχρονική.

Πραγματικά. Πριν από 38 χρόνια ο Λούκας άλλαζε την ιστορία του κινηματογράφου. Ηταν η πρώτη φορά που η παιδική φαντασία συνεταιριζόταν τόσο αρμονικά με το επιχειρηματικό δαιμόνιο, έστω και αν λίγοι πρόσεξαν ότι πίσω από την ιδέα της ταινίας κρυβόταν μια κλασική ιαπωνική ταινία, το «Μυστικό φρούριο» του Ακίρα Κουροσάβα. Στους αστρικούς πολέμους του Λούκας δεν υπάρχει αίμα, υπάρχουν αόρατα λαμπερά σπαθιά που «νικούν» το «Κακό» και «χαϊδεύουν» το «Καλό», και ο «πελάτης» μένει πάντοτε προστατευμένος και ικανοποιημένος.
Ταινία-σταθμός

Σε αυτή την ταινία στηρίζονται τα θεμέλια της αυτοκρατορίας του Λούκας, ο οποίος αμέσως εγκατέλειψε τη σκηνοθεσία για να αφοσιωθεί στις κινηματογραφικές επιχειρήσεις του που σύντομα έγιναν κολοσσιαίες. Ο πρώτος «αστρικός κύκλος» έκλεισε το 1983 μετά τις ταινίες «Η αυτοκρατορία αντεπιτίθεται» και «Η επιστροφή των Τζεντάι», τα έσοδα των οποίων μόνο από τα ταμεία των αιθουσών αγγίζουν το 1,5 δισ. δολάρια. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 με την ταινία «Star Wars: Επεισόδιο 1ο – Η αόρατη απειλή» ξεκίνησε ο δεύτερος «αστρικός κύκλος», ο οποίος ολοκληρώθηκε το 2005 με δύο ακόμη «επεισόδια».
Η ειρωνεία είναι ότι ο Λούκας έδωσε μάχη για να γυρίσει τον «Πόλεμο των Αστρων». Δέχθηκε να μην πληρωθεί 500.000 δολάρια του μισθού του με την προϋπόθεση ότι θα είχε: α) το δικαίωμα προσωπικών εμπορικών συναλλαγών για προϊόντα που σχετίζονταν με την ταινία, β) τα δικαιώματα του σάουντρακ, γ) τα δικαιώματα των εκδόσεων που θα σχετίζονταν με την ταινία, δ) ένα ποσοστό από τις εισπράξεις της και ε) το δικαίωμα για οποιαδήποτε «συνέχειά» της. Το τελευταίο ήταν το σημαντικότερο.
Η νέα γενιά

Για τον Τζέι Τζέι Εϊμπραμς, σκηνοθέτη του τελευταίου «Star Wars», η επιτυχία της κινηματογραφικής σειράς, την οποία γνώρισε για πρώτη φορά στην εφηβεία και αγάπησε όπως τόσοι, οφείλεται σε πολλά πράγματα. Είναι μια οικογενειακή σάγκα αλλά συγχρόνως μιλάει για την εσωτερική δύναμη την οποία θα πρέπει κανείς να ανακαλύψει μόνος του προκειμένου να βρει κοινά σημεία με ανθρώπους τους οποίους δεν θα περίμενε ποτέ να γνωρίσει. Για τον Εϊμπραμς είναι επίσης ένας κόσμος μυστικών και ψεμάτων που μας περιβάλλουν αλλά και δυνάμεων που μας υπερβαίνουν. Πέρα όμως από καθετί άλλο ο «Πόλεμος των Αστρων» είναι «για ήρωες τους οποίους αγαπάς», όπως πολύ απλά το έθεσε. Είπε χαρακτηριστικά: «Την ώρα που καμία αμφιβολία δεν υπήρξε ποτέ για τις τεράστιες τεχνολογικές ευκαιρίες αυτού του κινηματογραφικού σχεδίου – οι κόσμοι στους οποίους ταξιδεύουμε, τα όντα που συναντάμε, τα όπλα, τα σκάφη και τα τοπία – καμία τέτοια ευκαιρία δεν θα είχε σημασία αν ο θεατής δεν είχε αγαπήσει τους ανθρώπους μέσα στα σκάφη, τους ανθρώπους που επιλέγουν να πολεμήσουν ή σε ορισμένες περιπτώσεις να δραπετεύσουν».
Συνσεναριογράφοι με τον Εϊμπραμς στη «Δύναμη ξυπνάει» είναι ο Μάικλ Αρντ και ο γνωστός σκηνοθέτης Λόρενς Κάσνταν («Η μεγάλη ανατριχίλα»), ενώ ο προϋπολογισμός της έβδομης «Star Wars» ταινίας ξεπέρασε τα 200 εκατ. δολάρια – ποσό τουλάχιστον αστρονομικό ακόμη και για τα σημερινά δεδομένα. Μιλώντας για χρήματα και «Πόλεμο των Αστρων», βρίσκεις νούμερα που σε κάνουν να τρίβεις τα μάτια σου. Αφήστε κατά μέρος τα έσοδα των ταινιών. Ως το 2007 μόνο τα gadgets που πουλάει το «Star Wars», όπως π.χ. το φωτόσπαθο του Σκαϊγουόκερ ή η μάσκα του Νταρθ Βέιντερ, έχουν φέρει έσοδα άνω των 20 δισ. δολαρίων!
Eνα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία της τελευταίας ταινίας (στην οποία τα ειδικά εφέ είναι περιορισμένα) είναι οι ήρωές της. Ο Εϊμπραμς επανέρχεται στα παλιά χρησιμοποιώντας πρόσωπα της πρώτης τριλογίας, τον Μαρκ Χάμιλ (Λουκ Σκαϊγουόκερ), τον Χάρισον Φορντ (Χαν Σόλο), την Κάρι Φίσερ (Πριγκίπισσα Λέια), αλλά συγχρόνως προσθέτει νέα που ενδεχομένως θα κρατήσουν ζωντανό τον μύθο στο μέλλον (και αν κρίνουμε από την ως σήμερα υποδοχή από τον κόσμο, το μέλλον είναι λαμπρό). Από τα νέα πρόσωπα πάντως ο Οσκαρ Αϊζακ υποδύεται έναν πιλότο της αντίστασης, ο Ανταμ Ντράιβερ έναν μασκοφόρο που παραπέμπει στον Νταρθ Βέιντερ και βέβαια η Ντέιζι Ρίντλεϊ, στον ρόλο της Ρέι, τη νέα ηγετική μορφή ενός γαλαξιακού πολέμου που δεν τελειώνει ποτέ…

πότε & πού:

Η ταινία «Star Wars: Η δύναμη ξυπνάει» προβάλλεται στις αίθουσες σε διανομή Feelgood Entertainment

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk