Τριάντα χρόνια κλείνουν εφέτος από τον θάνατο της ποιήτριας Λιλής Πατρικίου-Ιακωβίδη και η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών την τιμά με μια εκδήλωση με τη στήριξη του Ιδρύματος Κ. Παλαμά. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου στο κτίριο της ΕΕΛ με τη συμμετοχή αξιόλογων προσωπικοτήτων.

Η ποιήτρια Φαίδρα Ζαμπαθά-Παγουλάτου θα πλάσει το λογοτεχνικό πορτρέτο της Πατρικίου-Ιακωβίδη και η διδάκτρια Φιλολογίας Δέσποινα Δούκα θα αναφερθεί εκτενώς στην αλληλογραφία της με τον Κωστή Παλαμά, και η ποιήτρια Μαργαρίτα Φρονιμάδη-Ματάτση θα αναφερθεί στον ρόλο της ως μέντορα νέων λογοτεχνών.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι κ.κ. Κώστας Γ. Καρούσος, πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, ο ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Π. Δ. Μαστροδημήτρης εκ μέρους του Ιδρύματος Παλαμά και ο εγγονός της Λιλής Μιχ. Γ. Ιακωβίδης, καθηγητής στο London Business School.
Η Λιλή Πατρικίου-Ιακωβίδη πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα το 1918 με δημοσιεύσεις των ποιημάτων της στο «Νουμά», ένα περιοδικό στο οποίο αργότερα η ίδια έγινε συντάκτρια. Στη δεκαετία του 1920 η Πατρικίου-Ιακωβίδη συνεργάστηκε ως ανταποκρίτρια με την ελληνόφωνη εφημερίδα της Νέας Υόρκης «Εθνικός Κήρυξ» (από το 1927 ως το 1929), ενώ εργάστηκε επίσης στην Εθνική Βιβλιοθήκη και στη Βουλή των Ελλήνων.
Το 1941 η ποιήτρια τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο ποίησης για τη συλλογή «Κορυδαλλοί» και το 1957 τιμήθηκε για τη συλλογή της «Αναδρομή». Αργότερα, στη δεκαετία του 1970, της δόθηκε το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για τη συλλογή «Κοσμοείδωλα» (1973).
Η Πατρικίου-Ιακωβίδη ασχολήθηκε εκτενώς με το έργο του Κωστή Παλαμά, του οποίου υπήρξε μούσα και στενή φίλη. Ενδιαφέρουσα είδηση αποτελεί το γεγονός ότι η αλληλογραφία τους, που συμπεριλαμβάνει αξιοσημείωτα ερωτικά γράμματα, θα δημοσιευτεί από το Ιδρυμα Παλαμά το 2016.
Ανάμεσα στις ποικίλες δραστηριότητές της, η Λιλή Πατρικίου-Ιακωβίδη, από τις πιο σημαντικές παρουσίες της λογοτεχνικής Αθήνας, στήριξε νέες ποιήτριες, έγραψε έργα για το θέατρο καθώς επίσης και αξιόλογες φιλολογικές μελέτες, δοκίμια και προσωπογραφίες οικείων της: ανάμεσά τους ο Ηλίας Βενέζης, η Εύα Βλάμη και ο ζωγράφος Γεώργιος Ιακωβίδης (πατέρας του συζύγου της, ηθοποιού Μιχ. Ιακωβίδη).
Στην εκδήλωση της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών θα συμμετέχουν με παρεμβάσεις ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος και ο καθηγητής Πανεπιστημίου Νάπολης Ιταλίας Κωνσταντίνος Νίκας. Η ηθοποιός Μαρία Δημητρούκα θα απαγγείλει ποιήματα της Λιλής Πατρικίου-Ιακωβίδη, ενώ παράλληλα στον ίδιο χώρο θα λειτουργήσει και έκθεση με τα βιβλία της ποιήτριας.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 19.00 στην αίθουσα Μιχαήλ Αβέρωφ (Γενναδίου 8 και Ακαδημίας, 7ος όροφος), ενώ χορηγός επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ1 (Πρώτο Πρόγραμμα.)

HeliosPlus