Πού συναντήθηκαν Τσίπρας – Μητσοτάκης

Τι κι αν το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο το έφτιαξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά, όπως τα έφερε η ζωή, το ψήφισε ο Αλέξης Τσίπρας…

Πού συναντήθηκαν Τσίπρας – Μητσοτάκης | tovima.gr
Τι κι αν το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο το έφτιαξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά, όπως τα έφερε η ζωή, το ψήφισε ο Αλέξης Τσίπρας… Στους οικονομικούς κύκλους της πολιτικής σκηνής είναι κοινή η άποψη ότι πρόκειται για την πρώτη ουσιαστική αλλαγή στο Δημόσιο που έρχεται ύστερα από πέντε χρόνια οριζόντιων περικοπών των αμοιβών.
Αν διαβάσει κανείς προσεκτικά τις αλλαγές που επέρχονται στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων από την Πρωτοχρονιά, θα διαπιστώσει ότι αυτό που αποτυπώνεται είναι το ενιαίο μισθολόγιο να αποκαταστήσει μια εσωτερική δικαιοσύνη και (επιτέλους) ο απόφοιτος γυμνασίου να μην παίρνει την ίδια αμοιβή με τους νέους πτυχιούχους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
Οσο και να μην αρέσει σε κάποιους (κυρίως συνδικαλιστές) η κόκκινη γραμμή που τραβήχθηκε ανάμεσα στους αποφοίτους υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τους εργαζομένους πανεπιστημιακής ή ανώτερης εκπαίδευσης, είναι μια σημαντική αλλαγή. Εγινε ένα μεγάλο βήμα.
Το βασικό στοιχείο είναι ότι πέραν των συμβολικών αυξήσεων που δόθηκαν σε όλους όσοι βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης στη δημόσια διοίκηση – γενικοί διευθυντές, διευθυντές και προϊστάμενοι υπηρεσιών – πριμοδοτούνται οι αμοιβές των εργαζομένων υψηλού μορφωτικού επιπέδου μέσω της διαφορετικής ταχύτητας στην επαγγελματική τους εξέλιξη. Παράλληλα θα ανεβαίνουν κάθε δύο χρόνια ένα σκαλοπάτι στη μισθολογική κλίμακα όταν η ωρίμαση για τις υπόλοιπες κατηγορίες εργαζομένων θα γίνεται κάθε τρία χρόνια.
Μπορεί στην εργασιακή «ζούγκλα» του ιδιωτικού τομέα ειδικά αυτή την περίοδο της κρίσης τα πτυχία και μεταπτυχιακά να μην εισπράττουν την πραγματική τους αξία και ο κάτοχός τους να πρέπει να ιδρώσει πολύ για να ανέβει ένα σκαλοπάτι στην ιεραρχία της επιχείρησης στην οποία εργάζεται. Τουλάχιστον όμως οι νέοι που έχουν μεταπτυχιακούς ή και διδακτορικούς τίτλους σπουδών ή έχουν αποφοιτήσει από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και θα επιλέξουν το Δημόσιο για να κάνουν καριέρα, μαζί με τα υπέρ και τα κατά της επιλογής τους θα πρέπει να έχουν μια δίκαιη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη.
Είναι ώρα να αντιληφθούμε ότι και το Δημόσιο, το οποίο ήταν για πολλούς η βασική ή τουλάχιστον μία από τις αιτίες που βύθισαν τη χώρα στην κρίση, πρέπει να αρχίσει να αλλάζει. Αυτό θα γίνει μόνο με την προσέλκυση μορφωμένων και ικανών στελεχών με όρεξη για δουλειά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk