Ενα από τα πουλάκια που τελευταίως κατοικοεδρεύουν στην οδό Ηρώδου του Αττικού και παρατηρούν ποιοι μπαίνουν και ποιοι βγαίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου μου είπε ότι προχθές, όταν ψηφίζονταν στη Βουλή τα προαπαιτούμενα, πέρασε την πύλη του πρωθυπουργικού γραφείου ο υπουργός Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής (στη φωτογραφία με τον Πρωθυπουργό). Ε, καλά, θα πείτε, τι το παράξενο ο Πρωθυπουργός να συναντήσει τον πρώτο τη τάξει υπουργό του μαζί με τους συνεργάτες του; Εκείνο που ίσως έχει ενδιαφέρον είναι ότι πρώτον η συνάντηση αυτή δεν ανακοινώθηκε, ο υπουργός μπήκε από την πίσω πόρτα και δεύτερον, το αντικείμενο της συζήτησης. Μου λένε λοιπόν ότι το κύριο θέμα ήταν η αναθεώρηση του Συντάγματος και η τροποποίηση του εκλογικού νόμου. Η συζήτηση διήρκεσε αρκετή ώρα και σε αυτήν έπεσαν στο τραπέζι πολλές προτάσεις, αλλά και πρωθυπουργικές οδηγίες προς τον υπουργό του. Για παράδειγμα, ο Αλ. Τσίπρας θέλει να περάσει την απλή αναλογική, αλλά δεν ξέρει πώς, γιατί, όπως ειπώθηκε, φοβάται μήπως δεν είναι δυνατόν με αυτήν να υπάρξουν βιώσιμες κυβερνήσεις. Θέλει να μειώσει το μπόνους των 50 εδρών, αλλά δεν θέλει να το αφαιρέσει τελείως και έπεσε η πρόταση να μειωθεί στις 20. Ενα από τα σενάρια που συζητήθηκαν είναι η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών και η καθιέρωση ενός μεικτού συστήματος λίστας και σταυρού. Επιπλέον, ειπώθηκε ότι θα πρέπει να μειωθεί το πλαφόν εισδοχής στη Βουλή από 3% στο 2%, ώστε να μπορούν να μπαίνουν και μικρότερα κόμματα, αλλά το καλύτερο σας το άφησα για το τέλος.
nnn
Ειπώθηκε ότι ο εκλογικός νόμος από μόνος του δεν θα αλλάξει και πολλά πράγματα, αν δεν συνδυαστεί με την αναθεώρηση του Συντάγματος. Η συζήτηση για την αναθεώρηση θα πρέπει να αρχίσει αμέσως μετά το Πάσχα και δόθηκαν οδηγίες να εξεταστεί η περίπτωση της καθιέρωσης του γαλλικού πολιτικού συστήματος. Να ενισχυθούν δηλαδή οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας, να εκλέγεται απευθείας από τον λαό, ο οποίος εν συνεχεία θα μπορεί να διορίζει τον πρωθυπουργό. Με δυο λόγια, το πολίτευμα από προεδρευομένη δημοκρατία να μετατραπεί σε προεδρική δημοκρατία. Για να υπάρξει όμως αυτή η ριζική αλλαγή αποφασίστηκε να συνδυασθεί με την κατάλληλη προετοιμασία βουλευτών, αλλά και του κόσμου. Ετσι, θα γίνει η απαραίτητη διαβούλευση η οποία θα διαρκέσει περίπου, όπως έλεγε ο κ. Κουρουμπλής, ένα εξάμηνο. Ωστε όλοι να εκφράσουν τις απόψεις τους, αλλά την τελική απόφαση θα πάρει η κυβέρνηση.


Ο Λάκης, ο σαλτιμπάγκος και ο Αδωνις

Αρχισε για τα καλά, όπως φαίνεται, ο Λάκης Λαζόπουλος τις παρεμβάσεις του στη ΝΔ. Δεν επιτίθεται μόνο συστηματικά φραστικά εναντίον και των τεσσάρων υποψηφίων και κυρίως των πρώην προέδρων της ΝΔ (πλην του Κ. Καραμανλή) αλλά και… «καρφώνει». Και μάλιστα «καρφώνει» «γαλάζια» στελέχη που είχαν την τύχη ή την ατυχία να παραστούν σε μία από τις δύο πρεμιέρες του. Σαν να θέλει να ποινικοποιήσει πολιτικά την παρακολούθηση ενός θεατρικού έργου, στο οποίο βεβαίως ο ίδιος πρωταγωνιστεί και που οι πολιτικές προτιμήσεις του είναι δεδομένες. Χωρίς να υπάρχει κανένας ιδιαίτερος λόγος, μόνο και μόνο επειδή πληροφορήθηκε ότι ο Αδωνις Γεωργιάδης ήταν έτοιμος να «μπουκάρει» σε απευθείας μετάδοση στο θέατρο Βέμπο, «κάρφωσε» την Ολγα Κεφαλογιάννη, ότι και αυτή παρακολούθησε την παράστασή του, όπως την είχαν παρακολουθήσει οι Ευ. Στυλιανίδης και Σάκης Ιωαννίδης (της ΟΝΝΕΔ). Για ποιον λόγο άραγε το έκανε αυτό; Προφανώς για να συνεχιστεί η ανακατωσούρα ή ο εμφύλιος πόλεμος στο «γαλάζιο» στρατόπεδο επειδή ο κ. Στυλιανίδης είχε στο θέατρο συνομιλία με τον Πρωθυπουργό; Υπάρχει άλλος λόγος; Ο Λάκης, με πονηρό τρόπο, δεν είπε όλη την αλήθεια. Μου λένε ότι όντως η Ολγα Κεφαλογιάννη πήγε να παρακολουθήσει την παράσταση «Θεέ μου, τι σου κάναμε», αλλά με μια μικρή διαφορά. Πήγε (προσκεκλημένη του Λαζόπουλου) στην πρώτη πρεμιέρα. Σε αυτήν που δεν ήταν ούτε ο Πρωθυπουργός ούτε το μισό Υπουργικό Συμβούλιο.
nnn
Στο «γαλάζιο» στρατόπεδο δεν υπήρξε, όπως θα περίμενε κανείς, μεγάλη αντίδραση για τους χαρακτηρισμούς του Λάκη κατά των υποψηφίων προέδρων του κόμματος, ορισμένων «γαλάζιων» στελεχών και του Αντ. Σαμαρά. Και τούτο οφείλεται στην εσωκομματική διαμάχη η οποία εντάθηκε εν όψει των εκλογών της Κυριακής. Θέλετε ορισμένα παραδείγματα; Η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου είπε ότι ο Αδωνις δεν έπρεπε να πάει στο στούντιο να ζητήσει εξηγήσεις επειδή τον έβριζε ο Λάκης. Το ίδιο έλεγε και ο (καραμανλικός) Ευ. Στυλιανίδης. Η Ντόρα Μπακογιάννη αντί να απαντήσει στον Λάκη (για όσα της είπε για την προφορά της στη λέξη Σένγκεν), προτίμησε να του στείλει ένα κουτί… σοκολατάκια. Ο Κυρ. Μητσοτάκης ούτε καν ασχολήθηκε. Και η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη έλεγε σε συντρόφους της στη Βουλή «καλά του έκανε ο Λάκης του Αδωνη».
nnn
Αυτή που αντέδρασε ίσως πιο έντονα για τα όσα ανέφερε για αυτήν ο Λάκης κατά τη διάρκεια της εκπομπής του ήταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Τον χαρακτήρισε μέσα από τα social media «αυλικό και σαλτιμπάγκο». Συγκεκριμένα έγραψε: «Αλλο καλλιτέχνης, άλλο αυλικός, άλλο κωμικός, άλλο σαλτιμπάγκος και άλλο γελωτοποιός της εξουσίας». Και δεν ξέχασε βεβαίως να ρίξει και το «καρφί» της: «Ομως η τέχνη δεν πληρώνει κότερα». Και αυτοί που έπρεπε να καταλάβουν, κατάλαβαν.

Οι υπουργοί της φαμίλιας Πετραλιά

Ισως πολλοί να μην το είχατε προσέξει αλλά το ημερολόγιο που έδωσε ως προσφορά «Το Βήμα της Κυριακής», έκρυβε στις σελίδες του μια ημερομηνία και ένα μεγάλο οικογενειακό και πολιτικό γεγονός. Στις 25/7/ 1929 ιδρύεται οργανωμένα ο τουρισμός στην Ελλάδα και πρώτος γενικός γραμματέας Τουρισμού τοποθετείται ο Θάνος Πετραλιάς. Η τοποθέτησή του γίνεται αξιοκρατικά καθ΄ότι ο Θάνος Πετραλιάς, σπουδαγμένος στην Αγγλία και στην Ελβετία, επέμενε ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να αξιοποιήσει τους αρχαιολογικούς της χώρους, τα μουσεία της, τις μητροπόλεις της ώστε «να αναπτυχθεί ο τουρισμός και εις την χώρα μας αλλά και εις την Εσπερία», όπως με αρκετή δόση διορατικότητας έγραφε. Αλλά ποίος είναι ο Θάνος Πετραλιάς; Είναι ο παππούς της Φάνης Πάλλη – Πετραλιά και ιδού τώρα κάποιες εκπληκτικές συμπτώσεις. Η Φάνη Πετραλιά, τακτοποιώντας το πλούσιο αρχείο της ανακάλυψε ότι πέρασε απ΄όλα τα υπουργεία από τα οποία πέρασαν οι πρόγονοί της, δηλαδή ο παππούς της (Θάνος) και ο πατέρας της (Επαμεινώνδας). Συγκεκριμένα ο πατέρας της ήταν γενικός γραμματέας Αθλητισμού. Η Φάνη χρημάτισε υφυπουργός Αθλητισμού και μάλιστα δύο φορές. Ο πατέρας της ήταν επίσης γενικός γραμματέας Πρόνοιας (εκ των ιδρυτών μάλιστα των ΠΙΚΠΑ), η Φάνη είχε χρηματίσει υφυπουργός Πρόνοιας. Ο παππούς της ήταν πρώτος γενικός γραμματέας Τουρισμού, η Φάνη χρημάτισε από τον Φεβρουάριο του 2006 υπουργός Τουρισμού. Είναι αυτό που λέμε στην καθομιλουμένη «το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει».


Το παράπονο του κ. Φούχτελ

Δεν μπορεί να έρθει στην Ελλάδα, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν αναπολεί. Ο λόγος για τον ειδικό απεσταλμένο της κυρίας Μέρκελ στην Ελλάδα Γιοακίμ Φούχτελ (ή… «Φούχτελος», όπως τον αποκαλούσε η γερμανίδα καγκελάριος), ο οποίος το τελευταίο διάστημα δέχεται στο γραφείο του στο Βερολίνο όλο και περισσότερους Ελληνες. Περιφερειακούς συμβούλους, δημοτικούς συμβούλους, δημάρχους και μόλις χθες τέσσερις γαλάζιους βουλευτές. Με αυξημένες αρμοδιότητες και αυξημένα από την Καγκελαρία κονδύλια για την Επενδυτική Τράπεζα, ο κ. Φούχτελ με τη θέα ελλήνων αξιωματούχων, το πρώτο πράγμα που εκφράζει είναι το ενδιαφέρον του για τον ελληνικό λαό και πόσο βοήθησε στην οικονομική κρίση η κυρία Μέρκελ. Παρέθεσε λοιπόν πρόγευμα στους γαλάζιους Ι. Κεφαλογιάννη, Χρ. Κέλλα, Γ. Κουμουτσάκο και Μαρία Αντωνίου (όχι σπουδαία πράγματα, απλώς κάτι φρυγανιές, μαρμελάδες, γιαούρτι, τυριά και μπόλικο καφέ) και τους εξέφρασε το μοναδικό του παράπονο. Τόσο καιρό δούλεψε για την Ελλάδα και σχεδόν τίποτα δεν προχώρησε, παρά μόνον μία γεννήτρια στο Ηράκλειο, η οποία, όπως είπε, θα παράγει ενέργεια από την κίνηση των κυμάτων.


Η πρώτη εκποίηση δια χειρός Φίλη

Στο σφυρί βγάζει το πανάκριβο υπουργικό γραφείο του («δια χειρός Βαράγκη») αξίας 130.000 ευρώ ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, το οποίο, όπως λέει «ως προλετάριος δεν μπορεί να έχει τόσο ακριβό γραφείο». Η αλήθεια είναι ότι ουδέποτε συμπάθησε το γραφείο αυτό το οποίο κληρονόμησε από προκατόχους του. Τιμή εκκίνησης 60.000 ευρώ: «Οποιος τα δώσει πρώτος το πήρε» αναφέρει υποσχόμενος παράλληλα ότι τα χρήματα που θα συγκεντρώσει θα τα χορηγήσει στα σχολεία με μαθητές με ειδικές ανάγκες (για να έχουν θέρμανση).

Κουραμπιέδες σε καιρό κρίσης

Είθισται κάθε χρόνο τέτοια εποχή η Ντόρα Μπακογιάννη να παρασκευάζει χειροποίητους κουραμπιέδες -μπουκιές (με συνταγή της μητέρας της) να τους διαμορφώνει σε χριστουγεννιάτικο δένδρο και να τους προσφέρει. Ρώτησαν λοιπόν την Ντόρα εάν θα φτιάξει και εφέτος κουραμπιέδες και ιδού η απάντηση που εισέπραξαν: «Εχει ακριβύνει η ζάχαρη, έχουν ακριβύνει τα αμύγδαλα, θα το σκεφτώ εάν θα κάνω εφέτος κουραμπιέδες».

HeliosPlus