Δύο μέτρα, δύο σταθμά

Η δημοκρατία έχει μια βασική λογική: δεν δέχεται δύο μέτρα και δύο σταθμά. Διότι στη δημοκρατία δεν υπάρχει επίσημη ιδεολογία ούτε μοναδική αλήθεια.

Δύο μέτρα, δύο σταθμά | tovima.gr
Η δημοκρατία έχει μια βασική λογική: δεν δέχεται δύο μέτρα και δύο σταθμά. Διότι στη δημοκρατία δεν υπάρχει επίσημη ιδεολογία ούτε μοναδική αλήθεια.
Ως εκ τούτου όλες οι απόψεις ισούνται και εκφράζονται με τον ίδιο βαθμό ελευθερίας και ανοχής, ακόμη και αν δεν συμφωνούμε όλοι σε αυτές.
Για να μπορούν όμως να εκφράζονται ελεύθερα και ανεμπόδιστα, τότε οφείλουν οι φορείς τους να χαίρουν πλήρους ισηγορίας. Μπορούν, δηλαδή, να αμφισβητηθούν οι απόψεις αλλά όχι η νομιμοποίηση εκείνων που τις διατυπώνουν.
Τα είπα; Τα είπα. Πάμε παρακάτω, διότι οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους.
Είναι απαράδεκτο να διώκεται ποινικά ο ιστορικός Χάιντς Ρίχτερ για όσα υποστήριξε σε ένα βιβλίο. Και είναι εξίσου απαράδεκτο να στοχοποιούνται και να προπηλακίζονται από μια αρρωστημένη εθνικοφροσύνη έλληνες ιστορικοί όπως ο Αντώνης Λιάκος και η Μαρία Ρεπούση.
Για τους ίδιους λόγους όμως είναι απαράδεκτη και αδιανόητη η επίθεση που εξαπολύθηκε από μια φανατισμένη ιστορική αριστεροφροσύνη εναντίον του Σ. Καλύβα και του Ν. Μαραντζίδη.
Η κατεδάφιση των στερεοτύπων είναι θεμιτή και επιβεβλημένη επιστημονική επιδίωξη – είτε μιλούμε για «εθνικά» είτε για «αριστερά» στερεότυπα. Ως γνωστόν και από επιστημονική άποψη, η βλακεία δεν έχει πατρίδα ούτε κόμμα.
Το ζήτημα φυσικά δεν αφορά μόνο την Ιστορία αλλά συνολικά τον δημόσιο διάλογο.
Ο Ν. Φίλης, π.χ., δικαιούται να διατυπώνει όποιες απόψεις θέλει για τη μοίρα των Ποντίων χωρίς να κινδυνεύει με λιντσάρισμα από τους οπαδούς της εθνικής αλήθειας.
Ακριβώς όπως η Σώτη Τριανταφύλλου έχει το δικαίωμα να διατυπώνει τη γνώμη της για το Ισλάμ χωρίς να απειλείται με διασυρμό από τους φίλους του Φίλη.
Δεν υπάρχουν θεμιτές ή μη θεμιτές απόψεις. Υπάρχουν απλώς απόψεις που κρίνονται – και κόσμια, παρακαλώ…
Θα μου πείτε ότι ο φανατισμός και η μισαλλοδοξία είναι κακοί σύμβουλοι. Συμφωνώ. Θα προσέθετα όμως ότι ακόμη χειρότεροι σύμβουλοι είναι οι βεβαιότητες και αυτές είναι συνήθως εθνικής ή πολιτικής προέλευσης.
Δυστυχώς η Δεξιά (στο όνομα του έθνους) και η Αριστερά (στο όνομα του δίκιου) έχουν μακρά παράδοση διώξεων, δυσανεξίας και φρονηματισμού.
Αλλά τώρα πια ζούμε σε δημοκρατία και στον 21ο αιώνα. Θεωρητικά οι πάσης φύσεως διαφορές επί όλων των θεμάτων μπορούν να επιλύονται με διάλογο και επιχειρήματα.
Ελπίζω. Αλλά δεν είμαι βέβαιος!..

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
  • Πάσχα στο χωριό; Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, η κυρία Κοτανίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος το Πάσχα ίσως να... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
  • Ταπεινά τσιπς αντί για χαβιάρι… Οι προμήθειες στη βίλα καταστράφηκαν από τις διακοπές ρεύματος και η snob, κακομαθημένη οικοδέσποινα αναγκάστηκε, για να χορτάσει την...
Helios Kiosk