Ανόρθωση του δημόσιου συστήματος

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης. Μετά τη διάλυση του δημόσιου συστήματος με τον νόμο 4238/14 Γεωργιάδη

Ανόρθωση του δημόσιου συστήματος | tovima.gr
Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης. Μετά τη διάλυση του δημόσιου συστήματος με τον νόμο 4238/14 Γεωργιάδη, καλείται η κυβέρνηση να ανορθώσει ένα σύστημα τραυματισμένο, ερειπωμένο και πλήρως αποπροσανατολισμένο από τον στόχο του.
Περισσότερο από κάθε άλλη εποχή εμφανίζεται σήμερα μια έντονη και δυναμική αντιπαράθεση μεταξύ δύο πόλων αλληλοσυγκρουόμενων που «φιλοδοξούν» να αναλάβουν δράση στο πεδίο της ΠΦΥ. Από τη μια πλευρά ο κρατικοδίαιτος μεγαλοϊδιωτικός τομέας και από την άλλη ο γνήσιος δημόσιος τομέας. Η σύγκρουση των δύο αντιπάλων θα γίνει μέσα στο υπουργείο Υγείας – χωρίς να αποκλείεται να μεταφέρεται και στους δρόμους από την πλευρά των εργαζομένων -, με την ηγεσία του υπουργείου να διαλέγει τον νικητή.
Στο ερώτημα γιατί οι μονάδες υγείας έχουν αφεθεί σε πλήρη μαρασμό η απάντηση είναι απλή. Τα τελευταία χρόνια ζήσαμε την εισβολή εν μέσω κρίσης του νεοφιλελεύθερου δόγματος που σε συνεργασία με τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα εισβάλλει καθημερινά και καταλύει ό,τι βρει μπροστά του. Αυτή ήταν και συνειδητή πολιτική επιλογή των κυβερνήσεων ΝΔ – ΠαΣοΚ. Η Υγεία δεν αποτέλεσε την εξαίρεση. Μια δημόσια δομή απαξιώνεται και φθείρεται για να πουληθεί ή για να καταργηθεί.
Στην περίπτωση του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας η κατάσταση εξελίχθηκε έτσι ώστε οι κρατικοί πόροι να πηγαίνουν απευθείας στα μεγάλα συμφέροντα. Οι χρήστες υγείας σε ποσοστό 95% αναγκάζονται να κάνουν τις εξετάσεις τους σε ιδιωτικούς φορείς πληρώνοντας 15% επί της αξίας, ενώ στις κρατικές μονάδες είναι δωρεάν. Μελέτες σοβαρές έχουν καταδείξει ότι το κόστος και η ποιότητα των εξετάσεων στα δημόσια εργαστήρια είναι σε επίπεδα ανταγωνιστικά. Ο κρατικός προϋπολογισμός θα είχε πολλαπλά οφέλη αν ενισχύονταν άμεσα τα εργαστήρια.
Από την άλλη πλευρά, οι μεγάλοι όμιλοι υγείας εν μέσω κρίσης είναι όχι μόνο βιώσιμοι αλλά και αναπτυσσόμενοι. Η αναρχία που επέβαλε ο νόμος 3919/2011 για τη «δήθεν» απελευθέρωση του ιατρικού επαγγέλματος αποτελεί την ταφόπλακα ενός συστήματος υγείας και είναι καιρός να αναθεωρηθεί και πολλές διατάξεις του να καταργηθούν.
Το δημόσιο σύστημα χρειάζεται πολιτική παρέμβαση ώστε να αποτελέσει πρότυπο λειτουργικότητας και αποτελεσματικότητας. Χρειάζεται προσλήψεις προσωπικού, ενίσχυση των εργαστηριακών μονάδων, καλύτερη οργάνωση, αγνόηση της γραφειοκρατίας και σεβασμό στους κατοίκους της χώρας. Οι χρήστες υγείας να έχουν δικαίωμα στη δωρεάν πρόσβαση. Χρειάζεται η υλοποίηση ενός οράματος νέου με χαρακτηριστικά βιώσιμα και ρεαλιστικά.
Χρειάζεται ένα ισχυρό ανάχωμα που η κυβέρνηση πρέπει να οχυρώσει άμεσα μαζί με τους εργαζομένους. Απομένει να δούμε στην πράξη τις άμεσες ενέργειές της.
Ο κ. Παναγιώτης Ψυχάρης είναι πρόεδρος του ΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ Αττικής.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Στο Πόρτο – Beverly – Χέλι… Ο κολεξιονέρ Γκαλάτσι-Γκαλάτσι λέει ότι αυτό εδώ θα είναι το καλοκαίρι των ολόχρυσων, άκρως εντυπωσιακών πλωτών βασιλείων, των ελικοπτέρων... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk