Ζαχαρίας Πιπερίδης: «Eφυγε» ένας ικανός και ευαίσθητος μάνατζερ

Για τον ΟΤΕ ο Ζαχαρίας Πιπερίδης είναι αναντικατάστατος. Και για την ελληνική επιχειρηματική αγορά η απώλεια ενός από τα ικανότερα της στελέχη, με διεθνείς περγαμηνές, είναι μεγάλη.

Για τον ΟΤΕ ο Ζαχαρίας Πιπερίδης είναι αναντικατάστατος. Και για την ελληνική επιχειρηματική αγορά η απώλεια ενός από τα ικανότερα της στελέχη, με διεθνείς περγαμηνές, είναι μεγάλη.

Ο Ζαχαρίας Πιπερίδης, Chief Operating Officer του ομίλου ΟΤΕ, ήταν μέσα στην καρδιά όλων των ανθρώπων του Οργανισμού και της αγοράς. Εκεί που θα παραμείνει. Αυτό δείχνει και η νέα υποτροφία COSMOTE που αποφάσισε να καθιερώσει στη μνήμη του διακεκριμένου στελέχους ο Μιχάλης Τσαμάζ, για παιδιά που σπουδάζουν μηχανικοί, όπως ο Ζαχαρίας.

Ενας ικανότατος μάνατζερ, ένας άνθρωπος με ευρεία γνώση του αντικειμένου του, ένα πολυσχιδές, δυνατό μυαλό. Συνέβαλε τα μέγιστα στον μετασχηματισμό του ΟΤΕ σε μια σύγχρονη εταιρεία και στη διάθεση σύγχρονων προϊόντων και υπηρεσιών που έκαναν τη διαφορά για τους πελάτες του Οργανισμού και ανέπτυξαν την αγορά των τηλεπικοινωνιών στο σύνολό της.

Ξεκάθαρες θέσεις
Οι θέσεις του για την αγορά και τη θέση του OTE σε αυτήν ήταν ξεκάθαρες στον ανταγωνισμό και στη ρυθμιστική αρχή. «Ο ΟΤΕ ποτέ δεν ζήτησε εξαίρεση από τη ρύθμιση αλλά μια δίκαιη και διαφανή ρύθμιση» τόνιζε προς πάσα κατεύθυνση. Υποστήριζε με θέρμη την ανάπτυξη των νέων δικτύων στη χώρα, δίνοντας έμφαση στις υποδομές του ΟΤΕ με το VDSL, όπως και στη συνδρομητική τηλεόραση με τον OTE TV.

Αυτό όμως που τον ξεχώριζε ήταν ο χαρακτήρας, το χαμόγελο και η καρδιά του, και ας ήταν αυτή που τον «πρόδωσε». Ηταν μόλις 47 ετών. Οποιος όμως τον γνώριζε και μοιραζόταν έστω και τις ελάχιστες αξίες μαζί του ήταν «καταδικασμένος» να τον αγαπήσει.

Ο προσιτός, φιλικός, ακέραιος, ευαίσθητος μάνατζερ. Σεμνός και μετριόφρονας, αλλά όχι αδύναμος. Ντροπαλός όταν έπαιρνε συγχαρητήρια για τα επιτεύγματά του. Στοιχεία που πολλές φορές «θυσιάζονται» στον βωμό της καριέρας, της ανέλιξης, του ανταγωνισμού. Οχι για τον Ζακ, όπως τον αποκαλούσαν όλοι στον ΟΤΕ αλλά και στην αγορά. Οχι για τον Ζακ με την καριέρα στη Γερμανία, με τους έξι μήνες ως προσωρινού επικεφαλής της T-Mobile Πολωνίας και όσα ακόμη μεγαλύτερα θα ακολουθούσαν στην καριέρα του.

«Ανθρωπος»

Ο Ζαχαρίας έλεγε συχνά – το πίστευε και το εφάρμοζε – πως τα αποτελέσματα τα φέρνουν οι καλές ομάδες και όλοι όσοι συνεργάστηκαν μαζί του, υφιστάμενοι και ομόλογοι εντός και εκτός ΟΤΕ, του το αναγνώριζαν. Με το ίδιο πάθος που ο ίδιος αναγνώριζε την ατομική συνεισφορά και αναδείκνυε ανθρώπους, έχοντας πάντοτε έναν καλό λόγο να πει. Σε ό,τι είχε να κάνει με ανθρώπους δεν ήταν ποτέ βιαστικός και έβρισκε πάντοτε χρόνο να πει τη γνώμη του και να συμβουλέψει. Οι άνθρωποί του λένε πως ο Ζαχαρίας ήταν «Ανθρωπος» με το «Α» κεφαλαίο.

Η απώλειά του συγκλόνισε τον κόσμο του ΟΤΕ και των τηλεπικοινωνιών, καθώς υπήρξε στέλεχος στη Vodafone και στη Wind. Οι ιστορίες και οι αναμνήσεις κρατούν ζωντανό τον Ζακ. Το 1994 ξεκίνησε την καριέρα του στην κινητή τηλεφωνία από τη Vodafone. Εκεί γνωρίστηκε με τον Μιχάλη Τσαμάζ, ο οποίος τον Νοέμβριο του 2007 τον έφερε «μεταγραφή» από τη Wind στην Cosmote τότε, στη θέση του γενικού εμπορικού διευθυντή.

Είχε προηγηθεί το 2004 η θέση του ως εμπορικού διευθυντή στην OTE Investments και έναν χρόνο μετά η ανάληψη των καθηκόντων του γενικού διευθυντή δικτύου της Wind Hellas. Οι αδιαμφισβήτητες ικανότητες του Ζακ τον έφεραν στη θέση του εκτελεστικού γενικού διευθυντή ομίλου ΟΤΕ τον Φεβρουάριο του 2011.

Στον επικήδειο που εκφώνησε ο Μιχάλης Τσαμάζ περιέγραψε τον άνθρωπο που ξεχωρίζει, τον επιφανή άνθρωπου που αφήνει το σημάδι του στους υπόλοιπους. Ο Ζαχαρίας ήταν ένας τέτοιος άνθρωπος.

«Εύστροφος, οραματιστής, με καθαρό μυαλό και υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη. Εμπαινε στη θέση των άλλων. Καταλάβαινε τις ανάγκες τους. Μπορούσες να βασιστείς πάνω του. Οταν μιλούσε, είχε κάτι να πει και όλοι επιζητούσαν να τον ακούσουν. Ενας επιμελής μαθητής και ταυτόχρονα ένας υπεύθυνος μέντορας» είπε στο «καλό κατευόδιο» με σπασμένη φωνή ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ.

«Βαρύ» βιογραφικό
Η διεθνής εμπειρία του και το «βαρύ» βιογραφικό του δεν πέρασαν απαρατήρητα από την Deutsche Telekom, η οποία όχι μόνο δέχθηκε να αναδείξει τον Ζακ στην Ελλάδα, αλλά και να τον αξιοποιήσει ως interim CEO στην Πολωνία, σε μια κρίσιμη και μεταβατική περίοδο για τη θυγατρική της στη χώρα. Ο Πιπερίδης είχε εργαστεί εξάλλου ως διευθυντικό στέλεχος στις εταιρείες O2 στη Γερμανία, στον OTE International (Ελλάδα – Βαλκάνια) και στη Rom Telecom.

Ο Ζαχαρίας Πιπερίδης γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα και υπηρέτησε τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών περισσότερα από 20 χρόνια. Ηταν Chief Operating Officer του ομίλου ΟΤΕ από τον Φεβρουάριο του 2011 και γενικός εμπορικός διευθυντής της COSMOTE από τον Νοέμβριο του 2007.


Προσωπικές ιστορίες
«Και με το μυαλό και με την καρδιά…»
Ο Ζακ του ΟΤΕ, των τηλεπικοινωνιών και της οικογένειας μοιραζόταν συχνά προσωπικές ιστορίες με φίλους και συνεργάτες. Λάτρευε την οικογένειά του, της ήταν αφοσιωμένος, γι’ αυτό και τα Σαββατοκύριακα ουδείς τον καλούσε στο κινητό για θέμα δουλειάς, εκτός και αν ήταν μεγάλη ανάγκη. Μία από αυτές την είχε μοιραστεί με δημοσιογράφο, όταν έβαλε έναν «γρίφο» κάποια στιγμή στον γιο του: Τι έχει μεγαλύτερη αξία για σένα, η καλή καρδιά ή το καλό μυαλό; Οταν ο νεαρός Πιπερίδης απάντησε «το μυαλό», ο πατέρας του τού αντιγύρισε «καλά μυαλά υπάρχουν πολλά, καλές καρδιές όχι…». Η εφηβική απάντηση ήρθε σαν… ριπή: «Δηλαδή εσύ, μπαμπά, με την καρδιά σου πέτυχες αυτό που είσαι και όχι με το μυαλό σου;» και ο στοργικός Ζαχαρίας βρήκε την ευκαιρία να περάσει το μήνυμα που ήθελε στον γιο του: «Και με το μυαλό και με την καρδιά. Και εύχομαι να έρθει η ώρα που κάποιος θα σε ρωτήσει τι είχες τον Ζαχαρία Πιπερίδη και αφού απαντήσεις να σου πει «ήταν πολύ καλός άνθρωπος…»».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk