Φοροαπαλλαγές μόνο μέσω e-συναλλαγών

Κανένας κωδικός της φορολογικής δήλωσης δεν θα συμπληρώνεται και δεν θα αναγνωρίζεται από την Εφορία αν τα ποσά που αναγράφονται σε αυτόν δεν έχουν προκύψει μέσω τραπεζικών συναλλαγών

Κανένας κωδικός της φορολογικής δήλωσης δεν θα συμπληρώνεται και δεν θα αναγνωρίζεται από την Εφορία αν τα ποσά που αναγράφονται σε αυτόν δεν έχουν προκύψει μέσω τραπεζικών συναλλαγών, δηλαδή μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας ή μέσω μεταφοράς από λογαριασμό σε λογαριασμό.
Το εν λόγω σχέδιο επεξεργάζεται ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης με στόχο, όπως ο ίδιος αναφέρει στο «Βήμα», «να περιοριστούν στο ελάχιστο η φοροδιαφυγή και η παρουσία του μαύρου χρήματος στην οικονομία».
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αναμένεται να φέρει άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο για τα αδήλωτα εισοδήματα με στόχο να επιστρέψουν στην Ελλάδα ή να βγουν από τα σεντούκια χρήματα που είναι προϊόν φοροδιαφυγής. Ουσιαστικά με το νομοσχέδιο για τα αδήλωτα εισοδήματα θα δοθεί μια τελευταία ευκαιρία σε όσους έχουν μαύρο χρήμα να το δηλώσουν και να μπορούν μετά να το κάνουν ό,τι θέλουν χωρίς να κινδυνεύουν όχι μόνο να φορολογηθούν αλλά και να τους ασκηθούν διώξεις και να τους επιβληθούν πρόστιμα και προσαυξήσεις.
Ελαφρύνσεις


Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, «η αύξηση των εσόδων θα δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να προχωρήσει μελλοντικά σε φορολογικές ελαφρύνσεις, καθώς θα διευρυνθεί η φορολογική βάση και θα μπορεί το κράτος να εισπράττει λιγότερα από περισσότερους».
Μεταξύ των δαπανών και των εισοδημάτων που θα αναγνωρίζει η Εφορία μόνο αν γίνονται μέσω τραπεζών (πλαστικό χρήμα, μεταφορά κ.τ.λ.) είναι οι ιατρικές δαπάνες, το ενοίκιο κύριας κατοικίας ή παιδιών που σπουδάζουν, οι επαγγελματικές δαπάνες, οι πάσης φύσεως αποδείξεις για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου, η αγορά αυτοκινήτου, η αγορά ακινήτου, οι δωρεές κ.τ.λ.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη για τα εφετινά εισοδήματα που θα δηλωθούν το 2016 οι φορολογούμενοι, αν και μάζευαν όλον τον χρόνο αποδείξεις δαπανών, δεν θα χρειαστεί να τις αναγράψουν στη φορολογική δήλωσή τους για να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο των 9.550 ευρώ, δηλαδή να τύχουν έκπτωσης φόρου 2.100 ευρώ. Ο κωδικός 049 θα καταργηθεί για εφέτος και θα επανέλθει για τα εισοδήματα του 2016.
Ωστόσο, για να εξασφαλίσει για το επόμενο έτος ο φορολογούμενος αφορολόγητο και μείωση φόρου θα πρέπει όλες οι αποδείξεις που θα συγκεντρώσει να προέρχονται από πληρωμή με πλαστικό χρήμα ή πληρωμή σε τραπεζικό λογαριασμό (απευθείας ή με μεταφορά).
Οι δαπάνες


Το ίδιο θα ισχύσει για οποιαδήποτε δαπάνη του φορολογουμένου είτε αυτή αφορά μείωση φόρου, όπως π.χ. τις ιατρικές, ή τεκμήρια ή «πόθεν έσχες» (αγορά αυτοκινήτου, ακινήτου, ακριβών αντικειμένων κ.τ.λ.)
Παράλληλα με την υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές, το υπουργείο Οικονομικών μελετά να καθιερώσει κίνητρα στους πολίτες ώστε να ζητούν σε κάθε περίπτωση αποδείξεις. Μεταξύ αυτών είναι η έκπτωση φόρου, οι κληρώσεις, η επιστροφή μέρους των χρημάτων που έχουν ξοδέψει με τη μορφή μπόνους κ.τ.λ. Για τις επιχειρήσεις που θα πωλούν προϊόντα και υπηρεσίες μέσω συσκευών POS θα ισχύσει ο λογαριασμός στον οποίο μπαίνουν τα χρήματα από τις πιστωτικές ή τις χρεωστικές κάρτες να είναι ακατάσχετος.


Αδήλωτα εισοδήματα
«Ελάτε σ’ εμάς προτού έρθουμε εμείς»

Ενα από τα πιο σημαντικά νομοσχέδια που πρόκειται να έρθουν τις επόμενες ημέρες στη Βουλή έχει να κάνει με τα αδήλωτα εισοδήματα και τα κίνητρα που θα δοθούν για να επιστραφεί στις τράπεζες και στην Ελλάδα «μαύρο» χρήμα προϊόν φοροδιαφυγής.
Στα χέρια του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Αλεξιάδη βρίσκεται ένα διαφημιστικό φυλλάδιο της υπηρεσίας καταπολέμησης φοροδιαφυγής του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία απευθύνεται στους πολίτες με την προειδοποίηση: «Come to us before we come to you» (Ελάτε σ’ εμάς προτού έρθουμε εμείς σ’ εσάς).
Σύμφωνα με το σχέδιο θα δοθεί στους φορολογουμένους η δυνατότητα να δηλώσουν ηλεκτρονικά εισοδήματα που ποτέ δεν έχουν εμφανίσει στην Εφορία επιλέγοντας τη χρονιά που θέλουν αυτά να εμφανιστούν (π.χ. το 2010) χωρίς πρόστιμα και ποινικές διώξεις. Ο φόρος θα προκύψει βάσει της φορολογικής κλίμακας της χρονιάς που θα επιλέξει ο φορολογούμενος να τα δηλώσει, δηλαδή μπορεί να επιβαρυνθεί με συντελεστή 42% ή και παραπάνω.
Το ποσοστό αυτό θα μειωθεί ανάλογα με το πού θα επιλέξει να τοποθετήσει τα χρήματα αυτά ο φορολογούμενος. Για παράδειγμα, αν αγοράσει έντοκα γραμμάτια ή ομόλογα του Δημοσίου, θα τύχει έκπτωσης 80% του φόρου που πλήρωσε. Αν προχωρήσει σε αγορά ακινήτων ή επενδύσει σε μετοχές, τότε η μείωση του φόρου θα είναι 50%, ενώ αν επιλέξει κάποια προθεσμιακή κατάθεση, η μείωση του φόρου θα είναι π.χ. 30%. Στην περίπτωση της απλής κατάθεσης θα έχει μείωση φόρου 20%.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk