Αλεξιάδης: Δεν είπα ποτέ για φόρο σε όσους δεν μαζέψουν αποδείξεις

Για παραπληροφόρηση τόσο στο θέμα των αποδείξεων όσο και στο θέμα της φορολογίας για το 2015 έκανε λόγο την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Για παραπληροφόρηση τόσο στο θέμα των αποδείξεων όσο και στο θέμα της φορολογίας για το 2015 έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στο MEGA το πρωί της Πέμπτης.

«Δεν είπα ποτέ, και υπάρχει το βίντεο ευτυχώς, ότι θα μπουν αναδρομικοί φόροι το 2015. Μου αποδόθηκε αυτή η δήλωση και είναι ψέμματα. Δεν είπα ποτέ ότι θα μπει φόρος αν δεν μαζέψουμε τις αποδείξεις για το 2015 κι αυτό που μου αποδόθηκε είναι ψέμματα» υποστήριξε.

Για το θέμα των αποδείξεων εξήγησε ότι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014 έπρεπε να λυθεί νομoθετικά το τί γίνεται με τις αποδείξεις που πρέπει να μαζεύει ο κόσμος για το 2015, κάτι που δεν έγινε.

«Εγώ πήγα στο υπουργείο Οικονομικών τέλη Ιουλίου. Το να έφερνα μια τέτοια διάταξη τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και όλο αυτό το διάστημα, μαζί με όλα τα άλλα που είχαμε, θα υπήρχε μια πολύ σωστή κριτική ότι «τώρα θυμηθήκατε να νομοθετήσετε για το 2015 ότι θα έπρεπε να νομοθετηθεί πριν να έχει ξεκινήσει η χρονιά». Γι’αυτό και δεν το κάναμε» σημείωσε.

Προκειμένου να καλυφθεί το κενό νόμου που υπήρχε, όπως είπε, ετοιμάστηκε από τις υπηρεσίες και ήρθε σαν πρόταση το να υπάρχει μια νομοτεχνική βελτίωση-ρύθμιση. «Δεν θα πηγαίναμε τον Δεκέμβριο του 2015 να βάλουμε φόρο 22% στον κόσμο για τις αποδείξεις. Νομοτεχνικά θα λύναμε το θέμα» δήλωσε ο κ. Αλεξιάδης.

Μάλιστα όταν ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο του MEGA Γιώργο Παππού -για τον οποίο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών άφησε αιχμές- σχετικά με mail συνεργατών του που εστάλη στους δημοσιογράφους νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης και έκανε λόγο για «νομοτεχνική διάταξη για προσκόμιση αποδείξεων και για το 2015» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Άλλο πράγμα το να φέρουμε νέα διάταξη και άλλο πράγμα να λέμε νομοτεχνική».

Δεν έδωσε, ωστόσο, περισσότερες πληροφορίες για το τι θα προέβλεπε αυτή η νομοτεχνική ρύθμιση και ερωτηθείς σχετικά αρκέστηκε να πει: «Σημαίνει ότι υπήρχε κενό νόμου, για το οποίο οι ευθύνες είναι αλλού, όχι στον Αλεξιάδη. Αυτά έπρεπε να έχουν ρυθμιστεί το αργότερο τον Δεκέμβριο του 2014 αφού αφορούν το 2015. Υπήρχε αυτό το κενό νόμου και έπρεπε να τακτοποιηθεί. Αυτός ήταν ένας τρόπος που φέραμε χωρίς να επιβαρύνουμε τους πολίτες με φόρους, προσαυξήσεις, πρόστιμα, οτιδήποτε άλλο. Αφού σηκώθηκε όλος αυτός ο κουρνιαχτός και η φασαρία και βρέθηκε ο τρόπος να κρυφτεί το σκάνερ πίσω από τις αποδείξεις, θα το κάνουμε με άλλο τρόπο».

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, η είδηση της χθεσινής μέρας, η οποία όπως κατήγγειλε κρύφτηκε, ήταν το πρώτο αυτοκινούμενο σκάνερ, δωρεά της Παπαστράτος ΑΕ, που θα μπορεί να ελέγχει μέχρι 80 φορτηγά την ώρα για το λαθρεμπόριο τσιγάρων και όχι μόνο.

Για τις φορολογικές δηλώσεις

Σε ό,τι αφορά τις φορολογικές δηλώσεις, στόχος είναι, σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη, να είναι έτοιμο το σύστημα στις αρχές Φεβρουαρίου ώστε να μπορεί να ξεκινήσει από τότε η υποβολή τους.

«Θέλουμε να ξεκινήσουν νωρίς οι δηλώσεις, να τελειώσουν νωρίς οι δηλώσεις, να ξεκινήσει νωρίς ο ΕΝΦΙΑ, να τελειώσει νωρίς ο ΕΝΦΙΑ. Θέλουμε να μοιράσουμε σωστά τις φορολογικές υποχρεώσεις μέσα στο 2016 για να ζήσουμε ό,τι το 2015 γιατί είναι λάθος» ανέφερε.

Για τις αποδείξεις είπε ότι θα υπάρχει το αφορολόγητο αλλά και άλλα θετικά στοιχεία, τα οποία ωστόσο δεν αποκάλυψε, παραπέμποντας στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες.

Για το περιουσιολόγιο

Ο κ. Αλεξιάδης κατήγγγειλε παραπληροφόρηση και στο θέμα του περιουσιολογίου, λέγοντας:

«Εμείς βγάλαμε τη λογική μας για το περιουσιολόγιο και ταυτόχρονα εκδόθηκε, πολύ σωστά εκδόθηκε, η απόφαση για το πόθεν έσχες βουλευτών, υπουργών και μια σειρά από άλλους παράγοντες της πολιτείας για το τι πόθεν έσχες θα έχουν αυτοί. Άσχετο το ένα με το άλλο. Ορισμένοι προσπαθήσαν να συνδέσουν το ένα με το άλλο και υπήρχαν δημοσιεύματα και αναρτήσεις «ο Αλεξιάδης θα βγάζει τα δόντια του κόσμου για να μετράσει στο περιουσιολόγιο τα χρυσά δόντια»».

Για τα τέλη κυκλοφορίας

Για τα τέλη κυκλοφορίας του 2017 είπε ότι μία από τις προτάσεις που εξετάζεται, στο πλαίσιο του διαλόγου, είναι να αντιγραφεί το μοντέλο άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που έχουν αρχικά χαμηλά τέλη για να μπορέσουν να επανέλθουν στο δρόμο αυτοκίνητα που είναι σε ακινησία, και το υπόλοιπο ποσό να μπαίνει σαν μια μικρή επιβάρυνση λίγων λεπτών στη βενζίνη -όχι 20, 30 λεπτά.

«Αυτό το σύστημα θα δώσει τη δυνατότητα σε 1 εκατομμύριο 100 χιλιάδες οχήματα που είναι σε ακινησία γιατί έχουν υπερβολικά τέλη κυκλοφορίας, να επανέλθουν. Διότι αυτή τη στιγμή έχουμε αυτοκίνητα που έχουν εμπορική αξία 2.000-3.000 και έχουν τέλη κυκλοφορία 800-1.000 ευρώ» σημείωσε.

Για τον τρόπο πληρωμής δήλωσε ότι θα πληρώνονται κανονικά -δηλαδή ετησίως- και ότι «το άνα μήνα θα εξεταστεί με τη σειρά του».

Για τη διαπραγμάτευση

Σχετικά με τις συνομιλίες μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των δανειστών ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι το ΥΠΟΙΚ πάει «σήμερα στη συνάντηση έχοντας ήδη έτοιμα όλα τα προαπαιτούμενα».

Για τις αντικειμενικές

Αναφερόμενος, τέλος, στο θέμα των αντικειμενικών αξιών δήλωσε ότι εντός του 2016 θα αντικατασταθεί το σύστημα των αντικειμενικών αξιών με σύστημα εμπορικών αξιών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk